Стиви Уондър: деца на килограм

Стиви Уондър: деца на килограм | StandartNews.com

Певецът втрещи света с новината, че чака тризнаци - има още 8

Стиви Уондър е жива легенда в музиката, но да разплетеш семейните му работи, колко брака има и от колко жени са 8-те му деца, си е като детективска работа в сапунен сериал. Тези дни стана ясно, че той очаква тризнаци от последната си любима - 25-годишната Темека, която миналата година го дарява с първата им рожба. Годините явно не притесняват именития певец - и на 64 той е готов да се включва с всякаква помощ в отглеждането им.

Стиви има седем деца от три дами - модната дизайнерка Кай Милард, Йоланда Симънс и Мелъди Маккъли. Брак е сключвал само с първата, която му се пада втора съпруга. Предишната е Сирийта Райт, изпълнителка на "Мотаун", от която няма отрочета и с която са семейство от 1970 до 1972 г.

За първи път незрящият музикант става татко на Айша през 1975 г. Майката е Йоланда Симънс. Тя дарява певеца с момчетата Кейта и Кваме (днес барабанист). Уондър среща Йоланда, когато тя подава документи за секретарка в неговата издателска компания през 1989 г. Стив казва, че името на дъщеря му Айша на африкански e "сила и интелект". Когато се появява на бял свят, той е категоричен: "Тя е това, от което се нуждаех най-много в живота ми и музиката ми". Момиченцето го вдъхновява за хит сингъла Isn't She Lovely, в който се чува как тя гука. След години, вече пораснала Айша, следва стъпките на баща си - става певица и ходи на турнета с него.

Певицата Мелъди му ражда Мутмаз и София, която е пианистка. Мутмаз, чието име означава "отличен", пък е известен музикант. Той признава, че в началото се притеснявал да изпълнява песните пред баща си, който бил тежък критик. Когато се престрашил обаче, получил аплодисменти от него. "Когато бях на 7, татко каза: "Ела тук", но аз избягах. И той, въпреки че е сляп, започна да ме гони и ме намери, понеже има невероятен слух. Като ме хвана, ме направи на пух и прах", разказва младежът с усмивка.

През 2001 г. Стиви се жени за Кай Милард, от която има двама сина - Кайланд и Мандла Кадяй. Големият свири на барабаните на концертите на баща си. Мандла пък се ражда на 55-ия рожден ден на татко си - те споделят общата дата 13 май. На зулуски името му означава "силен", а на братчето му Кайланд - "роден от Бога".
През 2011-а, когато е на 62, Стиви се развежда с майка им заради непреодолими различия.

Уондър, чието истинско име е Стивланд Морис, подписва документите за развод с два пръстови отпечатъка. Той иска и попечителство над двамата си сина - Кайланд тогава на 10, а Мандла на седем.

Роден сляп, но благословен с таланти

Стиви се ражда шест седмици преждевременно. Той е третото от общо шест деца в семейството на Калвин и Лула Мей Хардуей. Когато е на 4, родителите му се разделят и малчуганите тръгват с майка си. Тогава тя сменя фамилията на Морис. Въпреки всички трудности, които предполага неговата слепота, Стиви е благословен от Бога да прави голяма музика, да пише история и да печели купища признания. Президентът на САЩ Барак Обама преди време призна пред "Ролинг стоун", че неговият музикален герой от детството е именно Стиви.

Още съвсем малък Уондър започва да свири на различни инструменти - пиано, хармоника, барабани и бас. Пее и в църковния хор.

На 12 подписва договор с музикалната компания "Мотаун", за която работи и до днес и където му дават прякора Уондър. Опитал е всичко - госпъл, соул, суинг, реге, фънк и рок. Старателно избягва "музиката на сричките", както нарича рапа. За него казват, че е "прочел" по нов начин захаросаната попмузика на 70-те. Всяка песен, която е изпял, ни се струва удивително проста и същевременно оригинална - ето кое е разковничето на неговия успех.
Печели 26 награди "Грами", включително за цялостен принос. Работил е с "Роулинг стоунс", Рей Чарлз, Ерик Клептън, Майкъл Джексън, Уитни Хюстън, "Би Джийс", "Дженезис". Записал е 34 дългосвирещи плочи.

Оцелява след тежка катастрофа

В добавка на факта, че е незрящ, той губи и обонянието си при катастрофа през 1973 г. в Северна Каролина. 23-годишният Стиви Уондър се вози като пасажер в додж "Flatbed", модел 1948-а. Шофьорът се разсейва за миг и се нацелва в насрещния камион. Младият певец е в кома за няколко дни. Медицинският персонал полага денонощни грижи.
Стив обича да казва, че макар човек да няма очи, това не означава, че няма визия. "Очите лъжат, ако гледате в тях, само за да прозрете характера на човека", твърди още той.

"Обичам се! И не егоистично - обичам това, с което Бог ме дарил. Знаете ли, странно е, но аз никога не съм смятал слепотата си за недостатък, и никога не съм считал и факта, че съм чернокож за недостатък. Бог ми е дал живот, който да живея и да правя неща, които не съм правил", е една от мъдростите на певеца.

Друг път пък казва: "Хората ме питат дали слепите виждат картини. Имаме някакви изображения, които ни подсказват какво е да виждаш. Имах видение - беше като огнена топка, която ми рече: "Никога не бива да ме питаш за това, което съм ти дал в живота. Усетих, че Господ ми казваше да приема решението му".

Джъд Лоу ще черпи за пето

Многодетен татко е и британският актьор Джъд Лоу. В петък стана ясно, че очаква петото си дете. Новината е потвърдена за списание People от говорител на актьора, който е съобщил, че бившата му приятелка Катрин Хардинг е бременна. Очаква се отрочето да се появи на бял свят следващата пролет. От изявлението става ясно, че макар вече да не са двойка, Джъд Лоу и Катрин Хардинг ще се посветят изцяло на отглеждането му. Говорителят допълва, че бившите партньори смятат въпроса за личен и освен настоящото потвърждение, няма да бъдат правени други изявления. 41-годишният Джъд Лоу има три деца - синове Рафърти и Руди и дъщеря Айрис от брака си с британската актриса Сейди Фрост, както дъщеря София от връзката си с американския модел Саманта Бърк.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай