БГ мобилен речник търси инвеститор

БГ мобилен речник търси инвеститор | StandartNews.com

Засега изобретението на Владимир Ичевски превежда от 6 езика

"Born in Bulgaria", това е надсловът, избран от Владимир Ичевски, с който да започне информационната кампания за новия си продукт. Какъв е той? Мобилно устройство за бърз превод на думи с големината на ръчен часовник.
Устройството работи на принципа "Насочи и прочети". Лазерен лъч разчита само онази дума, към която сте го насочили. След секунда-две получавате превода, който обхваща всички възможни значения. На този етап от разработването устройството разчита и превежда от шест езика - английски, немски, френски, испански, португалски и италиански. Преводът е възможен както от хартиен носител, така и от електронни четци, таблети или монитора на компютъра ви. Разпознават се всички стандартни печатни шрифтове, но не и ръкописните.

Управлението на устройството става без бутони. Създателят му го описва като "жестов контрол", като се използват "леки "диригентски" движения на ръцете в една или друга посока. Три странични бутона, прикрити от кристали "Сваровски", отговарят за настройките и промяната на езика."Това показва, че високотехнологичното може да бъде и красиво, а дамите могат да притежават и едно полезно бижу", допълва Ичевски.

Финансирането е било и продължава да бъде най-голямото затруднение в процеса на разработване на мобилния преводач. Началният капитал е събран изцяло от близкия кръг приятели и съмишленици на създателя.
Но защо нещо привидно толкова иновативно не жъне успех сред инвеститорите? "Българският бизнес е консервативен", коментира Ичевски пред "Стандарт". Според него по-голямата част от компаниите чакат първо нишата да бъде разработена, "да потекат печалбите" и чак тогава да се включат.

Естествено, метод като CrowdFunding-а (публично финансиране) би бил подходящ за подобен тип нова технология, но Ичевски бързо оборва тази теза. Според него заради ниския технологически и бизнес рейтинг на България, възможността за успех в сайтове като Kickstarter е изключително малка. Вместо това той предлага българското общество да стане първият в света инициатор на "Production CrowdFunding". Тъй като прототипът на устройството вече е създаден, подобен тип финансиране изглежда изключително подходящ. В същността си той представлява финансиране на промишленото производство на продукта, чрез заплащането на предварителните поръчки от потребителите.

Устройството ще бъде пуснато в продажба до 2-3 месеца след осигуряването на нужните финанси, уверява Ичевски. Дали устройството ще бъде успешно, няма как да гадаем. Но то определено е една страхотна алтернатива на речниците, било то книжни или мобилни приложения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай