Випове се събуха боси в британското посолство

Випове се събуха боси в британското посолство | StandartNews.com

Нейно превъзходителство Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, бе домакин на необичайно събитие. Нейните вип гости се събуха боси, за да усетят прелестта на килимите в резиденцията.

Същото стори и мъничката й дъщеря Миа. Дамите и господата утъпкаха ръчните творения, които ще бъдат постлани в Бъкингамския дворец и Версай - реплики на отдавна изгубени исторически реликви.

Сръчните български ръце са възстановили дори килим на Наполеон с неговия монограм в средата. Поводът за атрактивната сбирка бе "наминаването" през България на шедьоври за под, изработени от майстори от Костандово, Велинградско, които няма да се върнат никога повече у нас. Всичко започва през 1998-а, когато Дейвид Бамфорд от Кралството и Нино и Тодор Парпулови основават предприятие, предназначено да създава не само красота и работни места, но и да опази традициите в тъкането на ръчни килими. Тримата юнаци изпреварват персийски, индийски и китайски тъкачки в надпреварата за поръчки от Бъкингамския дворец. Почти 20 години по-късно Бамфорд и Нино Парпулов се срещат с принц Чарлс на негова територия в Уелс. Малко по-късно започва безплатното обучение по тъкачество на жените от района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай