19:39 ч.

17.03.17

2 мин.

0

0

0

ЕС затяга контрола над социалните мрежи

от редактор |

ЕС затяга контрола над социалните мрежи

Европейските власти, отговарящи за защитата на потребителските данни, ще поискат от компании като Facebook, Alphabet и Twitter да променят своите условия за работа в рамките на месец. Ако това не се случи, фирмите ще се сблъскат с глоби, твърди източник, запознат с въпроса, цитиран от Ройтерс.


Компаниите са предложили начини за решаване на проблемите и са ги обсъдили с властите в четвъртък, допълва източник, според когото срещата е била конструктивна. Източникът е пожелал да остане анонимен, тъй като не е оторизиран да говори пред медиите.


Американските технологични компании се сблъскват със засилен контрол за начина, по който правят бизнес в Европа – от опазването на личните данни на потребителите до това колко бързо премахват незаконното съдържание и такова, съдържащо реч на омразата.


През декември 2016 г. властите изпратиха писма на компаниите, посочвайки, че част от условията на услугите им нарушават закона за защита на потребителите в ЕС и е необходимо да правят повече, за да се борят с измамите.


Според писмата, разгледани от Ройтерс, част от тези условия включват изискването потребителите да търсят защита в съда в Калифорния, където са базирани въпросните фирми, вместо в своята страна на пребиваване.


Сред другите проблеми са тези, че спонсорираното съдържание не е отбелязано ясно. В случая на Alphabet, става дума за Google и по-точно за социалната мрежа Google+.


Google и Facebook не са открити веднага за коментар. Говорителят на Twitter пък е отказал да коментира въпроса.


Властите, подкрепяни от Европейската комисия, могат да налагат глоби, ако изискванията им не бъдат изпълнени. Освен това те предложиха създаването на единен комуникационен канал за уведомяването на компаниите за съдържание, което се счита за проблемно.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент