Google сложи старт на концерта по желание

Google сложи старт на концерта по желание | StandartNews.com

Google започна да изпълнява молбите на потребители, поискали конкретни данни за тях да бъдат "забравени", и да премахва резултати от търсачката си. Това става факт около месец, след като съд постанови във връзка с частен случай, че интернет търсачките са отговорни за информацията, която се намира в техните резултати, и всеки има "право да бъде забравен".

От Google не приемат постановлението на съда, но все пак решиха да се съобразят с него и обещаха да въведат механизъм, по който потребителите да могат да съобщават за резултати в търсачката, които пряко ги засягат и които искат да бъдат "забравени" от нея.

Комапнията предостави на разположение онлайн формуляр за подобни искания, като за нула време получи над 40 хил. искания от европейци. Към днешна дата съвсем малка част от молбите са били обработени и затова едва сега започва и реалното "забравяне" на резултатите, съобщава вестник The Wall Street Journal.

Говорители на компанията твърдят, че подобна потребителска опция вреди на свободата на слово в интернет и е своеобразна цензура. Съдът обаче смята, че когато става дума за лични данни, които да се премахват само когато се търси името на конкретния човек, е нарушаване на личното пространство и не представлява цензура, ако бъдат премахнати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай