1700 паметници в София с гид за GSM

Отбор "Елмо" от НБУ спечели голямата награда на първия Sofia Municipality Innovation Hackathon, на който бяха представени дигитални идеи за столицата

1700 паметници в София с гид за GSM | StandartNews.com

Електронен стикер върху табелите на 1700 паметници и църкви в София може да се превърне в гид за туристите, използващи смартфони. Проектът на група млади програмисти от Софийския университет спечели награда от Столична община и Мтел, както и обещание да бъде реализиран.

Идеята е, когато посетителят допре GSM-a или часовника до логото, да получава информация за съответния обект, обясниха пред "Стандарт" студентите Ангел и Димитър от отбор El Romantico.

Освен техния проект за дигитализиране на паметниците награди получиха още четири. Всички те са на студенти, които предложиха своите дигитални решения в областта на образованието, спорта и културно-историческото наследство. Победителите от отбор "Елмо" от Нов български университет получиха 10 000 лв. Те създадоха мобилно приложение Your Sofia, улесняващо туристите с информация и идеи за интересни маршрути. Младежите от Sportify пък бяха отличени заради система, в която всеки може да избере къде и какво да спортува.

"Впечатлена съм от проектите на студентите. София е град на младите хора", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя обеща да бъдат предприети действия, за да могат идеите на студентите да бъдат реализирани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай