Facebook манипулира емоциите на половин милион потребители

Facebook манипулира емоциите на половин милион потребители | StandartNews.com

Facebook е манипулирал новинарския поток на над 500 000 свои потребители за целите на психологическо изследване за разпространението на емоциите през социалните медии. Това стана ясно при публикуването на резултатите от него. На случайно избраните потребители са показвани в различна степен позитивни и негативни публикации, без да са информирани, че участват в проучване и без да са дали съгласие за това, което се изисква при участие в научни изследвания. 

Facebook постоянно променя новинарския поток на потребителите с цел да тества нови рекламни форми или различни размери на показваните снимки. Според компанията в това няма нищо нередно, тъй като тя цели да създаде максимално полезен и привлекателен продукт, а потребителите се съгласяват, приемайки Общите условия за ползване на социалната мрежа. 

Критици на практиката заляха социалните медии с негодувание, обвинявайки Facebook, че третира клиентите си като лабораторни плъхове, както и че биха могли да причинят нечия смърт чрез емоционална манипулация, особено на хора с депресия.

Всички технологични компании анализират поведението на своите потребители и моделират според него това, което им показват вбъдеще. Това важи както за социалните медии като Фейсбук и Twitter, така и за търсачките като Google и Yahoo - чрез настройването според потребителското поведение те подобряват услугата си, така че клиентът да намери по-бързо точно това, което му трябва и му е интересно. Ползването на тези възможности с цел манипулация на емоциите обаче не носи облаги за потребителя, смятат експерти по онлайн комуникация.

За целите на прочуването, през 2012 г. за една седмица компанията е изменила броя на позитивни и негативни постове, показващи се в потока на 689 003 случайно избрани потребители в рамките на една седмица. Резултатите доказали, че емоциите са "заразни" - хората, които са виждали повече положителни новини, са писали на свой ред оптимистични статуси, а тези, на които са показвани негативно заредени постове, са били отрицателно настроени в своите публикации. 

След бурята от реакции срещу манипулацията на емоциите, изследователят, водещ проучването, Адам Крамър, публикува извинение на своята Фейсбук страница. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай