Филм чрез виртуална реалност помага на пациенти с деменция

Филм чрез виртуална реалност помага на пациенти с деменция | StandartNews.com

Филм, който може да се гледа с шлем за виртуална реалност, цели да възвърне спомените на пациенти с деменция, предаде Ройтерс.

За 93-годишната Дафни Падфийлд, която живее в дом за възрастни хора и страда от деменция, шлемът за виртуална реалност предлага връщане назад към спомените от коронацията на британската кралица през 1953 г.

"Такива неща не се случват често, така че бяхме много привилегировани днес", каза тя.

Филмът, който тя гледа, е създаден по проекта "Пътят назад", който цели да предизвика спомени и емоции у хората с деменция и да им помогне отново да общуват с близките и гледачите си. Той е първият от планираната поредица.

В него създателите на продукцията и 170 доброволци пресъздадоха улично тържество по случай коронацията на кралица Елизабет Втора на 2 юни 1953 г.

Потребителите могат да го гледат, като свалят безплатно приложение на смартфона си, който могат да свържат с немного скъп шлем за виртуална реалност.

Един от инициаторите на проекта е Анди Гарнет, който е загубил член от семейството си, страдащ от деменция. Главният изследовател в британското благотворително дружество за пациенти с деменция "Деменция Ю Кей" доктор Карън Харисън-Денинг предупреди, че технологията трябва да се използва внимателно.

"Например, някои хора със заболяването преживяват погрешни възприятия. Това може да доведе до объркване кои изображения са истински и кои не са, и може да наруши спокойствието на човека", каза тя.

От екипа на проекта планират следващият филм да пресъздаде радостта на британците, когато Англия става световен шампион по футбол през 1966 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай