Българин създаде програма, която пази очите от екраните

Българин създаде програма, която пази очите от екраните | StandartNews.com

Млад българин създаде софтуер, който намалява вредата от екраните на компютри и мобилни телефони върху очите. Даниел Георгиев е едва на 22 г., а приложението му "Айрис" се ползва от над 2 милиона потребители, в повече от 180 държави, пише vesti.bg.

„Айрис" намалява синята светлина автоматично през целия ден, регулира яркостта на екрана, така че тя да бъде най-полезна за очите. Може би това е най-доброто решение в света, за да си предпазваме очите от вредните лъчи на монитора, коментира Даниел Георгиев. Всеки един от нас прекарва десетки часове пред компютъра, а мобилните телефони са неизменна част от нашето всекидневие.

Светлината, излъчвана от всички тези устройства е вредна и докато през деня не е чак толкова лоша, вечер нарушава съня и уврежда зрението. Синята светлината от екраните на компютри и смартфони вреди на здравето, като въздейства върху специфична мозъчна зона, натоварена с регулирането на биологичния ни ритъм.
Идеята за софтуера, който предпазва очите, се ражда през 2015 г., когато Даниел работи като програмист в софтуерна компания.

„Работех на два монитора, но започнах да имам проблеми с очите. На 6-тия месец се наложи да сложа очила. След този момент реших да направя нещо по въпроса и започнах да чета всичко, свързано с очите, мониторите и светлината като цяло", разказва младият програмист. "Когато сме започнали да се развиваме, сме се ориентирали дали е ден или нощ по това дали слънцето свети и дали небето е синьо. Тази синята светлина регулира нашия биологичен часовник, когато свети синьо имаме един фоторецептор в очите, наречен мелононцим, които спира производството на хормона на съня - мелатонин. Ако се сещате има едни такива хапчета за сън - с мелатонин се спи по-добре, ето това приложение Айрис прави така, че да спиш по-добре вечер, защото нямаш това вредно излъчване от синя светлина и произвеждаш нужните вещества, така че да имаш хубав сън", обяснява Даниел. Така създал приложението "Айрис". То премахва синята светлина, която излъчва всеки монитор и с която пречи на съня, и намалява яркостта, без обаче да влияе на честотата на трептене на светлината. За да разработи приложението Даниел се лишил от сън, храна и доста средства. Хората около него, му казали, че идеята му е глупава и няма да има успех.

Началото за Даниел е било изключително трудно, тъй като той решава да напусне работа и да прекъсне университет, за да може изцяло да се отдаде на проекта си. "Много подигравки, много хора, които не вярваха в мен. Даже всички не вярваха. Аз бях единствения откачен, който вярваше, че "Айрис" може да стане нещо и някои да го ползва. В началото само аз си го ползвах.

Въпреки това аз не се отказах и малко по-малко се получиха нещата. Радвам се, защото в момента "Айрис" е един от най-популярните български софтуери", споделя 22-годишният ИТ специалист.

"Айрис" е съвместим с почти всички операционни системи. Може да се инсталира на таблет или телефон. Програмистът иска да продължи да се занимава с програмата и не мисли да продава продукта, а по-скоро да го усъвършенства все повече.

„Целта ми е всеки човек по света да може да защити зрението си безплатно", категоричен е Даниел. Формулата за успех според Даниел е да насочиш цялото си време и внимание към това, с което искаш да се занимаваш.
„Когато харесваш това, което правиш си щастлив, а това е възможно, като рискуваш. Може началото да е малко неприятно, но определено си заслужава", казва предприемачът.

Даниел освен с програмиране, се занимава активно и със спорт. Години наред е тренирал гребане като е бил част от националния отбор и дори е участвал в световно първенство. В свободното си време обича да се забавлява с приятелите си, да кара мотор и да танцува салса с половинката си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай