Иновативният часовник MyKi показва къде е детето ни

Иновативният часовник MyKi показва къде е детето ни | StandartNews.com

Управлявате с една джаджа всичко на ток в дома –осветление, климатик и гаражни врати

Пуснатото у нас за първи път от Мтел и Алтерко устройство промени представите за връзка между малчугани и родители, казва Димитър Димитров

Главният изпълнителен директор на "Алтерко" Димитър Димитров обещава новото устройство на фирмата - за домашни любимци - с функции без аналог по света.

- Бихте ли разказали повече за детския часовник MyKi, който предлагате у нас? Какво представлява той и какви са предимствата му ?

- Най-важното за един родител на първо място е безопасността за децата и веднага след това идва комуникацията с тях. В днешно време много от децата разполагат с мобилни телефони и/или таблети, но в повечето случаи основното им предназначение е на първо място развлечение и след това комуникация с родителите. Ползването на мобилни телефони и таблети е ограничено и в голяма част в градините и учебните заведения, като не малък е проблемът и с лесното им счупване, загубване и липсата на информация къде се намира детето във всеки един момент. Използването им по време на игра в парка, при каране на колело и други спортни мероприятия е невъзможно поради размерите на съвременните таблети. MyKi watch е решението за всичко това. Часовникът е с модерен дизайн, проектиран специално за деца, изключително здрав и с вграден GSM и GPS модул, който позволява на родителя да бъде спокоен за детето си и винаги да бъде във връзка с него. В същото време малчуганите бързо и лесно

само с натискането на един бутон могат да се обадят

на родителите си или да изпратят SOS сигнал с текущото им местоположение. Връзката се осъществява благодарение на това, че часовникът работи със SIM карта. MyKi не е само средство за комуникация. С вградения акселерометър и сензор за светлина той дава информация на родителите за активността на детето, както и го предупреждава, ако часовника бъде свален. Вече имаме няколко случая на откраднат или загубен часовник, които много бързо се разрешиха, защото MyKi изпраща в реално време къде се намира и лесно може да бъде намерен веднага след като бъде включен. За популярността на часовника в България допринесе и партньорството ни с Мтел. Това беше първият телеком у нас, който повярва в продукта и го предложи на своите клиенти. За по-малко от година успяхме да направим MyKi watch известна марка в няколко държави. Това е първият български продукт, който може да се похвали с думите на дете: „Мамо не искам часовник, искам MyKi", каквато информация вече получаваме от доста наши клиенти. Например това беше един от най-търсените подаръци за дете около 1 юни в магазините на Мтел. Сигурен съм, че и около 15 септември ще е същото.

- Какви други интересни технологични продукти предлагате у нас и какви предстои скоро да пуснете на пазара?

- "Алтерко Роботикс" развива технологии и продукти в две основни направления: Wearable devices и Home Automation. По отношение на Wearable устройствата още през септември ще пуснем ново устройство, за което намекнахме на нашата фейсбук страница преди месец – предназначено за домашни любимци. За всички, който очакват нещо стандартно като устройство за проследяване ще поднесем приятна изненада защото сме подготвили продукт, който няма аналог като функции в момента по света. Разработваме заедно с голяма международна компания и специален часовник с медицински функции, но повече от това в момента не можем да споменем. Като цяло до края на годината

може да очаквате поне 3 нови преносими устройства

свързани с интернет където и да се намират.

Другото направление Home Automation е не по-малко интересно като развитие. Вече приемаме поръчки за най-функционалния контролер за автоматизация на дома She, а на пазара ще излезе съвсем скоро и най-малкото Wi-Fi мултифункционално реле Shelly – то може на практика да управлява всичко, което използва 220V – осветление, климатизация, охрана, гаражни врати ... И отново то е най-малкото в света.

И в двете направления развиваме по няколко продукта, които може да ви звучат като от научно-фантастичен филм, но вече имаме работещи прототипи в нашата лаборатория. Само за пример мога да кажа, че едно от разработваните устройства ще се зарежда от всички сигнали наоколо – примерно WI-Fi рутер, GSM мрежа, сигнала от спътниците – напълно безжично. Ние сме заобиколени от хиляди устройства който излъчват сигнали, а това също е енергия, която можем да ползваме за работа на нашите устройства.

- На кои пазари присъства компанията Ви?

- Компанията има офиси в България, Македония, Румъния, Сингапур, Малайзия, САЩ, но присъства като операции в още много държави.

- Защо решихте да потърсите финансиране на Българска фондова борса?

- "Алтерко" е холдингова структура притежаваща компании, опериращи в няколко направления на мобилната индустрия. Основната ни дейност винаги е била свързана с мобилните оператори по света, услуги и продукти за техните потребители и бизнеса. Компанията се развива успешно много поредни години, но за да бъде още по успешна искаме да разширим продуктовата гама и да достигнем до още повече пазари. С новата посока на развитие IoT устройства ние съзнаваме, че освен създаването на нещо полезно, красиво и достъпно успеха му много зависи от времето необходимо за това и възможността за достигане на много пазари. Тези процеси са свързани с хора, който имат подходяща квалификация, мотивация и опит.

За да отидем на следващото стъпало е нужна инвестиция

Българската фондова борса е подходяща за нас. Ние сме 100% българска компания, създаваме български продукти и предпочитаме българско финансиране. Получавали сме нееднократно предложение за инвестиция от международни компании. Ако в България не можем да намерим нужното финансиране това би било вариант, но ние не считаме така и смятаме, че сме избрали правилния подход за развитие.

- Добри условия ли предлага България за старт-ъп компаниите и пред какви предизвикателства са изправени те?
- Какво значи старт-ъп компания на практика – хубава идея, мотивирани хора, капитал за да бъде осъществена. Българите сме изключително креативни и гъвкави като нация. Готови сме да работим денонощно, запленени от идеята и възможността да постигнем повече. Единственият проблем е началният капитал. Но вече и затова има решения защото

доста български фондове започнаха да финансират стартиращи начинания

В България разходите за да се осъществи един проект са в пъти по-ниски отколкото в богатите европейски пазари. Това прави държавата ни подходяща за развитие на старт-ъп компании. В същото време европейския пазар е достъпен за тях без ограничения. Значи остава идеята и много работа – ако услугата или проекта се хареса на потребителите останалите ограничения са преодолими.

- Какво трябва да се направи, за да има ръст на българската икономика и младите хора да предпочитат да се развиват у нас?

- Има два основни начина за ръст на една икономика - увеличаване на вътрешното потребление и увеличаване на износа. Ние сме страна, която може да създава и произвежда конкурентни продукти за целия европейски пазар. За съжаление огромна част от компаниите нямат необходимия опит и възможности да представят продуктите си извън границите на страната ни. Според мен трябва да се работи и то на държавно ниво повече в тази посока. Подкрепата към компаниите в изложения, срещи с бизнеса и други подобни инициативи би довело до по-голям интерес към българските продукти, а от там и до по-висок растеж.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай