Автобус се движи над колите по улиците в Китай

Автобус се движи над колите по улиците в Китай | StandartNews.com

Иновативна концепция за градски транспорт представиха китайски дизайнери по време на тазгодишното Международно технологично изложение в Пекин. Тя се нарича Transit Elevated Bus (TEB) и на практика представлява релсово превозно средство, при което отделението за пътниците, както и кабината на шофьора са изнесени на около два метра височина над пътя.

Целият комплекс е върху странични плоскости, които са свързани с релсите. Превозното средство може да побере 1200 пътници едновременно - бройка, сходна със стандартните влакове на метрото. То обаче е около пет пъти по-евтино от тях. Изграждането на релсовия му път също струва значително по-малко в сравнение с метроинфраструктурата.

Едно от основните предимства на иновативния автобус е, че той може да се движи, без да пречи на останалия автомобилен трафик. Колите просто минават под него, без да си пречат изобщо.

Очаква се първите тестове на новото возило да започнат през втората половина на годината в Китай. Надеждите са, че иновативната концепция ще реши поне частично проблемите на азиатската страна с претоварения трафик в големите градове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай