Прекален светец и Богу не е драг

Строгите диети и изтощителното кардио са нож с две остриета

Прекален светец и Богу не е драг | StandartNews.com

6 питиета седмично пазят сърцето, твърдят от сп. "Prevention"

Без болка няма печалба. Хората живеят с това убеждение. Но понякога да махнем крака си от педала на газта е по-здравословно за нас, отколкото да го настъпим. И в спорта, и в диетите, твърдят учените пред сайта prevention.com.

Без мръсна газ

Според ново изследване на Американския колеж по кардиология честото и силно бягане се отразява по-зле на сърцето и здравето ни, отколкото по-бавният джогинг. Проучването сочи, че хората, които бягат с бавно темпо в продължение на 1 до 2,4 часа седмично, имат по-нисък коефициент на смъртност от тези, които се скъсват от кардио във фитнеса. Оказва се, че най-упоритите и бързи бегачи в проучването са имали почти същия риск от смъртност като участниците, които не са бягали изобщо. Всяко бягане - бавно или бързо, на къси или дълги разстояния - представлява интензивно упражнение, категоричен е Якоб Марот, кардиолог в болницата в Дания. По думите му прекомерните такива изморителни упражнения в дългосрочен план водят до промени в структурата на сърцето и големите артерии. С тези промени може да се обяснят високите нива на смъртност сред професионалните бегачи. Безспорно физическата активност е полезна за здравето ни. Но, когато става дума за бягане, ако искаме да сме здрави, трябва да тичаме не повече от 20 до 45 мин три пъти седмично и то с бавно темпо, категорични са изследователите.

Ето с какво още не трябва да прекаляваме освен с бягането, за да сме здрави:

Гладът разболява

Ако искаме да сме здрави в дългосрочен план, в никакъв случай не трябва да се подлагаме на екстремни диети и детоксикиращи режими за дълго време. Редица изследвания сочат вредата, която честите ограничения в храненето причиняват на организма и здравето ни. Екстремните диети могат да ни донесат дори електролитен дисбаланс и бъбречна недостатъчност. Затова специалистите съветват да ги изоставим завинаги и вместо да се подлагаме на глад, да похапваме здравословни храни.

Пробиотиците не са панацея

Тези полезни чревни бактерии подобряват храносмилането, повишават имунитета ни и дори ни даряват с по-остър ум. Но сред изследванията освен тези, които ни убеждават в потенциалните ползи от пробиотиците, има и такива, които подчертават възможните рискове от употребата им. Според ново проучване на университета в Тексас прекаляването с тях всъщност може да намали броя на полезните бактерии в чревната ни флора. "Възможно е да приемате твърде много пробиотици или да ги комбинирате по неподходящ начин", алармират от Американската гастроентерологична асоциация. Така че трябва да включим пробиотиците в здравословното ни меню, но да не прекаляваме с количеството им.

"Не" на сухия режим

На бара важи правилото за златната среда. Всички знаем какви сериозни щети на здравето ни нанася честата злоупотреба на алкохолни напитки. Но пълното въздържание също не е полезно. Все повече изследвания ни доказват, че умерената консумация на алкохол ни носи здраво сърце и по-дълъг живот. Според ново проучване хората, които изпиват до 6 питиета седмично, понижават своя риск от смърт вследствие на сърдечно заболяване с 29 на сто. Това не означава, че трябва да започнем да пием, за да защитим сърцето ни. Но ако се наслаждаваме на алкохола с мярка, изпивайки чаша вино или коктейл, ще е по-полезно за нас от пълното въздържание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай