Изобретиха антирефлексен водоустойчив екран за телефони

Изобретиха антирефлексен водоустойчив екран за телефони | StandartNews.com

Два от най-големите минуси на мобилните телефони при употреба сред под открито небе са на път да бъдат отстранени  с един замах от учени, които са успели да изобретят антирефлексен, хидрофобен стъклен екран, предаде wired.co.uk.

Да се взираш в телефона си докато се излежаваш край басейна или да пратиш имейла си наполовина готов, докато избърсваш екрана от пръски вода са сред дразнещите недостатъци на модерните телефони. Екипът на Институт за фотонни науки в Барселона, в колаборация с Corning Incorporated (създателите на здравите Gorilla Glass, украсяващи много от днешните смартфони), са разработили нова технология, с която да направят "по-груба" стъклената повърхност, без по този начин да жертват прозрачността й.

Това откритие може да промени радикалноа мобилната индустрия, в която към момента подобни ефекти могат да се произвеждат само от поляризиращи филтри, поставени върху екрана. Тези филтри обаче могат да повлияят на капацитивния сензорен интерфейс на много от "умнитe екрани", проблем, който екипът учени вярва, че може да превъзмогне чрез въпросното "огрубяване" на повърхността, при това този процес се предвижда да бъде евтин и приложим за масово производство.

Честито за преодоляването на още един проблем на хората от първия свят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай