Google свали Apple от върха

Google свали Apple от върха | StandartNews.com

Пазарната й капитализация е вече близо 540 млрд. долара

С едно движение Google изпревари Apple и се превърна в най-скъпата компания в света. Онзи ден в САЩ излязоха финансовите резултати за четвъртото тримесечие на миналата година на Alphabet Inc., както вече се казва Google Inc. Данните са впечатляващи. Компанията печели от реклама и харчи за иновации. Идеята на създаването на Alphabet беше да се раздели корпоративното портфолио, така че инвеститорите ясно да видят откъде идват и накъде отиват финансовите потоци. От едната страна седят интернет търсачката и рекламният бизнес, а от другата са инвестициите в услуги, придобивания на компании, развиване на технологии - от дрони, до самоуправляващи се автомобили.

Компанията отчете за последните 3 месеца на миналата година ръст на нетната печалба с 19% на годишна база, до 17,3 млрд. долара или 8,67 долара на акция, при приходи от 21,33 млрд., като с лекота надскочи очакванията на пазара за печалба от 8,10 долара на акция и приходи от 20,80 млрд. Новината изстреля акциите на Alphabet с 9,4% по време на електронната следборосова търговия на Nasadq в Ню Йорк, до рекордните близо 825 долара за лот. След това пазарът леко се успокои и поскъпването намаля до 4,28% или цена от 784,15 долара за акция. Така Alphabet се превърна в най-скъпата компания в света, с пазарна капитализация от 539,43 млрд. долара, спрямо 534,66 млрд. долара за Apple, чиито акции поевтиняха с 0,93%. През изминалите 12 месеца Alphabet е поскъпнала с 42,69%, докато Apple е поевтиняла със 17,33%.

Секретен проект на Google пък е насочен към доставката на безжичен 5G интернет с дрони, съобщи "Дискавъри нюз". В същото време технологичният гигант тайно тества прототип на захранван със соларна енергия летателен апарат, за да "доставя високоскоростен интернет от въздуха". Проектът, наречен SkyBender, използва технология, базирана на високочестотни милиметрови вълни. Тя пренася гигабити от данни за секунди със скорост, по-висока от тази на 4G технологията, пише "Гардиън". Изпитанията за SkyBender се провеждат в частния космодрум Spaceport America в щата Ню Мексико, изграден за космическите полети на компания Virgin Galactic. От Google още не са потвърдили официално участието си в проекта, но се твърди, че SkyBender е продукт на Google Access.

Същият екип стои и зад проекта Loon за доставка на интернет с атмосферни балони. В партньорство с правителството на Шри Ланка Loon ще осигури безжичен интернет достъп в отдалечени региони чрез мрежа от балони в стратосферата. Дроните вече се използват за доставки на стоки в САЩ, така че превръщането им в летящи рутери ще бъде още една стъпка към масовото навлизане на новата технология в ежедневието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай