Фейсбук е окови, Снапчат - свобода

Фейсбук е окови, Снапчат - свобода  | StandartNews.com

Създателят на мрежата Евън Шпигел отказва 3 милиарда за приложението

Приложение с големина 25 мегабайта - а се оценява на 20 милиарда долара. Приблизително по милиард на мегабайт. Така е оценена една от най-масовите мании в модерния свят - тъй наречения Снапчат. Според мнозина той е единственият конкурент на Фейсбук. Приликите не са чак толкова много, но ако след време би било възможно Фейсбук да бъде изместен от нова социална мрежа и да загине както се случи с MySpace, то Снапчат изглежда като абсолютен колос на пазара.

Идеята на приложението е следната: като всички други то предлага онлайн разговори, списък с приятели, последвания на различни личности и други възможности от такъв тип. Има обаче още една услуга, която прави Снапчат предпочитан. И тя е следната: можете да зададете за колко време снимката или видеото, което сте изпратили, да е видимо за другата страна. Това време може да е от 1 до 10 секунди. Знаейки, че съдържанието ще бъде изтрито след толкова кратко време, то със сигурност може да си позволите да споделите по-шантави снимки, които не бихте качили във Фейсбук или изпратили по Скайп така че да останат завинаги на разположение в личния компютър на приятел или в архивите на социалната мрежа. Ако случайно пък човекът отсреща е достатъчно злонамерен, за да заснеме снимката със собствения си телефон, Снапчат ти праща сигнал, че "приятелят" ти не е спазил правилата. Ако тръгнеш да "лъжеш системата", другите веднага разбират, че си ненадежден и общо взето те игнорират до края на живота ти - поне виртуалния.

С тази идея за самоизтриващи се с таймер снимки, снапчат носи голямо преимущество пред другите мрежи: всеки спира да се грижи за "официалното" си аз и започва да разкрива истинската си природа, споделяйки свободно всички глупости, които го вълнуват. Фейсбук те оковава в изискването винаги да се чувстваш пристегнат като политик на пресконференция, докато Снапчат ти дава пълната свобода да изявиш себе си, без да се интересуваш от последствията. Към това няма как да не добавим и още една, осемнайсет плюсова и еротична възможност, която Снапчат предпоставя: виртуалният секс и пращането на разголени снимки никога не е бил по-спокойно и радостно занимание - не се страхуваш, че човекът отсреща би могъл да злоупотреби с фотосите, тъй като те се самоизтриват. Същото важи за видео клиповете - те отново се изключват след определено обратно броене.

Очаквано, мрежата Снапчат е окупирана от тийнейджърите, но в световен мащаб се наблюдава тенденция към увеличаване на 40+ годишните, които се регистрират.

Идеята се ражда в Станфорд

Като всеки милиардер под 30, създателят на Снапчат Евън Шпигел следва точно определена схема на успеха, повтаряща се и в живота на Марк Зукърбърг. Както и при Фейсбук, тук отново всичко започва в университета. На 20 години Шпигел разработва идеята за приложението в Станфорд, където учи дизайн. Всички започват да му се присмиват - как така хората ще започнат да си чатят само със снимки и видеа, чудят се конкурентите му. Евън обаче намира съмишленик - колегата му в Боби Мърфи. Шпигел дотолкова се отдава на проекта си, че - както са правили хиляди известни и успели хора - напуска университета, за да се фокусира върху мечтата си. През 2011 г. Евън пуска приложението на пазара, а то бързо започва да набира скорост. Макар и в сянката на Фейсбук, Вайбър и Скайп, след определено време тийнейджърите започват все повече да харесват снапчата. Постепенно и най-маститите ИТ компании усещат, че новата мрежа има страхотен потенциал. И бързо предлагат на Шпигел да остане осигурен до края на живота му: той получава оферта от Фейсбук; компанията на Зукърбърг иска да купи Снапчат за 3 милиарда долара. Тогава Евън е на 23 години и би могъл да действа на сигурно. Шпигел обаче отказва на големият Марк. Снапчат е онази малка частица, която Фейсбук няма и затова най-голямата социална мрежа отчаяно иска да го притежава. Решението на Евън обаче се оказва правилно. Днес Снапчат се оценява на 20 милиарда долара, а прогнозите са че тази сума ще расте значително. Колкото и бързо променящ да е света на технологиите, винаги ще има хора да искат да "снап"-ват, както гласи термина за самоизтриващите се публикации в приложението. Както често става в бизнеса, една-единствена голяма идея може да те направи колосално богат.

Свалката с Миранда Кер

За разлика Марк Зукърберг, който далеч не е от най-сексапилните модерни гении, Евън Шпигел е мечтан от много девойки по света. В момента той ходи с мега красивата Миранда Кер. Двамата са се запознали на благотворителна вечеря, а оттогава са неразделни. В лицето на Евън Миранда намери утеха след тежката й раздяла с Леонардо Ди Каприо. "Той е умен, спокоен, загрижен за мен. Чувството му за хумор е великолепно, а освен това е голям красавец. Мъжът мечта", хвали го Миранда. И е особено доволна, че Шпигел едва ли ще й изневерява с всяка срещната, както гласят повелите на актьорския свят, към които бившият й Ди Каприо имаше особен афинитет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай