ФБР: Безпилотните коли може да се ползват за тероризъм

ФБР: Безпилотните коли може да се ползват за тероризъм | StandartNews.com

Вашингтон. Безпилотните автомобили, разработвани от няколко технологични компании, може да бъдат използвани за терористични актове, смятат във Федералното бюро за разследване. Въвеждането им ще промени „правилата на играта" и увеличава терористичните рискове, се казва в доклад на бюрото, с който разполага вестник Guardian. Той обаче признава и преимуществата на въвеждането на новата технология. 

В него са описани потенциални възможности за използване на безпилотните автомобили за смъртоносни начинания, като например факта, че те ще позволят на всички в колата да стрелят, ако бъдат преследвани от полицията. Тези автомобили ще могат да бъдат използвани и като коли – бомби, ако бъдат заредени с експлозиви и програмирани от терористи да достигнат целта без да бъдат управлявани от човек.

Заедно с това обаче от ФБР признават, че безпилотните автомобили значително ще намалят риска от катастрофи, причинени от човешки грешки.

„Рискът от разсейване или грешна преценка на ситуацията намалява в сравнение с управляваните от хора автомобили", се посочва в доклада.

Затова от ФБР се надяват тяхната употреба да бъде разрешена от Конгреса в следващите пет до седем години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай