Ford сам спира пред пешеходците

Ford сам спира пред пешеходците | StandartNews.com

Моделът Kuga получи 2-литров TDCi двигател с мощност 180 к.с.

Нова система, наречена pre-collision assist, разработва Ford. Скоро тя ще бъде интегрирана в новите модели на автомобилната компания. Целта й е пешеходците да бъдат предпазени от удари.

В системата влиза радар, който при движение на автомобила постоянно сканира пътя за наличие на пешеходци. Събраната информация се анализира и при необходимост колата спира сама. Според експертите използването на такава система ще помогне в значителна степен да бъдат намалени нещастните случаи по пътищата, особено в градовете. Специалният радар ще бъде монтиран в предната броня на автомобила. При най-малкия риск от удар на пешеходец системата излъчва сигнал за това на бордното табло. Ако шофьорът не реагира, автомобилът започва да спира автоматично, като при необходимост и внезапно.
От компанията планират системата да стане достъпна като опция през 2015 г. на модела Ford Mondeo. Засега не е известно с колко тя ще се отрази върху цената на автомобила.

В същото време Ford оптимизира 2-литровия дизелов TDCi двигател на модела Kuga. Мощността е увеличена със 17 к.с. до 180 к.с., а максималният въртящ момент - от 340 Нм на 400 Нм. Този двигател ще осигури най-добрата досега теглителна сила на компактния SUV, особено в комбинация с интелигентната 4х4 система на Ford, избирана от повечето клиенти. Компанията въвежда в Kuga и новия си 1,5-литров бензинов EcoBoost двигател, намалявайки СО2 емисиите от 154 на 143 г/км - подобрение от над 7% спрямо досегашния 1.6-литров EcoBoost мотор. Ford ще предлага също и 2-литровия TDCi със 120 к.с. и 122 г/км СО2 емисии - подобрение от 12%.

Kuga вече се предлага и с нови металикови цветове Ruby Red, Magnetic и за първи път в автомобил Ford - Tiger Eye. Моделът вече има и адаптивен темпомат със системата за превенция на сблъсък, която предупреждава водача, ако шофира твърде близо до предния автомобил.

Направиха "умно" огледало за автомобили

Броят на "умните" джаджи за автомобили надминава и най-смелите очаквания на фантастите от миналото. Буквално всеки ден се появяват нови разработки, чиято цел е да улеснят шофьорите. Разработчиците от компания Pioneer например, създадоха огледало за обратно виждане с вградена навигация. И това не е единствената му функция. Вграденият в Pioneer Telematics Unit модул за безжичен пренос на данни информира шофьора за ситуацията на пътя, времето и новините в реално време. От компанията смятат, че използването на такова огледало значително ще помогне за повишаване безопасността на пътя.
Всъщност, устройството изпълнява аналогична на навигационната система функция. От Pioneer обаче твърдят, че скоростта на предаване на информация е много по-висока. Всички данни се изобразяват на 5-инчовия сензорен LCD дисплей, вграден в огледалото. В устройството има и предна камера с широк обхват на наблюдение. Тя засича потенциална опасност, като анализира движението на другите автомобили и изпраща аудио и визуални предупреждения в случай на възникване на опасна ситуация. Огледалото има и друга особеност - вграден микрофон с шумоподтискане, който позволява то да бъде управлявано с гласови команди.

Засега производителят не споменава за цената на устройството. Знае се само, че "умното" огледало ще се появи на пазара догодина.

Nissan показа нов компактен кросоувър

Nissan разсекрети прототипа на новия си компактен кросоувър Kicks. Публичната му премиера ще се състои на автосалона в Сао Пауло, който започва в четвъртък. Компанията смята да пусне подобен автомобил в серийно производство. Моделът е разработен за Бразилия, но в Nissan не изключват възможността той да се появи по-късно и на други пазари.
В създаването на Kicks са участвали сътрудници от трите дизайнерски центъра на компанията - американския, бразилския и японския. Стремежът е бил в облика на колата да намери изражение контрастът между цветовата гама на бразилските пътища и местната природа. Покривът на тъмносивия кросоувър е в оранжево, такъв оттенък има също така по предната и задната броня, както и върху джантите. Дължината на прототипа е 4300 мм, ширината - 1800, а височината - 1600 мм. Размерът на колесната база е 2620 мм. По този начин моделът е със 175 мм по-тънък от хита на компанията Nissan Juke.
Техническите данни на Kicks засега не са известни. Изданието Autoesporte предполага, че кросоувърът ще бъде построен върху платформата на хечбека Nissan March (Micra в Европа). Моделът вероятно ще получи 1,6-литров двигател с мощност 111 к.с. и вариаторна скоростна кутия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай