Viber залага на мобилните игри

 Viber залага на мобилните игри | StandartNews.com

Компанията търси местни партньори, с които да отговори на нуждите на потребителите

Любопитството и желанието да се учиш на нови неща е единственият начин да останеш конкурентен, казва Атанас Райков

Атанас Райков беше назначен преди броени дни за генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Плановете на компанията предвиждат създаването на партньорства, които да отговарят на нуждите на местната публика. На въпроси как стигна до този пост и каква е стратегията на Viber Атанас Райков отговаря пред "Стандарт".

- Изминали сте дълъг път до назначаването ви за генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа. Кои са най-големите трудности, с които се сблъскахте по пътя и кои качества ви помогнаха за да стигнете до този пост?

- Започнах моя професионален път преди почти 10 години. За този период аз бях деен участник в превръщането на една компания без работеща мрежа, без нито един клиент и с никому неизвестен все още бранд в лидер на пазара от гледна точка на качество на услугите, доверие на клиентите и пазарен ръст. Най-големите предизвикателства (не обичам думата трудност, тя има твърде негативен подтекст), с които съм се сблъсквал, са били спечелването на доверието на клиентите, колегите и партньорите и неговото запазване чрез постигане на резултати и надминаване на очакванията. За да се случи това, е нужна ясна визия накъде трябва да се движи един бизнес, силен и мотивиран екип и желание и смелост да се пробват нови подходи и стратегии за постигане на целите. Аз считам, че попаднах във Viber именно защото умея да задавам правилните въпроси в бъдеще време и да търся техните отговори сред хората, с които работя, и сред партньорите, с които в продължение на години сме работили успешно.

- С какво регионът на Централна и Източна Европа привлича интереса на компании като Viber?

- Нашият регион е много интересен с това, че хората в него са изключително активни в своята комуникация, имат висока техническа култура и се радват на качествена и достъпна интернет връзка почти навсякъде. Всички тези фактори правят средата много благоприятна за развитие на бизнеса на Viber. Моите задължения са свързани основно с изграждане на една ефективна структура, която ще може да развива бизнеса на Viber по най-ефективния възможен начин и ще направи ползването на услугата още по-приятно и полезно за нейните потребители в региона. Моите краткосрочни планове са насочени към изграждане на партньорства, локализиране на Viber услугите за местния пазар, както и към разширяване на екипа на компанията.

- Viber е може би най-популярната алтернатива за мобилни разговори, и то безплатни, ако потребителят има достъп до Wi-Fi. Това не поставя ли компанията в пряка конкуренция с мобилните оператори?

- В началото на своето съществуване мобилните оператори гледаха на подобен вид услуги с недоверие и дори с известна доза неприязън. Тази ситуация обаче вече започва да се променя и ние все по-често попадаме в ситуация, където самите телекоми искат да си партнират с нас. Това се дължи на факта, че ние можем да им помогнем да генерират повече приходи от мобилен интернет, да се асоциират с нашия силен и харесван бранд и да изградят база от по-лоялни клиенти. Считаме, че тази тенденция ще се засилва в бъдеще с оглед на все по-малкия дял на мобилния глас в техните приходи и все по-голяма важност на мобилния интернет, който е жизненоважен за оперирането на услуги като Viber.

- Наскоро придобихте компанията Nextpeer. Колко сериозно ще подходи компанията към развитие в посоката мобилен гейминг със социален елемент? Какво ново можете да предложите на клиентите си от към гейминг?

- Мобилният гейминг е една от насоките, в които ще се фокусираме. Това е така, защото мобилните игри в голямата си степен до сега предлагат по-ниска степен на интеракция между участниците в сравнение с техните настолни братя. Ние считаме, че силата на Viber като платформа за социална комуникация между единици или групи от хора може да предостави на разработчиците изцяло нови възможности за повишаване на взаимодействието между участниците. Очаквайте много интересни продукти в тази насока през следващите месеци.

- Ще търсите ли други партньорства за в бъдеще и кои компании представляват интерес за Viber?

- С оглед на нашата висока пенетрация на местния пазар, ние считаме партньорствата за най-логичния подход за допълнително засилване на нашите позиции. Търсим такива партньорства с телекоми, медии, създатели на съдържание, брандове, компании за мобилни игри и институции, предоставящи персонализирани информационни услуги. Всички тези партньори могат да се възползват от различни технологични продукти, които нашата платформа предоставя за взаимодействие с нашите потребители. Това, което винаги ще бъде в основата на нашите цели, е всяко партньорство на първо място да носи със себе си допълнителни предимства за нашите потребители, защото качеството на тяхното изживяване с Viber е от първостепенно значение за нас. Затова ние подбираме нашите партньори много внимателно.

- Какъв съвет бихте дали на младите хора, избрали телекомуникациите за бъдеща професия?

- Съветът, който мога да дам, е валиден за почти всеки избран път за професионална реализация - образованието трябва да изгради основата, върху която вие да надграждате своите знания, умения и навици всеки изминал ден. Любопитството и желанието да се учиш на нови неща е единственият начин да останеш конкурентен в постоянно променящата се среда, в която живеем. Другото нещо, което е изключително важно според мен, е да се споделят знанията и уменията с хората около вас, защото само чрез взаимопомощ ние можем да вървим напред като общество. Именно тази засилваща се тенденция на все повече възможности, които се откриват от успели българи, развиващи своите компании в България, ме карат да бъда оптимист за бъдещите перспективи на родна земя за младите хора, които в момента са в гимназията или университета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай