BMW 535d xDrive - две коли в една

BMW 535d xDrive - две коли в една  | StandartNews.com

Автомобилът започва да те глези още със сядането зад волана

Очакванията от съвременните автомобили от бизнес класа са доста сериозни. Те винаги са били такива, но с напредването на технологиите изискванията се увеличават всеки ден. Затова и производителите гледат да са в крак с времето и да не изостават от конкуренцията. Това важи в още по-голяма сила за премиум марките. Точно поради тази причина от BMW решиха да обновят своята серия 5 и така на пазара се появи новият й вариант. Който имах възможността да покарам няколко дни и смятам, че баварските инженери са се справили отлично с "актуализацията" на модела си. Особено ако говорим за изпитания от мен седан 535d xDrive.

BMW серия 5 винаги се свързва с по-големи очаквания. И до момента се е справяло със задачите си. Така е и с последната версия на колата. Тя не се различава драстично от предшественика си, макар и моделът да претърпя редица изменения. Отвън те като че ли са по-малко, но набито око винаги ще ги забележи. Петицата е запазила както елегантните и луксозни линии, така и леко агресивния вид, който по принцип се очаква от BMW. Доста по-голямото количество модернизации обаче има в електрониката и системите. Подобрена са и аеродинамиката и шумоизолацията. При шофиране се усеща и че колата е станала по-спортна.

Първоначално, докато разглеждах каталога, воланът, който е част от М-пакета, не ми хвана особено окото. Когато го видях на живо, рязко промених мнението си. Освен че изглежда доста по-спортно от стандартния, придава и допълнително такова усещане. Лично на мен дизайнът много ми напомня спортните волани от BMW-тата от края на 70-те. Също така трябва да отбележа, че и е много удобен, а в допълнение и "перките" за ръчната смяна на предавките са точно там, където трябва да бъдат, за да не се замисля водачът и за милисекунда, докато ги превключва. Личи си, че хората от отдела на BMW за анатомичните разработки си е свършил работата.

Не мога да не похваля и двигателя, който може да бъде както супердинамичен, така и икономичен. След близо 1400 км по всякакъв тип пътища - градски, междуградски, магистрали и планински, това BMW 535d xDrive даде среден разход от 8.2 литра на 100 км. И то при положение, че в колата бяхме 5 човека, трима от които по около 100 кг всеки плюс багажа на всичките. Да не забравяме, че си говорим и за 6-цилиндров 24-клапанов 3-литров двигател, макар и дизелов, който тегли автомобил от над 1.9 тона собствено тегло. Разбира се, разходът спокойно може и да падне, ако се използва режимът Eco Pro. При активирането му моторът наистина леко се "спъва", скоростомерът става син, а индикациите за над 120 км/ч изчезват. Не че колата вече не може да ускорява повече, а просто за да напомня, че над тази скорост вече не можем да разчитаме на икономия. В същото време обаче, ако в даден момент ви трябва повече мощност, можете да разчитате на всичките 313 кончета и 630 Nm въртящ момент, налични още при 1500 оборота, за да го направите. След като приключите процедурата, колата се връща в икономичен режим и отново можете да пестите гориво. А то никак не е малко. Успях да покарам около 450 км в този режим и накрая компютърът ме информира, че така съм спестил гориво за още близо 40 км, което си е почти 10% икономия. Отново при пълна кола. Ами ако бяхме двама с по едно сакче...?

Освен да вози хубаво и комфортно, при нужда да се превръща в спортен автомобил или пък да се представя като един истински спестовник, BMW 535d xDrive може и да глези доста добре. Което се отнася не само до шофьора, а и до пътниците. Естествено водачът е най-привилегирован. Едни от най-готините екстри са съсредоточени около неговото място. От една страна, лумбалните опори в облегалката са подвижни и могат да бъдат нагласявани до съвършената за конкретния водач позиция. В допълнение обаче при спиране на автомобила и отваряне на вратата те се разтварят, за да направят слизането, а на по-късен етап и качването по лесни. Абсолютно същата способност има и воланът, който се регулира по височина и дълбочина чрез един единствен бутон. Точно преди да слезете от шофьорското място, той се измества максимално нагоре, за да не пречи на коленето при измъкването от седалката. Веднага след запалването на двигателя се връща точно на мястото, където ви е най-удобен. Друга много полезна "глезотийка" за шофьора е BMW Head-up дисплеят, който "прожектира" на предното стъкло на нивото на очите основната информация като скорост, предавката, на която шофирате (ако сте на ръчен режим), кога и накъде е следващият завой, ако карате по навигация, а също и предупреждения за рязко спиране на колата пред вас и други подобни. Системата iDrive в новата петица също е претърпяла развитие и дори е получил сензорен бутон за управление, на който можете да пишете цифри и букви за по-лесно боравене с менютата и навигацията. Не по-малко полезно е автоматичното затваряне на всички врати. Така дори и някой от пътниците да не е затворил докрай вратата си, тя се дозатваря сама. Естествено, когато говорим за BMW, парктроникът със сигурност не може да бъде обикновен. Асистентът е допълнен от камера за задно виждане. Такива има от всяка страна на колата. Благодарение на което при паркиране в много тесни градски условия шофьорът може да използва т.нар. функция птичи поглед и да вижда автомобила си на дисплея от всички страни.

Колата разполага и с адаптивно окачване. Което си "говори" с навигацията и може предварително да подготви шасито за пътната настилка, която предстои. Системата има цели 5 режима. Интересна подробност е, че за нормалния режим е избран терминът Comfort. Причината е, че според маркетолозите на марката нищо в едно BMW не трябва да бъде Normal. И режимът получава името Comfort. Колата има още и Comfort+, а при желание за по-агресивно каране, можете да избирате между Sport и Sport+. При втория ESP системата се изключва и емоциите стават още по-сериозни. Освен на двигателя и окачването промяната на режима променя и таблото. Което представлява голям LCD дисплей, а приборите са изцяло цифровизирани. При двата спортни режима например скоростомерът става червен, а километрите в час вече са дигитални.

Естествено за премиум модел и то с доста сериозно наличие на всякакви екстри цената също е премиум. Специално тестваният от мен 535d със задвижване на 4-те колела xDrive, M-пакет и купища допълнително оборудване тя е 180 699 лв. без ДДС. Но, ако не сте толкова претенциозни и сте готови да се лишите от част от лукса, базовата версия на серия 5 у нас се продава за 119 850 лв. и то с ДДС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай