Еврокомисията представя поредните доклади за България и Румъния

Двете страни са единствените в ЕС...

Еврокомисията представя поредните доклади за България и Румъния | StandartNews.com

Европейската комисия представя днес докладите за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Очакванията са наблюдението върху България да бъде снето в рамките на мандата на тази Комисия. Той изтича през октомври догодина. Наблюдението върху правосъдната система и борбата с корупцията в Румъния вероятно ще продължи.

България и Румъния са единствените две държави от ЕС, които вече 11 години са под постоянното наблюдение на Брюксел. Европейската комисия всяка година оценява реформата и доверието в правосъдната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Европейските експерти следят развитието на ключови дела в двете държави, най-вече срещу бивши и настоящи политици и висши магистрати. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер нееднократно е заявявал, че се надява наблюдението върху България да отпадне в края на мандата му.

Това би ускорило и приемането на страната ни в шенгенското пространство. Един от доводите на държави като Холандия и Германия, които са против приемането ни в Шенген, е именно наличието на мониторинг от страна на Брюксел. Заради влошеното състояние на правовата държава в Румъния, се очаква наблюдението върху Букурещ да остане. Брюксел обмисля докладът да бъде заменен с общоевропейски механизъм за контрол на върховенството на закона, който да обхване всички държави членки, в които има проблеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай