За Стюарт Боб Дилън бил по-велик от секса

За Стюарт Боб Дилън бил по-велик от секса | StandartNews.com

Бъдещата звезда загубил девствеността си на 16, признава той в книгата си

Защо пиенето и сексът са част от професионалните задължения на рок звездите? Какво е усещането да станеш баща и дядо почти по едно и също време - при това на 66-годишна възраст? Това са част от въпросите, чиито колоритни отговори получаваме лично от Род Стюарт в откровената му книга "Род. Автобиография", която излиза с клеймото на ("Сиела"). Родерик Дейвид Стюарт е роден на 10 януари 1945 г. в една малка спалня на най-горния етаж на терасовидна къща на улица "Арчуей" в Северен Лондон. Прозорците й толкова често били строшавани от експлозиите на германските бомби, че баща му се принудил да закове дъски наместо стъкла. Макар най-тежките бомбардировки вече да били в историята по това време, Лондон е бомбардиран сериозно през цялото време на бременността на Елси Стюарт.

В автобиографичната си книга, която напомня по-скоро шантав роман, отколкото описание на действителни събития, музикантът не спестява никакви подробности от своя жизнен и творчески път още от ранните си детски години до ден днешен. Рок легендата разказва без капка свян дори за най-личните моменти от живота си - както за смъртта на своя баща и борбата си с рака, така и за многобройните изневери и забежки с русокоси красавици. "Един път някой спомена джаз фестивала "Бюли" - цял уикенд с музика, пиене навън из земите на величествения замък, в средата на Ню Форест, в Хемпшир... И тук, през 1961-ва, на едно отдалечено, тревисто място, няколко часа след успешното ни преминаване през водата и сред приглушените звуци на традиционен джаз, аз изгубих по това време вече не толкова ценната си девственост от една по-възрастна жена, която доста сериозно започна да ме сваля в палатката за продаване на бира. Не мога с точност да кажа колко по-възрастна беше - но достатъчно голяма, за да се разочарова от краткостта "не мигай или ще го изпуснеш" на събитието. (Части от това събитие, доста изменени и преувеличени, по-късно намериха място в песента Maggie May.) Беше важно да оставя зад себе си такъв крайъгълен камък, макар като животопроменящо, завъртащо света около мен събитие, не мога да кажа, че този кратък момент в тревата би могъл да се сравни с онова, което ми се случи през 1962-ра, когато чух първия албум на Боб Дилън. Той наистина разтресе земята. Пусках го отново и отново на семейния радиограмофон, на чиято скала бяха написани, но никога не успяваше да ги намери, екзотични станции като Москва и Кабул. Но в този случай, за младите ми уши, докато плочата се въртеше в дървения саркофаг, нещо в тембъра на гласа и мистериозността на текста наистина ми се струваше, че идва някъде отдалеч. На мен ми звучеше точно като Америка. Това обобщаваше всичко, което си представях, че е Америка... Този албум не само разшири хоризонта ми: той го приближи. Оттогава нито един албум не ми е въздействал по този начин... През някои дни татко трябваше да ходи до Айлингтън, за да поръча продукти, и ме оставяше да се грижа за вестникарския магазин. И веднага след като тръгнеше, аз слагах надписа "Затворено", сядах в малкия заден двор, близо до външната тоалетна, опитвайки се да задобрея в песните на Дилън на китарата. Трудна работа, защото не бях толкова добър китарист, но открих, че доста добре успявам да ги наподобя с гласа си. Този учебен процес ме поглъщаше за цели часове", спомня си Стюарт.

От книгата научаваме още колко трудно се прави секс в спален чувал, как да бъдеш добър баща, когато имаш ламборджини, защо първата кола е по-важна от секса, дали можеш да си истински битник и да не миришеш, какво е общото между Род Стюарт и кралица Елизабет II.

"Род. Автобиография" е в превод от английски език на поета Пейчо Кънев, сред чиито преводи е и този на биографията на бившия италиански министър-председател "Берлускони. Епичната история на милиардера, който завладя Италия".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай