Имат ли бъдеще "умните" домове

Имат ли бъдеще "умните" домове | StandartNews.com

Представете си следното. Прибирате се от работа. Колата ви изчислява оставящото до дома ви разстояние, сигнализира му и той "оживява". Отоплението се включва на перфектната за вас температура. Осветлението засиява приветливо, точно както сте го настроили. Фурната започва да затопля яденето, което сте сготвили вчера. Когато пристигнете, вратата на гаража се отваря автоматично и автомобилът ви се паркира сам. Алармената система отключва входната врата, след като разпознава лицето ви и няма нужда да се ровите за ключове. Влизате в приятно затопления си дом, в който няма нито една прашинка благодарение на роботите прахосмукачки. Любимата ви музика зазвучава из всяка стая... Това е само една от представите за "умен" или "взаимосвързан" дом. Колко реалистична обаче е тя и колко скоро може да се превърне в реалност?

Технологията, необходима за реализацията на всичко това, вече съществува, смята Холгер Кньопке, вицепрезидент за взаимосвързани домове на немския телекомуникационен гигант Deutsche Telekom. Компанията наскоро издаде доклад, подчертаващ огромния бизнес потенциал, който идеята за смарт домове има за търговските, брокерските, застрахователните, производителните, снабдителните и телекомуникационни компании. "Осъзнахме, че продажбата на "умни" домове ще се превърне в масов пазар. От 50 до 80% от хората казват, че са заинтересовани към услугата", казва Кньопке.

DT вече разработва отворена платформа, подобна на Smart Things на Samsung, която да действа като свързващо звено и приложение за управление на всички възможни за свързване джаджи - от засичащи движение осветителни системи до "умни" енергометъри. Близо 40 компании са сключили партньорство с немския телеком, между които са Philips, Bosch, Sonos и Samsung. BMW дори вече тества комуникационната система "car-to-home" в новата 7-а серия.
За "умни" домове, всъщност, се говори от доста години насам. Защо тогава идеята още не се е превърнала в реалност? Кньопке смята, че причината е била в липсата на качествени смартфони, бърз домашен безжичен интернет и широк избор от джаджи, екипирани с мрежови чипове. "Сега условията вече са подходящи", казва той. Смарт термостати биха били перфектен метод за регулиране енергийното потребление в дома, което от своя страна ще доведе до намаляване на сметките за отопление и ток. Кноепке е убеден, че точно тази възможност ще е един от основните фактори за успеха на технологията "смарт домове".

Според Стив Макдоналд, маркетинг директор на софтуерната дивизия на Hoover, с увеличаване броя на хората, използващи смартфони и мобилни приложения всекидневно, търговци и производители набират увереност в потенциала на "взаимосвързаните" продукти. Наскоро компанията пусна на пазара Hoover Wizard - серия кухненски и домашни електроуреди в мрежови чипове, които можете да управлявате отвсякъде и по всяко време чрез мобилно приложение. Като други примери той представя възможността за регулиране на температурата на хладилника и опцията фурната да те известява, когато има нужда от почистване. Това обаче не е ли функционалност, която е "приятно да имаш", а не "задължително да притежаваш"? Макдоналд казва: "Днес хората водят изключително забързан живот и подобен тип дистанционно управление ти спестява малко време".

Нещото, което със сигурност ще вкара смарт домовете на мейнстрийм сцената, е системата за безопасност. Щатският телеком AT&T създава собствения си домашен смарт продукт именно с такъв фокус. Той ще предложи на потребителите на компанията да управляват през смартфона, компютъра или таблета си видеокамери, сензорите за отваряне за врати и прозорци, дистанционно заключване и отключване и настройки на детектори на движение. Технологията ще позволи и управлението и мониторинга на алармите за дим или наводнения например, което вероятно ще предотврати множество домашни инциденти, ще намали разходите за застраховане и има потенциала дори да спаси живот.

Според много анализатори и технологични компании проблемът с развитието на смарт домовете е липсата на комуникация между различните производители. От DT казват, че това е причината да заложат на отворена платформа и да се опитат да привлекат възможно най-много партньори. Компанията цели технологията им да даде общ контрол върху електрониката у дома, а не само върху 2-3 устройства на определен производител. Apple и Amazon обаче са впили пръсти в идеята за лична екосистема от устройства. Явно все още не сме достигнали до етапа, когато този тип продукт би могъл наистина да унифицира всички джаджи в дома ни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай