Google създава конкурент на Uber

Неотдавна Google започна да тества прототип на безпилотен автомобил

Google създава конкурент на Uber | StandartNews.com

Интернет гигантът ще използва безпилотни автомобили

Google планира да създаде собствено приложение за пътнически услуги, което ще конкурира Uber. Това съобщи агенция Блумбърг, като се позовава на източници от борда на директорите на Uber, където вече са наясно с целите на интернет гиганта.

През 2013 г. Google инвестира 258 млн. долара в Uber и вкара свой човек в борда на директорите. Твърди се, че в момента Uber разглежда възможността да освободи Дейвид Дръмонд от борда, но информацията не е потвърдена официално.

Google предвижда в бъдеще да интегрира автопилотируем транспорт в приложението. Подобни машини вече се разработват в лабораторията Google X и се очаква да влязат в комерсиална употреба след 2 до 5 години. В един от сценариите се предполага, че безпилотните коли ще патрулират из определени райони, откъдето ще взимат и превозват пътници. В друг сценарий клиентите ще повикват машината и ще й казват къде да ги закара.

Uber от своя страна също се занимава с разработка на безпилотни автомобили. За целта компанията е създала специална изследователска лаборатория в Питсбърг, където са наети над 50 учени, твърди TechCrunch.com. Според шефа на Uber Травис Каланик, разработката на безпилотни автомобили може да поевтини значително цената на услугите. Когато липсва шофьор, за потребителите ще бъде по-изгодно да ползват Uber, отколкото собствен автомобил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай