Целувките в политиката

Целувките в политиката | StandartNews.com

Южняци и славяни не си поплюват в ласките

Откакто Юда целува Исус, знаем, че допирът уста в уста невинаги е най-нежната демонстрация на любов и приятелство. Целувките на политиците пък трудно биха могли да се нарекат радост за окото - колкото и власт да носят на раменете си, все пак това си остават двама 60-годишни мъже, които не изпитват естетическо неудобство да интимничат пред фотообективите. Политическата целувка изобщо е знак за другo - печат, подпис, демонстрация. Често именно тези кадри остават в историята. Вариантите са всякакви. От възпитано потъркване на бузите една в друго до целувка уста в уста като емблематичния кадър между Ерих Хонекер и Леонид Брежнев, който после се превърна в корица на "Шпигел" и изуми целия свят.

Комунистическият фолклор пък навремето състави цял диалог, свързан с трите пъти, в които Тодор Живков и Михаил Горбачов допряха бузи един до друг. Първи път: "Сменен ли съм?" Втори път: "Не си." Трети път: "Мерси!".

Казват, че степента на интимност зависи най-вече от географското положение: напълно невъзможно е да видите скандинавски лидери да обменят ласки, докато е почти сигурно, че всеки южняшки лидер ще налети на колегата си по власт без угризения. Българите попадат в славянската традиция, която горещо препоръчва целуването и изобщо всякакви прегръдки, потупвания по рамото и дружеско-любовни отношения.

Културните различия също влияят на избора на целувка. Арабските лидери са много радушни помежду си, но рядко си позволяват да изпадат в прекалено близост с европейски политици. А според един немски поет "Влизането в политиката означава сбогуване с живота, това е целувката на смъртта". Май най-важната, която всеки човек, решил да поеме властта върху себе си, прави.

Ето кои са и най-интересните целувки в политиката - българската и световната.

Путин не дава


Путин винаги е бил резервиран към целувките. Дори обичлив тип като Берлускони не успя да се добере до устните му. Максимумът сърдечност на Владимир Владимирович е прегръдка и нещо като полуусмивка. В това отношение Путин е може би първият руски лидер, който не си пада по подобни демонстрации. Казват, че има и още една причина: той знае, че печели одобрение поне в Русия заради законите, преследващи хомосексуалните, и заради това се пази докрай от подобни жестове - би бил лош пример и в противоречие със себе си.

Който не обича СССР, той не обича България


Репликата, разбира се, е на Тодор Живков и е една от най-емблематичните му. А целувката на Тато с Брежнев е от топмоментите в българската история. Историкът Георги Марков твърди, че тази целувка ни е донесла пет милиона тона нефт и реекспорт. Вечната дружба със СССР нямаше как да се размине без любов между вождовете им.

Станишев и Местан на "Орлов"


Жестът между Лютви Местан и Сергей Станишев на Орлов мост в подкрепа на кабинета "Орешарски" се прие многозначно, зарадва едни и ядоса други. Версията на двамата лидери бе, че тя е в знак на помирение и извинение за възродителния процес. Тогава обаче още не се бе случило разцеплението между двете партии, което бе от основните причини за падането на коалиционното им правителство.

Арафат и Хомейни


Политическите анализатори твърдят, че целувката между Ясер Арафат и Аятолах Хомейни през 1979 г. е решила съдбата на три народа: евреи, иранци и палестинци. За евреите в Иран тази целувка означаваше началото на масови екзекуции и гонения. За иранците дълъг период, в който ще се превърнат в заложници на тежък авторитарен режим. За палестинците означаваше задълбочаване на кървавия конфликт с Израел.

Буш "оплете каишките"


Озадачителен момент: Джордж Буш бе заснет да върви длан в длан със саудитския крал Абдула, а после и да разменят целувка. Тогавашното американско правителство имаше следното официално обяснение - че те били "оплели каишките на ролексите си", затова се получило така.

Брежнев и Хонекер


Няма по-страстна и по-братска целувка в политиката от тази на Ерих Хонекер и Леонид Брежнев. Просто номер едно. Неслучайно по-късно на Берлинската стена изгря графит: "Господи, помогни ми да оцелея от тази смъртоносна любов". Размяната им на нежности е един от най-дълбоките плътни маркери на отминалата епоха.

Борисов и Меркел


Избликът на чувства между Бойко Борисов и Ангела Меркел винаги е бил обект на особен интерес. Между българския премиер и германския канцлер цари радост и хармония: целувки, прегръдки и онази внезапна усмивка, която дори не можеш да контролираш и е характерна единствено за хората, които се харесват по дефиниция.

Горби и Ерих


По времето на братската целувка от 1986-а между Горбачов и Хонекер все още не е настъпила голямата схизма. Тогава съветският лидер все още не обмисля да детронира първия комунист на ГДР. Ортодоксалния сталинист, както наричат Ерих, и бащата на перестройката няма как да се спогаждат един друг, но точно тук решават да демонстрират топли взаимоотношения.

Обама удари на камък


В Щатите се шегуваха, че Барак Обама напълно е влязъл в ролята на отхвърления мъж. Той се опита да целуне опозиционната лидерка и носител на Нобелова награда Аун Сан Су Чи в Бирма. Източната желязна лейди обаче предвидливо се дръпна встрани и погаси кавалерския му устрем.

Росен Петров и снимката на Бареков


Все още будещ недоумение жест, в който Росен Петров миналата година пусна странно иронично видео в интернет, на което целува снимка на Николай Бареков. Няколко месеца по-късно от приятелството, кортика и прочие сантименталности не остана и следа.

Саркози отблъсна Хилари


Срещата им през 2011-та бе посветена на събитията в Либия, но започна с фалстарт. Хилари Клинтън направи всичко по силите си, за да дари Никола Саркози с целувка, но тогавашният френски президент я натиска леко назад и избягна търсещите го устни.

Кирил Добрев целува ръка на Мая Манолова на рождения й ден - 7 май. Социалистът за кратко изпадна в немилост дори сред своите, след като каза, че "жените ги предпочита за други работи", по повод възможността жена да оглави БСП. После Добрев обаче се извини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай