Игри за милиони

Игри за милиони | StandartNews.com

Бюджетът на Destiny е със 75 млн. по-голям от този на филма "Аватар"

В зората на бизнеса с видеоигри всичко се ограничаваше с няколко специалисти и тесен офис. Сега обаче повечето от най-популярните игри се създават от екипи с по стотина и повече души. Огромното студио и съвременните технологии изискват големи разходи, подобно на касовите филми или популярни тв шоута. Бюджетът на някои видеоигри дори надхвърля този и на най-скъпоструващите холивудски продукции.

Shenmue - $70 млн.

Доста амбициозен проект за времето си и най-скъпата видеоигра през 1999 г. Идеалните структурни нива на околния свят и невероятно детайлизираните битки в 3D формат вдигнаха бюджета до 70 млн. долара. Разходите се оправдаха, защото играта стана прочута по цял свят. Част от бюджета бе използвана за подготовка на ресурсите за производството на следващата серия. За да може да се играе игра от такова ниво, компания Sega бе принудена да пуска все по-модерни конзоли. Макар че една от тях - Dreamcast, се смята за доста съвременна, тя не съответства на изискванията на Shenmue. Вината e в Sega, чийто продукт изостава от конкурентите.

Gran Turismo 5 - $80 млн.

Gran Turismo 4 имаше доста голям успех за конзолата PlayStation 2 и се смяташе за идеалната игра. Като бе наясно с това, Sony инвестира 80 млн. долара за разработка и реклама, за да може още повече да повиши качеството и възможностите на видеоиграта. Пет години по-късно - през 2010 г., компанията разработчик Polyphony Digital пусна на пазара Gran Turismo 5. Играта не оправда очакванията, но това не й попречи да се продаде в над 10 млн. бройки.

Grand Theft Auto IV - $100 млн.

Компания Rockstar не е новак в създаването на високобюджетни игри. Тя е известна с огромните си екипи, които работят над проектите в продължение на много години. Шотландският филиал на компанията, който наброява 150 души, започна да се труди над играта скоро след излизането на първата й версия Grand Theft Auto: San Andreas, през 2004 г. Заедно с рекламната кампания бюджетът на Grand Theft Auto IV бе 100 млн. долара. Само през първите няколко дни приходът от продажба бе 310 млн.

Disney Infinity - $100 млн.

Неочаквано и необикновено решение сред игрите от клас ААА. Вместо приключения с вече създадените в играта герои, по желание феновете могат да си купят допълнителни герои на "Дисни" в специализирани магазини. За създаването на играта компания Avalanche Studios пръсна 3 години и 100 млн. долара. През 2013 г. по целия свят бяха продадени над 3 млн. бройки от играта и допълнителни герои.

Red Dead Redemption - $100 млн.

Тя поразява феновете със своите идеални структурни нива на околния свят и избора на герои. В продължение на 5 години 800 специалисти на компания Rockstar работеха по създаването на играта, която излезе на пазара през 2010 г. Огромният екип и дългият срок на разработване доведе до бюджет от 100 млн. долара, в който не се включват рекламните разходи. Благодарение на успеха и продадените над 12 млн. бройки компанията отчете не само добра печалба, но и получи и одобрението на критиците.

Final Fantasy VII - $145 млн.

Не е никак странно, че Final Fantasy VII стана най-успешната по продажби и най-високобюджетната от серията Final Fantasy. На първо място това е първата игра от серията, пусната в Европа. На второ, компания Square Enix използва 3D графика. Производителят положи много усилия както технически, така и материални, за да използва последните технологии. Всичко това му излезе 45 млн. долара, а общите разходи, включително за реклама, скочиха до 145 млн. Но си струваше, защото бяха продадени над 10 млн. бройки по целия свят, а компанията получи стотици награди за разработка.

Star Wars: The Old Republic - $150 млн.

За първи път за създаването на играта бе заявено през 2008 г. Тя стана опит на компания Bio Ware да създаде успешна версия на Star Wars. След появата на играта Knights of the Old Republic екипът от специалисти на компанията в продължение на няколко години създаваше идеални структурни нива на околния свят и доста замислен сюжет. Electronic Arts и LucasArts, върху чиито платформи се създаваше играта и разработваше рекламата, пресметнаха, че бюджетът на проекта е 150-200 млн. долара. Star Wars: The Old Republic се превърна в най-масовата онлайн игра и отстъпи само на World of Warcraft.

Call of Duty: Modern Warfare 2 - $200 млн.

Втората част на играта, разработена от Infinity Ward. В началото на Modern Warfare се гледаше като на най-удачния пример в жанра "екшън от първо лице", но след това компанията разбра, че колкото повече вложи в разработването, толкова повече може да спечели накрая. Вторият епизод излезе едва 50 млн. долара, което си беше сравнително евтино. За реклама обаче бяха похарчени още 150 млн. В крайна сметка от Call of Duty: Modern Warfare 2 бяха продадени 22 млн. бройки, а печалбата бе 1 млрд. долара.

Grand Theft Auto V - $265 млн.

Най-амбициозната от цялата серия, защото имаше много по-добра и изчистена графика и реалистично излъчване от предишните версии. Освен това тази игра се характеризира с впечатляващи визуални ефекти, огромен брой персонажи, които управлява не играчът, а компютърът, и добре замислен сюжет, което бе посрещнато подобаващо от критици и фенове. Работата по създаването на играта започна през 2009 г. с участието на над хиляда души от компаниите Rockstar North и Take-Two Interactive. При пускането й на пазара през 2013 г. това бе най-високобюджетният проект в бизнеса - 265 млн. долара. Играта бързо се продаде и печалбата за разработчиците бе 1 млрд.

Destiny - $500 млн.

Шефът на компания Activision - Боби Котик, заяви, че бюджетът на проекта е бил 500 млн. долара. Не е странно, че компанията успя да вложи тази баснословна сума в разработването на видеоиграта, защото вече имаше удачен пример - Call of Duty. По-късно стана ясно, че с такъв бюджет са финансирани и бъдещите проекти по следващите серии на играта, а част от парите са дадени за развитие на технологиите. Destiny бе пусната в началото на миналия септември, а до 10-о число същия месец приходът от продажби вече покри бюджета. Само за сравнение ще посочим, че най-високобюдежният филм досега е "Аватар" - 425 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай