308SW: Младежкото комби с магнетично излъчване

308SW: Младежкото комби с магнетично излъчване | StandartNews.com

С новият 1.2 e-THP мотор получавате два двигателя в едно

Всеобщото схващане е, че комбитата са автомобили, предназначени за семейства. Практиката показва, че много хора не харесват този тип автомобили, но въпреки това, когато се сдобият с деца, първата им мисъл в главата е какво комби да си купят. А причината е чисто и просто в големия багажник, който може да побере бебешката количка и всички останали принадлежности за детето или пък куфарите и саковете на многобройното семейство. Има ли обаче автомобил от този клас, който освен практичен, може да бъде и готин, да го пожелаеш и да го караш с кеф, макар и да нямаш нужда точно от комби? Отговорът е да, а доказателството - новото Peugeot 308SW.

Колата, която е и настоящият носител на престижната награда "Автомобил на годината 2014", наистина не е обикновено комби. Най-малкото, защото задницата на повечето модели от този клас изглежда някак си като допълнително вградена към базовия хечбек. Тук не е така. Багажната част на 308SW далеч не изглежда като присадена на 5-вратия 308. Напротив - при комбито видът е на един малко по-голям, но също толкова готин елегантен автомобил с леко агресивно излъчване. Благодарение на новата платформа EMP 2, върху която са изградени както хечбекът, така и комбито 308 SW е "отслабнал" с цели 140 кг спрямо предшественика си. Което дава положителни и подобрени резултати в редица характеристики. От една страна, това прави колата по-икономична, а паралелно и по-динамична. И за двете помагат и новите двигатели. Доста впечатляващ е 1.2-литров e-THP турбомотор с мощност от 130 к.с. и 230 Nm въртящ момент още при 1750 оборота. Точно с такъв, в комбинация с 6-степенна ръчна скоростна кутия, беше оборудван изпробваният от мен автомобил. При положение, че си говорим за комби, вероятно много хора биха били резервирани към двигател с толкова малък обем. Честно да си призная в началото и мен не ме подминаваха такива мисли. Но след като изпробвах колата, промених мнението си. Реално двигателят се справя много добре с изтеглянето на 1471-килограмовото купе. Истинската изненада обаче идва при натискането на бутона "Sport". След това чувствате буквално, че карате съвсем различен автомобил. Този бутон активира функцията "Drivers Sport Pack", благодарение на която 308SW коренно променя поведението си. Воланът става по-твърд и директен, педалът на газта - по-чувствителен, а звукът на двигателя - далеч по-ръмжащ. За да бъде завършена трансформацията пък осветлението на уредите по таблото преминава към червено. И така само за секунда вече си имате спортно комби, което ви дава още по-голямо удоволствие от шофирането. За да се подсили ефектът, на дисплея между оборотомера и километража се появяват допълнителни данни за моментните показатели на динамиката - мощност, налягане в цилиндрите и въртящ момент. При шофиране в този режим можете буквално да забравите, че карате комби. Или поне при мен на няколко пъти беше така. Чувството от динамиката наистина е завладяващо и удоволствието от шофирането не подлежи на коментар. В същото време този двигател оставя много добри впечатления и като разход. За целия пробег от около 700 км, който навъртях с колата, средната консумация беше 6.4 литра на 100 км. Трябва да отбележа обаче, че почти не съм карал спокойно и без спортен режим, включително и в града. При по-кротко каране и без много пътници и багаж, според мен средният разход по каталог от 4.1 литра не е непостижим. Но при положение, че си говорим за комби и че 6.4 литра не е никак лош показател.

Сериозна лепта за динамичното поведение на колата, когато е необходимо, дава и окачването. Тук виждаме и поредната голяма разлика спрямо предишното Peugeot 308SW. Новото комби леко се е откъснало от традиционната типично френска мека возия и вече наподобява по-стегнатото поведение на германските автомобили. Това обаче в никакъв случай не означава, че 308SW вози дървено и има опасност да ви изпадат пломбите. Въпреки втвърдяването на окачването, колата се държи доста комфортно и в същото време много стабилно.

Когато говорим за интериора на 308SW, най-големият акцент пада върху иновативният i-Cockpit. Който с малкия си волан придава поредната доза спортно усещане. Също и огледално разположените стрелки на оборотомера и скоростомера, с които доста хора не успяват веднага да се "разберат", но при мен свикването отне само секунди. Цялото табло пък е изнесено над волана в линията на погледа на шофьора, което е много удобно, а и практично от гледна точка на безопасността. При i-Cockpit характерните за централната конзола купища бутони са намалени до 4 основни, а всички останали функции и настройки на колата се правят чрез 9.7-инчовия тъчскрийн, в който е вкарано цялото управление на допълнителните системи на колата.

Новото Peugeot 308SW изобилства и от иновативни екстри. Една от тях е паркинг асистентът, който измерва местата за паркиране, посочва подходящото и поема управлението на волана. За шофьора остава само да включи задна предавка и да подава газ. Инфоразвлекателната система пък се предлага и с приложението "Peugeot Connect Apps". При активиране на функцията колата се свързва с интернет чрез 3G-приемник в жабката и дава достъп до различна информация като времето в дадена точка, ресторанти, хотели, бензиностанции и т.н. Шофьорът може да си избере услуга, а навигацията ще го заведе до нея.

Истинското предимство на едно комби естествено е в обемите. 308SW може да се похвали с един от най-големите багажници в класа си с обем от 660 литра. При нужда той може да се увеличи до 1775 литра. Освен това подът на багажника е равен и изключително лесен за товарене. Така автомобилът става доста атрактивен вариант и за бизнеса, който ще може да се възползва от версиите с хомологация N1 и съответно да си спести разходи.

У нас базовият модел на новото Peugeot 308SW е 34 031 лв. с ДДС. Задръстеният от екстри и иновативни системи автомобил, който изпробвах пък може да се купи срещу 49 170 лв.

 

Идват и версиите GT

След като напълно обнови 308, сега френската марка вади и суперспортните версии GT. Да, правилно, версиите. Защото освен хечбек, GT-вариант ще има и комбито. Другият интересен момент е, че спортните варианти ще има и с дизелов двигател. Тези версии на хечбекът и комбито носят индикацията GT 180. Те ще бъдат оборудвани с 2-литровият BlueHDI двигател със 180 к.с. и 6-степенна автоматична скоростна кутия. С механична такава пък ще бъде оборудвана бензиновата модификация GT 205. При нея под капака на 308 GT и 308 GT SW ще има 1.6-литров THP мотор с 205 к.с. и Start&Stop система. Освен с мощни двигатели, вариантите GT ще разчитат и на модифицирано по-спортно окачване, по-агресивни окраски на интериор и екстериор и купища екстри и асистенти. У нас продажбите на 308 GT и 308 GT SW се очаква да започнат в началото на 2015 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай