Google и блогът на една домакиня трябва да са равнопоставени

Google и блогът на една домакиня трябва да са равнопоставени  | StandartNews.com

Трябва ни министерство на бъдещето, за да посрещнем подготвени дигиталната революция. През 2026 г. ще има 8 милиарда потребители в мрежата

Пламен Русев е български предприемач, инвеститор в компании, вдъхновител и организатор на събитията и общностите Webit. Най-младият доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Русев е сред донорите на революционната образователна платформа Smart Future ("Интелигентно бъдеще"). Висшето му образование включва степени по маркетинг, управление, математика, информатика и системи за електронно обучение. В момента пише докторантура на тема телемедицина. Преди дни отново фокусира вниманието на хиляди европейци с призив да запазят свободата в интернет (ОЩЕ ПО ТЕМАТА ТУК). Кой има интерес да държи правата върху успеха в мрежата и как трябва да се извършва регулацията? Тези и още въпроси поставихме пред идеолога на Webit.

- Г-н Русев, преди няколко дни излязохте с видео във Facebook, в което призовахте европейците да защитят свободата си в интернет. Защо, при положение че най-общо казано институциите в Брюксел са се произнесли преди няколко години, "Интернет трябва да остане свободен"?

- През 2015 г. ЕС прие законодателство относно неутралността на мрежата. В своята цялост регламентът, който ЕС подкрепи, съдържа принципи, които би трябвало да гарантират, че всеки човек може да се свърже с всяка точка в мрежата без дискриминация на база локация, съдържание или друго.
Въпреки това с някои части на регламента може да се злоупотребява, за да се подкопае неутралността на мрежата. Законодателите решиха да оставят отговорността за изчистване на детайлите в текста на регулатора в областта на далекосъобщенията. Органът на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (BEREC) трябва да изготви насоки за изпълнение, за да интерпретира неяснотите на закона до края на август 2016 г. Тези насоки ще определят дали Европа ще приеме напълно принципите на неутралността на мрежата, или не. Обществеността има време само до 18 юли да даде мнение и в регламента се казва, че BEREC трябва да публикува окончателните си насоки на 30 август 2016 г.
 

- Значи дяволът е в детайлите, така ли излиза?

- Както винаги. Сега е времето гражданите и цялата индустрия не само от България, а от всички страни на ЕС, да покажат ясно, че следят процеса и нямат намерение да оставят нещата да се случат в полза на телекомите, а по правилния начин, а именно - запазване на 100% на нет неутралността.

- В liberties се твърди например, че големите корпорации могат да управляват успеха или неуспеха онлайн. Но и в момента няма ли платени услуги във Facebook или в Google, чрез които се лансират едни сайтове или платформи за сметка на други?

- Така е, но днес говорим за различен казус. Казано просто - днес Google, Facebook и блогът за рецепти на една домакиня (от Дупница, например) се зареждат равнопоставено бързо на Вашия екран. Няма бързи писти, по които да се зарежда Google, и бавни писти, по които се зарежда цитираният блог. Т.е. сайтовете са равни, независимо че единият носи и струва милиарди, а другият не струва повече от цената, платена за регистрацията на домейна. Това е нет неутралността. Интернет е равен за всички без значение на пол, религия, мащаб, идеи, бизнес и др.
Това обаче може да се промени. Телекомите подготвят идеи за т.нар "бързи писти", по които да пускат сайтове, които си плащат, и съответно те ще се зареждат на екрана на потребителя много бързо и други - "бавни писти", по които други, които не си плащат, ще се "точат" към екрана на потребителя значително по-бавно. Това прави различните сайтове напълно неравнопоставени. Интернет вече няма да е свободен и равен за всички, както е в момента. От това губи всеки потребител, губи и бизнесът. Конкуренцията намалява и това не е добре. Потребителите ще се преместват (логично) към сайтове, които се зареждат по-бързо, защото никой не иска да чака, за да гледа видеоклип, да купи дреха или да прочете новина онлайн. Така телекомите ще станат регулатор и фактор за успеха или неуспеха на бизнеси, медии и др.
Нещо повече, разрастващата се екосистема от предприемачи и малки и средни компании в България и Европа ще бъдат поставени в изключително неконкурентна среда, в която един лидер ще си плаща на телекома, за да се зарежда най-бързо, а останалите сайтове ще се отварят бавно и мъчително. Това ще обрече свободата на интернет на тирания от по-силния и платежоспособния. Нито потребителят ще може да прави свободен избор, нито производителят, търговецът или доставчикът на услуга ще може да се развива свободно.

- Как трябва да се осъществява контролът в мрежата по отношение на сигурността? Мрежата се оказва добра и анонимна работна среда за терористичните организации.

- Не си правете илюзии. Нищо не е анонимно в мрежата днес. И нарушаването на нет неутралността, и равенството на всички участници няма да направи света по-сигурно място, категорично.

- Като експерт, който е сред лидерите в иновациите в областта на интернет - как мислите, че ще изглежда мрежата след 10 г.?

- Днес едни от най-големите компании и имена в света се надпреварват да покриват планетата с безплатен интернет. Google (Project Loon), Faceook (Internet.org), SpaceX, Virgin (One Web) и много други развиват свои проекти за достъпен интернет до всеки човек на планетата ни. Това, от една страна, категорично създава предпоставки за монопол, от друга страна, би довело до милиарди нови потребители.
В моите "10 прогнози за следващите 10 години" заявих, че към 2026 още 5 милиарда човека ще бъдат свързани в "режата. Толкова е било цялото население на планетата Земя през 1987 г.! През 2000 г. общият брой интернет потребители е бил 740 милиона. През 2015 цифрата (по данни на ITU) e била 3,2 милиарда. Новите милиарди свързани хора ще дойдат най-вече от Африка и Азия и връзката им ще бъде мобилна.
8 милиарда свързани хора, които обменят мисли, бизнес, изкуство, научни изследвания, финанси и други онлайн. И то с бърза връзка и с наличието на Google, Amazon, Facebook, виртуална реалност, големи данни и 3D печат.
Тава е огромен пазар и една изцяло нова икономическа реалност, която вече се случва и до 10 години ще е променила почти напълно имената на 500-те компании в списъка на Форчън.
Накратко, добавянето на 5 милиарда към вече трите милиарда свързани хора на планетата ще създаде нова бизнес и социална реалност и това е неминуемо!

- Къде на иновативната карта на ЕС се намира България?

- Аз имам 2 карти - едната е тази, която се вижда от цифри на Евростат и европейските иновативни проекти, в които единици са участниците от България. На тази карта нещата в момента не са много добри. Другата е моята, която искам да видя реализирана в най-скоро време. На моята карта България има отредена важна роля. Развитие на иновативни центрове в няколко направления, като моите предложения са HealthTech, FinTech, IoE, транспорт, мобилност и Виртуална реалност, защото не може и няма как да бъдем експерти във всичко. Идеята е да започнем създаването на тези подготвени хора още от училищната скамейка и така те ще са готови за предизвикателствата на новия дигитален свят, в който живеем, когато завършат. Днес темата за създаване на програмисти е много актуална и да, наистина бизнесът има нужда от такива, но аз не бих заложил в учебните планове на децата си програмиране днес, защото изкуствения интелект се развива и скоро именно той ще пише код - стотици хиляди редове код, без грешки и бъгове и голяма част от днешните програмисти, ако те не са с много по-широк профил на обучение и подготовка, ще трябва да си търсят работа. Точно каквото ще трябва в обозримо бъдеще да правят милионите шофьори, които ще бъдат заменени скоро от самоуправляващи се автомобили. България има нужда от визия за бъдещето и на тази база - ясен план, както за образователната система, така и за развитието си през четвъртата индустриална революция. Не случайно от много време вече говоря за това, че е нужно ново министерство - министерство на бъдещето, което да работи по създаването на стратегия и компетентности, които ще са нужни не след 2-3 години, а след 5-10 години, за да има бъдеще България. България не се възползва от предходните 3 индустриални революции по различни причини. Страната ни няма право да пропусне четвъртата - дигиталната. И аз, екипът ми и немалко хора от технологичната и дигитална екосистема в България сме убедени, че имаме потенциала да се справим!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай