630% ръст на атаките с вируси за копаене на криптовалути

630% ръст на атаките с вируси за копаене на криптовалути | StandartNews.com

Нападенията с вируси, които крадат изчислителна мощ от чужди компютри, за да копаят криптовалути, нарастват с близо 630% през първото тримесечие на тази година. Това съобщиха от компанията за киберсигурност McAfee. За сравнение, през предходното тримесечие тези атаки са били 400 хил. броя, предава Financial Times.

Този вид зловреден софтуер, наричан с прозвището cryptojacking, овладява изчислителната мощ на компютъра, без потребителите изобщо да разберат, че това се случва. Така, чрез видеокартата или процесора на засегнатия потребител, хакери започват да копаят/добиват криптовалути от разстояние, с чужд хардуер и чужда енергия. По този начин те си създават цели производствени вериги от хиляди заразени чужди машини, като не плащат и високите разходи за ток. Някои големи корпорации вече са попадали в клопката на cryptojacking вирусите, включително производителя на електрически автомобили Tesla и застрахователя Aviva.

McAfee предвижда, че нападенията със зловреден софтуер за копаене на криптовалути ще изпреварят по брой и честота тези, които криптират или крадат данни и след това изискват откуп за тях. Сryptojacking вирусите са далеч по-незабележими и не носят почти никакъв риск за киберпрестъпниците, тъй като могат да генерират доходи, без да се налага жертвата да плаща откуп, сочи докладът на McAfee.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай