Chevrolet показа робот на колела

Chevrolet показа робот на колела | StandartNews.com

Прототипът FNR има автопилот и "криле на дракон"

Невероятен прототип показа Chevrolet на започналото онази вечер автомобилно изложение в Шанхай. Моделът FNR (съкратено от Find New Roads) е разработен съвместно от General Motors и местното дизайнерско бюро на концерна - SAIC Motor, като представлява електромобил с функция за автопилот.

Chevrolet FNR има капсуловидна каросерия, която повече прилича на малък космически кораб, а не на автомобил. Машината е оборудвана с лазерна светлини в предната част и със система за зареждане без кабел, разположена в задната част на купето. Вратите, които производителят нарече "крилата на дракона", се отварят нагоре.

Прототипът се задвижва от електромотори, разположени в главините на четирите колела. На покрива е поставен радар, който благодарение на огромен брой датчици осигурява автономно управление на возилото. При включване на автопилота предните седалки се обръщат на 180 градуса, като по този начин помагат за по-комфортното общуване между пасажерите. Същата схема бе използвана и при концепта Rinspeed XchangE на базата на Tesla Model S. За да се върнат в нормално положение и колата да премине на ръчен режим, водачът използва система за контрол с жестове.

Както и се очаква, не може и дума да става за пускането на подобен модел в серийно производство. В Chevrolet обаче смятат, че някои от компонентите и технологиите от прототипа могат да бъдат внедрени в бъдещи модели на марката.

MG с първи кросоувър

Първия си сериен кросоувър в историята си показа британската марка MG. На изложението в Шанхай посетителите видяха модела GS, първите сведения за който станаха известни в края на миналата година.

Кросоувърът е създаден на нова платформа, разработена съвместно с китайската корпорация SAIC, която притежава британската марка. Дължината на модела е 4500 мм, ширината - 1855 мм, височината - 1675 мм, а колесната база - 2650 мм. Автомобилът ще се предлага както с предно задвижване, така и с 4х4. В моторната гама ще влязат 1,5-литров бензинов турбо двигател с мощност 168 к.с. (250 Нм въртящ момент), а също така и 2-литрова "турбо четворка" с максимална мощност 220 к.с. и 350 Нм въртящ момент. Трансмисиите ще бъдат 6-степенна механична и роботизирана с два съединителя.

Продават Supra-та на Пол Уокър

Американската аукционна къща Mecum Auctions организира търг за продажбата на култовата оранжева Toyota Supra, която участва в първия филм от поредицата "Бързи и яростни" (2001 г.) Автомобилът, модел 1993 г., е един от няколкото подобни, подготвени за каскадите в лентата, но изпъква сред останалите с ролята си в легендарната финална сцена, в която героят на покойния Пол Уокър се състезава с Dodge Charger-а на Вин Дизел.

Supra-та е тунингована от каскадьора Еди Пол в калифорнийското ателие The Shark Shop. Снабдена е с предпазна клетка против преобръщане, усилено окачване, спортни седалки и състезателен резервоар. Аерографията е на ателието Modern Image от Сан-Диего. За разлика от външността, по която са правени множество модификации, механиката не е пипана. Класическият редови шестак 2JZ-GE на Toyota развива заводските 220 к.с. Комбиниран е с механична трансмисия с пет предавки.
През март същата Supra е спечелила първо място в класа си на изложението Detroit AutoRama. Наддаването з автомобила ще се състои между 12 и 17 май, а прогнозната продажна цена ще бъде 150-200 хиляди долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай