20:05 ч.

31.05.16

4 мин.

11430

2

0

България се сдоби с домейн на кирилица (ОБЗОР)

от Ангел Карадаков |

България се сдоби с домейн на кирилица (ОБЗОР)

От сряда тръгва регистрацията на сайтове с разширение .ею


След 7 години работа първият български домейн на кирилица вече е факт. От днес всеки, който желае, ще може да регистрира сайт с разширение .ею. Днес организацията EURid, която поддържа домейна на Европа .eu, заедно с представителството на ЕК в България, официално презентираха новия домейн.


"По света има над 300 млн. души, които ползват кирилица и в този смисъл ние можем да разглеждаме това като възможност не само за гражданите на ЕС, не само за българите, но за гражданите на други страни, които са извън ЕС като например Македония, Сърбия, защо не Руската федерация, ако щете дори Монголия, докъдето знаем, че и там се използва кирилицата", каза ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев. "За нас е важно, че стартирането на домейна с разширение .ею на кирилица ще предостави възможност все повече хора да могат свободно да се възползват от възможностите, които предлага виртуалното пространство - било като възможност за комуникация, за обмен, за бизнес, а и не на последно място за запазване на културната ни идентичност. Това е абсолютно в унисон с девиза на ЕС, който е: единни в многообразието", посочи той.


Това, което предстои от тук нататък, е, че всички имена на домейни, регистрирани на кирилица, които използват разширението .eu, ще преминат през процес на уеднаквяване, за да приемат разширението .ею. Така българските страници


ще имат характерен и отличаващ се профил


в интернет пространството на Европа.
Домейните на кирилица дават много предимства на своите собственици. За гражданите това е по-лесният достъп до Интернет на родния им език, тъй като не е нужно да разпознават определен начин на изписване с латински букви на някои по-специфични букви като Ъ, Щ, Я или Ю. За бизнеса е важно, че домейните много по-точно се индексират от интернет търсачките. Така интернет страницата е много по-лесно откриваема за всички и оптимизирана за точната дума, от която се интересуват клиентите. Българските бизнес организации не само по-лесно може да достигат до своите клиенти в България чрез ясното изписване на български на своето име и бизнес идея, но и гордо да заявят, че работят в страната ни и корените им са български.


"Радваме се да видим резултатите от нашата усилена работа през последните 7 години, за да можем да направим този подарък на България днес. С европейския домейн на кирилица правим голяма стъпка към единния дигитален пазар на Европа като даваме възможност на всички българи да ползват интернет на родния си език. .ею има важна роля за многоезичието в ЕС и чрез него България вече има уникално присъствие в интернет", коментира на вчерашното представяне Джовани Сепия, мениджър външни връзки в EURid. Той допълни, че българският е един от официалните езици и единственият на кирилица в ЕС и неговото използване в интернет пространството е важно за опазването му, както и за утвърждаването на българската културна идентичност. "Затова и вече няколко години усилено работим за реализирането на домейн от първо ниво на кирилица", допълни Сепия.
Българската държава и неправителствени организации


опитваха от години да регистрират


нов национален домейн, който да бъде на кирилица, но се сблъскваха с трудности. През 2010 г. международната интернет организация ICANN отказва първата молба с мотива, че българското предложение съдържа визуална прилика със съществуващи вече домейни на латиница, като например този на Бразилския (br). През декември 2013 г. ICANN даде възможност за финална оценка на българското предложение, което беше одобрено от международната организация в края на 2014 г. Българският и руският езици са най-често асоциирани с домейните на кирилица като регистрираните в Европа домейни на кирилица са 1389. Все още има множество свободни имена на кирилица, които не биха могли да са интересни за хора, които не могат да пишат и четат на тази азбука. При по-задълбочени проверки могат да се открият свободни имена на кирилица, чийто алтернативи на латиница са заети още преди 10 и повече години.


Домейните на кирилица са част от IDN (Internationalized Domain Names ) опцията, която позволява в името на домейна да се използват символи от азбуки, различни от английския език. В момента се поддържат повече от 100 различни езика, сред които дори китайски, японски, корейски, хинди, арабски, гръцки и др.


Домейнът .eu от своя страна е сред най-популярните домейни от най-високо ниво в света, свързвайки повече от 500 милиона човека от 31 държави в една Интернет самоличност. Повече от 3.8 млн. имена са били регистрирани откакто домейнът започна регистрация през 2006 г. Много фирми и марки използват .eu уебсайт като практично решение, за да изразят ясно своята европейска самоличност и своите бизнес амбиции.


Статистиката сочи, че 15% от всички домейни в света са на кирилица. Изследването е направено от EURid и ЮНЕСКО, резултатите от което са огласени в навечерието на празника на славянската писменост и предстоящото пускане на домейна ".ею".


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Айвън · 13:52 · 01.06.2016
Направили са голяма грешка:
На български казваме "Европейски съюз", а не "Европейски юнион".
Разширението тряваше да ЕС, а не ЕЮ.
ЕЮ освен, че звучи зле е и неприпознаваемо и няма да се ползва.
Резил!
Потребител · 16:29 · 03.06.2016
@Айвън .ЕС са го отказали, защото можело да се бърка с Еквадор.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент