Айфонът ни кара да се тревожим

Айфонът ни кара да се тревожим | StandartNews.com

Ако не обръщате внимание на своя iPhone по време на важна среща и си мислите, че постъпвате правилно, може би грешите. Раздялата със смартфона може да доведе до "физиологична тревога" и "ниска когнитивна ефективност". До този извод стигнаха учени от Университета в Мисури, САЩ. Изследването със заглавие "Разширено iАз: Влиянието на раздялата с iPhone върху мисловния процес, емоциите и физиологията" е публикувано в интернет изданието Journal of Computer-Mediated Communication. В експеримента са участвали 40 студенти от факултета по журналистика на "голям университет", използващи смартфона на Apple. Преди изследването на тях им казали, че им предстои да тестват безжично устройство за мерене на кръвното налягане. Студентите били помолени да решат главоблъсканица, след което им съобщили, че смартфонът им явно влияе върху работата на Bluetooth и трябва да го оставят на бюрото в стаята. Докато студентите решавали втората главоблъсканица, учените им звънели. "Опитните зайчета" можели да видят и да чуят, че смартфонът им звъни, но нямало как да отговорят - така били поставени в стресова ситуация. iPhone-ите били избрани от учените не защото хората към тях се отнасят по-различно отколкото към другите смартфони, а поради простата причина, че по-лесно и незабелязано можели да включат звука им.

По време на експеримента на студентите им мерили пулса и кръвното налягане. Учените установили, че по време на позвъняване и двата показателя чувствително се повишавали, което свидетелства за тревога. Освен това студентите по-трудно решавали поставените им задачи.

"Собствениците на iPhone избягват да се разделят със своите телефони в повседневните ситуации, постоянно им отделят внимание", отбелязват учените. Освен това като се разделят с джаджата, хората могат да почувстват "отслабване на своето "аз". "Получените резултати показват, че iPhone-ите са способни да станат продължение на нашето "аз" и когато се разделяме с тях, да изпитваме отслабване на "аз" и негативна психологическа реакция", казва един от авторите на изследването Ръсел Клейтън.

Психолозите признават, че форматът на експеримента поставя някои ограничения на резултатите: не е била измерена реакцията на студентите на позвъняване по телефона, когато той е бил в джоба им. По този начин резултатите от теста могат да свидетелстват не за безпокойство от раздялата с джаджата, а за реакция върху позвъняване, на което не може да се отговори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай