Битовите предмети поумняха

Битовите предмети поумняха | StandartNews.com

Епидемия. Само така може да се опишат темповете, с които "умните" устройства се разпространяват по целия свят. "Мозък" вече имат такива вещи, които доскоро не можехме да си представим, че ще попаднат в тази графа. Умни са не само цели домове, но и отделни битови предмети.

Хладилник

"Умните" хладилници са истинска находка за тези хора, които обичат да се натъпчат с вкусна храна. Тези устройства получиха доста полезни за семейството функции, голяма част от които се основава на наличието в корпуса сензорен дисплей. С помощта на този екран потребителят може да получи ценна информация за свежестта на продуктите вътре, да намери в интернет рецепти с намиращите се в хладилника съставки, дори да се захване с електронна фотография. Потребителят може да синхронизира "умния" си хладилник със смартфона, за да знае във всеки момент какви продукти се съхраняват. И нещо повече - хладилникът може да бъде програмиран така, че в автоматичен режим да купува по интернет това, което му "липсва", да "допълва" или "подновява" списъка. Има и модели, които са с вградена камера, която ви снима всеки път, когато отворите вратата, а след това помества фотото на екрана или дори в социалните мрежи. Разбира се, "умните" хладилници струват доста повече от обикновените. Например, цената на модела Samsung T9000 LCD е 4000 долара.

Прахосмукачка

Съвременните технологии ни избавят от множество домашни задачи, които отнемат доста време и усилия. Например, вече не ни се налага да прахосмучим, защото в тази работа може да ни отмени робот-прахосмукачка. Обикновено, това е компактно, достатъчно тънко устройство, способно автономно да се придвижва по пода и да събира прахоляка и боклуците, дори от ъглите на помещенията. При това "умната" прахосмукачка сама знае местоположението на своето безжично зарядно устройство и отива при него, когато батерията му започне да се изчерпва. Новите модели вече могат да се управляват с помощта на смартфон, което ви позволява да ги включвате, когато отсъствате от дома. Има и такива, които ви изпращат снимки на почистените помещения. Сред най-популярните модели е iRobot Roomba, чиято начална цена започва от 400 долара.

Маса

Тази година бяха представени няколко предмети от интериора, които могат да бъдат наречени "умни". Един от тях е маса. Тя, разбира се, не можа сама да поръчва ястия, но пък ще се хареса на хората, които не могат да си представят живота без таблети или смартфони. В тази маса са вградени системи за безжично зареждане на мобилни устройства. Достатъчно е само да сложите смартфона си на обозначеното с кръстче място и след известно време батерията ви ще бъде заредена. Цената на тази "умна" мебел ще е само с около 20 евро по-висока от аналогичните, които нямат такава функция.

Огледало

"Огледалце, огледалце, я кажи, коя е най-хубава на света?". Тази фраза от мащехата от приказката за Снежанка вече придоби реално въплъщение. Няколко компании започнаха да пускат на пазара такива устройства, подходящи за банята или антрето. "Умните" огледала могат да работят като дисплей, на който докато си мие зъбите сутрин или вечер, или се бръсне, потребителят да чете новините, да научава прогнозата за времето, да преглежда имейлите си и т.н. Такова огледало може също така да бъде треньор по фитнес - да контролира правилното изпълнение на физическите упражнения, а също така да дава съвети по отношение на дрехите и стила на обличане. Едно от първите "умни" огледала на пазара стана Cybertecture Mirror, чиято цена е 5000 долара.

Ключалка

Почти на всеки му се е случвало да си забрави ключовете на излизане от дома. По-малко са тези, които забравят смартфона си, защото той вече е неразделна част от ежедневието ни. Именно тази особеност използваха създателите на устройството, наречено Lockitron. Това е "умна" ключалка за дома или офиса, която използва мобилния телефон в качеството на ключ. Когато качите на смартфона си специално приложение и създадете акаунт, ще може да контролирате достъпа до помещението само с едно движение на палеца върху екрана. Освен това собственикът на Lockitron може да отвори временен или постоянен достъп към ключалката и на други хора - роднини или приятели. Разбира се, в този случай ще трябва да им доверите паролата за отключване. Стойността на системата Lockitron е 149 долара.

Тоалетна чиния

По сложността на конструкцията си и изобилието от възможности съвременната тоалетна чиния постепенно се доближава до Международната космическа станция. Нагледен пример за това е устройството Regio Smart Toilet. В него има автоматична система за двойно пускане на водата, система за дезодориране, инфрачервена система за борба с бактериите, система за автоматично затваряне и отваряне на капака и седалката, вътрешно осветяване и дори тонколонки. В комплекта влиза също така иновационна система за управление на всички тези функции, която е вградена в държателя за тоалетната хартия. Там се намира и Wi-Fi рутерът за безжичен достъп до интернет. Единственият минус на "умната" тоалетна Regio Smart Toilet е невероятно високата му цена. Този възхитителен пример на иновационната санитарна техника ще ви излезе 7000 долара.

Кафеварка

В днешната технологична епоха кафе в леглото сутрин може да получи дори човек, който живее сам. Достатъчно е да си купи "умната" кафеварка, наречена The Barisieur. Това устройство е и будилник, който може да бъде нагласен да звъни, например, в 7 сутринта. При това джаджата ще започне да прави кафето близо 5 минути преди будилникът да звънне. Така този, който има The Barisieur, ще се събужда и от аромата на свежо приготвено кафе. Стойността на устройството е 415 долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай