2 нови двигателя за Honda Civic

2 нови двигателя за Honda Civic | StandartNews.com

Новият хечбек "отслабна" с 16 кила спрямо предишното поколение

Десетото поколение на Honda Civic, което ще дебютира официално на автосалона в Париж след броени дни, ще използва нова платформа и двигатели, като ще предлага и повече системи за сигурност, съобщиха от японската компания. Колата е по-лека с 16 килограма от сегашното поколение, а центърът на тежестта е свален.

За първи път в модел на Honda в хечбека Civic ще дебютират два напълно нови бензинови двигателя. По-скромният е трицилиндров, еднолитров с максимална мощност 129 конски сили, а другият е четирицилиндров 1,5-литров с мощност 182 коня. И двата мотора могат да бъдат съчетани или с 6-степенна механична трансмисия, или с безстепенна CVT със 7 симулирани предавки.

Новият Civic е амбициран да продължи да е без конкуренция по отношение на вътрешното пространство и мястото за багаж, благодарение на увеличената с 3 см колесна база. В резултат на това пътниците от втория ред се радват на 9,5 см повече разстояние за краката. Обемът на багажника също е водещ в класа - 478 л.

Интериорът е подобрен, като материалите са по-качествени. Новото поколение на инфотейнмънт системата Honda Connect е съвместимо както с Apple, така и с Android телефони.

Централната конзола е решена в черен лак и е проектирана под мотото "технологичен център". Долната секция пред скоростния лост е конфигурирана като място с две отделни нива за съхранение на вещи и най-вече на лични електронни устройства. При по-високите версии на оборудване първата секция на тази ниша е с вградено зарядно за смартфони. Специален отвор в централната конзола отвежда всички кабели на умните устройства от едното ниво на нишата, към другото.

Мултимедията използва 7-инчов цветен тактилен дисплей, като навигацията е от "Гармин". Най-мощното озвучаване е с 11 тонколони, с обща мощност 465 вата.

Стандартно всички версии ще бъдат оборудвани със системата за пасивна и активна безопасност Honda Sensing, ползваща информацията от камери, радари и сензори, за да алармира шофьора, или да коригира неговите грешка с помощта на различни асистенти за сигурност. Тя включва редица подсистеми като такава за предотвратяването на сблъсък (Collision Mitigation Braking System), сигнализация за напускане на лентата без да е подаден мигач (Lane Departure Warning), сигнализация за напускане на пътя, асистент за позициониране в средата на лентата (Lane Keeping Assist System), адаптивен круиз контрол, система за разпознаване на пътни знаци, интелигентен асистент за скорост, интелигентен адаптивен круиз контрол (реагира не само спрямо автомобила пред вашия, но и при наличието на такива в съседните ленти) и др.

Десетото поколение на хечбека ще се произвежда в завода на японската компания в град Суиндън, Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай