Италианка направи първото кафе в Космоса

Италианка направи първото кафе в Космоса | StandartNews.com

Италианският астронавт Саманта Кристофорети стана първият човек в Космоса отпил от чаша прясно кафе, приготвено с новоинсталираната на борда на Международната космическа станция (МКС) еспресо машина, съобщава Фокус.

Уредът пристигна в орбиталната станция на борда на товарния модул SpaceX Dragon миналия месец. Това е първата кафе машина, разработена за условия на микрогравитация. „Това е малка стъпка за една жена и гигантски скок за кафето", пошегува се американският астронавт Скот Кели, перефразирайки първите думи на Нийл Армстронг при стъпването му на Луната.

Кристофорети и Кели са инсталирали кафе машината в стената на МКС до масата за хранене през свободното си време. Уредът с размери на микровълнова фурна работи с капсули и освен кафе може да проготвя и топъл шоколад, чай и бульони. 

Разработена от Lavazza и компанията Argotec, която доставя космическа храна за астронавтите, машината е замислена като нещо повече от обикновен уред. Освен че ще допринесе за психическото благосъстояние на екипажа и ще увеличи разнообразието от напитки на борда, кафе машината ще помогне и за изследването на динамиката на флуидите в Космоса.

„Приготвянето на кафе в Космоса не е лесно", посочват представители на Argotec. „Това е първата кафе машина с капсули, която е в състояние да функционира при суровите условия в Космоса, където принципите, определящи динамиката на течностите и смесите са напълно различни от тези на Земята".

За да изпие кафето си, Кристофорети е използвала специално проектирана чаша за нулева гравитация. Пластмасовата, триизмерно принтирана чаша използва повърхностното напрежение и други свойства на флуидите, за да контролира течността. Конструкцията е базирана на предишна версия на чаша за кафе, изборетена от астронавта Дон Петит по време на мисията му на борда на МКС през 2008 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай