Развод за $1 млрд.

Развод за $1 млрд. | StandartNews.com

Милиардерът губи луксозно жилище и семейно ранчо, падат акциите на компанията му "Континентъл рисорсис"

Да си богаташ в САЩ е хубаво. Но да си богаташ в развод е ужасно. Това би потвърдил и основателят на американската петролна компания "Континентъл рисорсис" Харолд Хам. Преди дни той бе осъден да плати над 995 млн. долара на бившата си съпруга Сю Ан в една от най-скъпо струващите бракоразводни процедури в историята на САЩ.
68-годишният Харолд Хам е сред супербогаташите в Америка, като сп. "Форбс" го поставя на 33-о място. Сп. "Тайм" пък го включи в годишния си списък със 100-те най-влиятелни хора през 2012 г., отбелязвайки просперитета на неговата компания заради експлоатацията на шистов газ. "Континентъл рисорсис" е сред най-успешните компании в енергийния сектор на САЩ.

Петролният и газов магнат Харолд Хам ще трябва да плати на части огромната сума от 995,4 млн. долара на бившата си съпруга Сю Ан, реши съдът в Оклахома. Той вече й е дал 22 млн. долара, към които ще добави 322,7 млн. до 31 декември. След което ще й плаща месечна издръжка по 7 млн. долара, считано от 20 януари 2015 г., докато изплати цялата оставаща сума - около 650 млн. долара. Това е резултатът от развода на милиардера, който се точи над 2 години. Освен това съдът наложи запор на 20 млн. акции на Хам в Continental, чиято стойност се оценява на $1 милиард. Запорираните пари ще служат като залог, че милиардерът ще изпълни финансовите си ангажименти към бившата си половинка.

Бракоразводни адвокати отбелязват, че Харолд Хам все пак се е отървал леко. Обикновено след брак, продължил 26 г., бившата жена може да разчита на 25-30% от общата собственост на съпрузите. В случая Сю Ан Хам получава едва 7%. Според в. "Ню Йорк таймс", състоянието на предприемача се оценява на над $18 млрд.

В изявление на компанията се казва, че делото е частен въпрос и няма да има ефект върху нейната дейност. Но след решението на съда акциите на "Континентъл рисорсис" паднаха на борсата с 1,6% до 54,22 долара. Това стана на фона на намалението на печалбите на компанията в последно време заради спада на цените на петрола, започнал в началото на юли.

Харолд Хамс се жени за Сю Ан през 1988 г. без да подписва брачен договор. Тя е втората му съпруга. Двамата имат две големи дъщери. Сю е икономист и адвокат и дълги години работи в компанията на съпруга си. Тя завежда дело за развод с Харолд Хам през 2012 г.

За повечето от най-големите бракоразводни дела в САЩ няма съобщения в медиите. Но за развода на Харолд Хамс и Сю Ан може да се говори като за случай, който е сред първите в списъка по отсъденото от съда голямо обезщетение, отбелязват американски медии.

По време на 28-годишния им съвместен живот капитализацията на "Континентъл рисорсис" набъбва 400 пъти, главно поради увеличението на цената на петрола и разработването на находища със шистов газ.

Сред недвижимостите, които включва обезщетението на Сю Ан, са семейното ранчо в Кармел - Калифорния, на стойност, 17,5 млн. долара и луксозно жилище в Оклахома сити за 4,7 млн. долара.

Разследват японка за 7 отровени съпрузи

През изтеклата седмица привлече вниманието и друг случай с "припечелени" крупни суми от японка, заподозряна, че е убивала мъжете си. Японските власти задържаха 67-годишната милионерка Чисако Кахеки по подозрения, че е погубила седемте си мъже, съобщи в. "Дейли телеграф". Полицията е започнала широко разследване, след като последният - Исао Какефи (75 г.), бил открит в безсъзнание в дома им в югозападния японски град Муко. Това станало само месец след като двамата сключили брак. Младоженецът починал в местната болница, а аутопсията показала наличие на цианид в кръвта му. Кахеки, получила прозвището "черната вдовица", е натрупала общо 4,3 млн. евро от застраховки живот и наследства от покойните си съпрузи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай