Чаша за 1$ спасява хиляди новородени

Чаша за 1$ спасява хиляди новородени | StandartNews.com

Учени откриха евтин начин да спасяват безценни животи. Изследователи от уошингтънския университет и организация за закрила на децата от Сиатъл представиха мека силиконова чашка, с която недоносените пеленачета и бебетата с увреждания могат да се хранят.

Новородените в по-слабо развити страни често не успяват да навършат 1 година. Често децата се раждат недоносени или майките не могат да кърмят децата си от глад и влошено здраве. Учени, здравни организации и неправителствени партньори са обединили усилия, за да намерят решение на този проблем. 

"Имахме тази идея отдавна и чакахме възможност да я реализираме", разказва Патриша Кофи, експерт по неонатални грижи. 

Производството на чашата вече започва, а до края на тази година продуктът ще бъде в ръцете на медицинските служители и дороволците в африканските болници и здравни центрове. 

Меката чашка представлява силиконова купичка с мъничък резервоар и отвор, който да е удобен за сучене. Очаква се тя да е изключително подходяща за бебета, които са недоносени или със здравословни проблеми. Учените обясняват, че нормално развитите пеленачета се раждат с вече изградени умения да сучат, гълтат и дишат по координиран начин. 

Преждевременно родените бебета и тези с увреждания обаче нямат развита тази балансирана система. Често те не могат да се справят и със сучене от обикновена бебешка бутилка с биберон. 

Всяка година в Африка и Азия се раждат средно 7,6 милиона недоносени деца. Хиляди от тях загиват от глад именно поради неумението си да сучат и гълтат, както и невъзможността на майките да ги нахранят. В случаите на затруднено кърмене майките прибягват до бутилки, чаши и дори стерилни контейнери за урина. Учените изтъкват, че подобни опити са обречени на провал. 

"При новородени храненето с дори две чаени лъжички по-малко мляко прави голяма разлика за организма на детето и този уж незначителен на пръв поглед дефицит за бебето е глад", обясняват експерти по неонатология. 

Именно за справяне с този огромен проблем участващите в проекта са предвидили формата на чашката така, че майката да може да изстиска кърма дирекно в нея, а после внимателно да я влее през отвора в устата на бебето. Резервоарчето на чашката помага на родителя или лекаря да прецени внимателно количеството мляко, което пропуска в устата на новороденото. Така по-лесно се реагира, ако детето не гълта или диша добре. 

Чашата поема 40 милилитра течност, като материята, от която е направена, е достатъчно издръжлива на високи температури, което позволява да бъде изварявана преди употреба. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай