Хлъзгави банани спечелиха тазгодишните антинобелови награди

Хлъзгави банани спечелиха тазгодишните антинобелови награди | StandartNews.com

Бостън. Изследване, показващо защо бананите са хлъзгави, когато стъпите върху тях, спечели една от тазгодишните антинобелови награди.

Наградите, които са станали почти толкова известни като истинските Нобел, бяха раздадени по време на годишната церемония в Харвардския университет, САЩ.

Екипът на Киоши Мабучи е измерил триенето на обелката на банан кожата и показваа защо ябълковата или портокаловата кора не са чак толкова опасни.

Антинобела за неврология грабна смесен канадско-китайски колектив, проучил какво се случва в човешкия мозък, когато се сблъска с изображението на Исус Христос върху печена филийка. Наградените, които всяка година пристигат на церемонията на собствени разноски, имаха по две минути отпуснато време за благодарствено слово. Осемгодишно момиченце следеше строго да не се прекрачва този лимит.

Призът в областта на психологията удостои научните дирения на трима изследователи - американец, британец и австралиец. Те направили научен пробив, като установили, че хората, които си лягат късно, така наречените "нощни птици", са по-големи манипулатори и по-големи нарциси от ранобудниците.

В областта на общественото здравеопазване бе удостоена разработката на смесен чешки, японски и американски екип, който изследвал дали е опасно за психичното здраве на хората отглеждането на котка.

Антинобелът по биология отличи анализа на германски, замбийски и чешки учени, който установи, че когато кучетата извършват естествените си нужди, те задължително се ориентират по оста Север-Юг.

В дисциплината за арктически науки германец и норвежец се сдобиха с приз, след като тестваха реакциите на елените, когато видят хора, дегизирани като бели мечки.

С Антинобелова награда за икономика бе отличено цяло правителство, италианското. Става дума за местния Национален статистически институт, който предложи и осъществи инициативата всяка страна от ЕС да включи в официалните си отчети размера на приходите от проституция, продажба на наркотици, контрабанда и други нелегални дейности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай