Възходът на спорносексуалните

Тези мачовци се изживяват като спортисти или порноотличници

Възходът на спорносексуалните | StandartNews.com

Господата са нарциси и селфи маниаци

Брад Пит в "Боен клуб" - уау, визията му още оттогава е в менюто. Секси, разгорещен, с вълнуващ релеф. Чак сега обаче героят му - или по-скоро фигурата му, се превръща в емблема на новите мъже: спорносексуалните, които се изживяват като спортисти или като порнознаменитости. Те бележат своя възход, отбелязва "Ескуайър".

Точно така - лъмбърите без време залязват и отстъпват първата позиция на господата с красиви тела, за които се грижат изрично.

Спорносексуалният редовно посещава фитнеса - без да гони масивни резултати и набухнали като алпийски вериги бицепси. Напротив - представителите на въпросното братство са жилави, с изключително приятно оформени мускули. Между тях са Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо, Адам Ливайн, Лени Кравиц, Зак Ефрон. Новите градски хубавци предпочитат да влагат парите и времето си в спорт. Освен това обичат да се хвалят с фигурата си.

Преди 20 години британският журналист Марк Симпсън въведе понятието "метросексуални мъже", а сега отново той отбелязва в Telegraph, че те са еволюирали в спорносексуални. Тялото се е превърнало в ултимативния им аксесоар. Симпсън казва за дефинираните от него с новия термин: "Спортът влиза в леглото с порното. А през това време господин Армани ги снима". Юнаците се отличават и с подходящи татуировки. Може да имат и брада - но къса и изключително добре оформена, почти неестествена, като нарисувана. Те са на почит и в Лондон, и в Холивуд.

Плочки под костюма

Треньорът Уолкър от Есекс разказва, че клиентите му са от 20 до 50-годишни. Всички те искат да постигнат перфектната степен на спорносексуалност. "Брад Пит изглежда великолепно в "Боен клуб" - плочки, добре тренирани гърди, ръце, без да е масивен. И това е, което хората искат: да бъдат жилести, обрани и оформени", казва инструкторът. Уолкър успява да докара тези мерки при клиентите си за 12 седмици. Работата е и в залата, но има и за домашно.

Спорносексуалните за разлика от "метро" братята си се водят по-екстремни, но също като тях се епилират, поддържат се с козметика за лице и тяло, добре загорели са. Те обаче не залагат на дрехите и визията, а на добре оформеното тяло с ненатрапчиви, но забележими бицепси. Защото не държат да ги определят за модели, а за мъжкари с фигура, по която се захласват и на плажа, и на улицата. Някои ги задяват, че са "ерекция в костюм". Спор-но-мачовците са свободни, млади и професионалисти в работата си, градски типове.

През 1994-а, когато Симпсън заговори за метросексуалните, направи уговорката, че те се грижат изключително за външността си, но това не ги прави гейове. "Те могат да бъдат всичко. Заради себе си. Точно както жените са окуражавани да са независими и да изразяват "аз"-а си", твърди Симпсън.

Спорносексуалните просто поемат щафетата и я доразвиват. Те също държат на метроманиерите - да изглеждат лъскаво, красиво, да ухаят превъзходно, да се обличат в ултрафешън и шик дрехи, но прибавят елемента на физиката като идеал. Спорносексуалният сам си е вдъхновение - ученик на себе си, свой собствен ревнив любовник. Явлението е отвъд простия егоизъм, то е тип егоизъм, разновидност на физическия ексхибиционизъм, което го прави ново и забележително, твърдят социалните антрополози.

Новата вълна залива Холивуд

Хю Джакман също го броят за един от спорносексуалните мачовци заради образа му на Върколака в различните части на X-Men. Той тренира много за тази роля и пуска снимки в Туитър точно какво му се случва през това време. Героят му еволюира с всяка следваща серия в красивия си релеф. В първата е просто атлетичен, а останалите шест става все по-строен и мускулест. В последната 44-годишният актьор е абсолютен звяр във физиката си.

Не само Хю е от новия вид мъже в Холивуд. Костюмът на Батман придаде пропорции на Майкъл Кийтън, Вал Килмър и Джордж Клуни, но Крисчън Бейл беше този, който имаше нужния релеф и без помощта на прочутия тоалет. Даже Джеймс Бонд, неповторимият Агент 007, вече е спорносексуален - откакто плът и кръв му дава Даниел Крейг. Естети отбелязват, че сега холивудските асове приличат на гръцки статуи. Брад Пит е съвършен на 50. Мат Деймън е перфектен като Джейсън Борн на 44. Чанинг Тейтъм е запазил красивото си тяло от времето, когато е бил стриптийзьор.

Времето предлага необятни социални мрежи, а всеки има в джоба си подходящ телефон за селфита. Така че много от спорносексуалните мъже споделят подобренията си именно в интернет. Постоянно. За пионер в перченето онлайн и отглеждането на спорносексуална физика се счита австралийският бодибилдър Азиз Шавершиян - издъхнал на 22 заради сърдечен дефект.

БГ следата - Любо Кънев от "Под прикритие"

В "спорно" поколението попада и Лазар Ангелов, известен фитнес модел и инструктор у нас и по света. Наричат го треньора на звездите. Снимал се е за десетки международни модни списания и компании. Той води упражненията в мрежата - чрез Фейсбук и Инстаграм. Западните автори го наричат "мъж на безпогрешната симетрия", а онлайн емисиите му отправят постоянен клаксон към спорносексуалните. Снимките му събират по 100-200 000 харесвания.
Сред родните примери за божествени тела се нареждат актьорите ченгета от "Под прикритие" - Любен Кънев, Ивайло Захариев и Ивайло Йончев. Те показват изваяните си форми в постановката "Агенти" на Владо Пенев. Колегата им Калин Врачански също е пример за жилав, релефен и добре поддържан мъж.

Любен Кънев, който напоследък се изявява и с моноспектакъла Stop, е пример за мъж, който държи на стройната си фигура. Слаб и релефен, той би могъл да бъде най-яркият роден пример. В неговия случай е и заради професията.
"Не свързвам спорта за удоволствие със сексуалността. Още по-малко с модните тенденции. Човек или притежава сексуално излъчване, или не. Метросексуални, спортносексуални и други... Това са неща, които не ме вълнуват. Спортувам, понеже обичам да го правя. Знам как, за да е добре за здравето ми. Имам проста програма, с която се чувствам добре физически. Ден първи: бягам кросово час. Ден втори: правя упражнения на лост (набирания за различни мускулни групи), плюс за коремни мускули. Ден трети - почивам. И отново. През зимата влизам в зала. Разнообразявам с плуване и футбол. Никога не съм бил мързелив. Дори след тежки репетиции имам сили и желание за час крос. Никога не съм бил маниак. Просто обичам движението. Всеки мой персонаж свързва физическата и душевната динамика", казва актьорът.

Колко е важно да бъдеш забелязан

Някои мъже по средата на тренинг програмата си при Уолкър споделят, че се чувстват не-британци и че намират за вулгарно това да се стремят към хубаво тяло и да показват резултатите от упражненията онлайн. "Това му е хубавото", контрира Симпсън.

"Вулгарността - като секса - никога не е иронична. Тя обаче е в основата на историческия проблем на средната класа в Англия, чиито представители често се колебаят между тялото и удоволствието. А днешните мъже отчаяно искат да бъдат желани. Неслучайно те копират традиционното женско поведение. За да научат, че ако не си забелязан, не съществуваш", твърди още Симпсън.

Скот Тимлин е един от участниците в риалитито Geordie Shore, което проследява приключенията на група шумни, алкохолизирани и нонстоп разгонени младежи от Североизточна Англия. Те казват, "никога не бих прегърнал някой без плочки" и "заслужавам научна степен по привличане на жени".

25-годишният Скот ходи на партита 5 пъти в седмицата и твърди, че спи поне с 20 жени месечно. Типичен спорносексуален, той знае много добре какво прави и накъде е тръгнал. Използва изсветляващи капки за очи, спрей за очи, ролон за очи, тоник за 40 лири, нощен овлажняващ крем за още 40 лири и дневен крем за още 40 лири. Всеки месец му се налага да харчи по неколкостотин лири за козметични продукти.

Според наблюдатели социалните медии са причината все повече млади мъже да се стремят към "перфектното" тяло. Някога мъжете с плочки са били само в списанията, а сега навсякъде във виртуалното пространство.

От първа ръка

Анди Пенисиърд, бивш строител, сега собственик на салон за бодибилдинг в Нотинг Хил, заявява: "Мъжете днес откриват удоволствия, които жените са пазили само за себе си през годините. Не знаех какво е педикюр, преди да отворя залата си. Когато си направих, видях, че е невероятно. Мисля, че се сме изпуснали доста".

Във фитнеса му идват възрастни, разведени господа, които искат да влязат във форма и отново да се покажат на пазара за мъже. "Епилацията (която може да е и на гърба, ръцете и гърдите) много боли, но си струва, като се видиш после", казва още Анди.

Дрехата - най-отличаващата е тениска с V-образно деколте. Всеки уважаващ себе си спорносексуален има няколко в гардероба си.

Питието - бира. В нормата е да обърнат стекче от 6.

Музиката - тази на певеца композитор Калвин Харис: електро хаус, ню диско и електро поп.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай