300 звяра на автосалона

Уникати на 12 милиона лева събират погледите на ценители

300 звяра на автосалона | StandartNews.com

Най-, най-, най-! Под тази превъзходна степен снощи в Интер експо център беше открит Международният автомобилен салон София 2017.

Тази година софийският автосалон е най-голямото и мащабно изложение в цялата му 25-годишна история. Най-много фирми изложители - 65, представят най-много експонати - над 300, произведени от 44 световни марки, на най-голяма площ - над 14 000 кв. метра. Общата стойност на автомобилите, изложени в Интер експо център, е 12 млн. лева, а общата мощност на двигателите им надхвърля 40 000 к.с. Това са основните показатели на изложението. За сравнение - тази година изложбената площ е два пъти по-голяма спрямо автосалона, проведен също тук преди 6 години - през 2011-а.

Международният автомобилен салон София 2017 се организира от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България за 23-и път и е част от календара на Международната организация на автомобилните производители (OICA).

В шестте зали на „Интер експо център" в столицата са показани над 70 технологични новости в автомобилостроенето. Впечатляващ е и броят на автомобилите с алтернативно задвижване – хибридни, plug-in и изцяло електрически – общо 28 най-съвременни модела.

Рекорден тази година е и броят на моделите, доставени на изложението специално за тест драйв - общо 83 автомобила и мотоциклета.

Заедно с подчертаната си екологична насоченост тазгодишният софийски автосалон демонстрира още повече блясък и лукс от когато и да било. Тук е флагманът на Audi - четвъртото поколение на А8. Сред конкурентите му е претъпканата с лукс суперспортна версия на BMW M760Li xDrive. Разбира се, на автосалона е и обновената S-класа на Mercedes-Benz - S 400 d 4Matic L. Сред множеството бляскави предложения ярко се отличават футуристичното купе на Lexus LC 500h, както и супермодерното Infiniti Q60.

Типичен британски лукс и елегантност лъхат от най-новия Range Rover Velar и от новия кросоувър Jaguar E-PACE. Тук са конкурентите му от Швеция с второто поколение Volvo XC60.

Според последните статистики България е сред отличниците в ЕС по продажби на нови автомобили през първите 8 месеца на 2017. Ръстът спрямо минала година е 18.1%, като перспективите до края на годината са той да надхвърли 20 на сто. Добрата новина е, че се увеличава броят на закупените хибридни и електрически автомобили. Досега у нас има едва 274 регистрирани електромобила, а заедно с хибридните колите с алтернативно задвижване вече са над 2700, което е едва 0.8% от целия автопарк в България. За радост вече расте и броят на зарядните станции – от едва 2-3 преди няколко години сега вече те са над 100, като голяма част от тях все още са безплатни. Добрата вест е, че цената на електрическите автомобили ще продължи да пада и до 5 години колите с алтернативно задвижване вече ще са половината от всички произвеждани нови коли.

Късно снощи Международният автомобилен салон София 2017 беше официално открит на бляскава церемония лично от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай