Писмо в бутилка пътува 97 години

Писмо в бутилка пътува 97 години | StandartNews.com

Морските послания често създават приятелства между хора от различни континенти

Преди близо 2 години едно писмо в бутилка свърза българско с австралийско семейство.
Капитанът от Варна Христо Христов кръстосва моретата над 3 десетилетия. По време на една от многобройните вахти решава да пусне няколко писма в бутилка. Мястото е близо до Южна Африка, денят 30 януари 1992 година. 22 месеца по-късно, когато вече е забравил за писмото, пристига картичка от австралийския град Пърт от семейство Валда и Франк Питман. От тогава двете фамилии поддържат редовна кореспонденция. Валда и Франк се интересуват от всичко, свързано с България. През 2014-а семейство Питман гостува на Виолета и Христо Христови.
Това е само една от многото любопитни истории, които сайтът inews подреди в класация. Ето кои са 8-те от най-необикновените пътешествия през морета и океани на бутилки с послания.

1. Писмо в бутилка се появило на хърватските брегове 28 години след като е било пуснато в морето на Нова Скотия, Канада. Бутилката била открита, когато група кайт сърфисти чистели плажа в Неретва, близо до Дубровник в далечния Юг на Хърватия. Съобщението гласяло: "Мери, ти наистина си прекрасен човек. Надявам се ще можем да поддържаме връзка. Казах, че ще пиша. Твой приятел завинаги, Джонатан. Нова Скотия, 1985." Бутилката е преплувала през Атлантическия океан, през Гибралтар, Средиземно море, минала е през атлантическото крайбрежие, за да стигне до бреговете на Далмация. Това е пътуване от около 6437 км от птичи полет, но съобщението вероятно е направило двойно по-дълго пътешествие.

2. Едно писмо, което плавало в моретата близо век, държи световния рекорд по най-дълголетно послание във водата. 97-годишното съобщение било открито на Шотландските острови от капитан Андрю Лийпър докато той вадел рибарските си мрежи от морето. Капитанът сравнява удивлението с "печелене от лотарията". Писмото е било написано през юни 1914 г. от капитан К. Х. Браун от училището по навигация в Гласгоу. Съдържанието на бутилката била една картичка, обещаваща награда от шест пенса за този, който я намери.

3. Почти четвърт век след като германско момче изпратило писмо в бутилка от кораб в Балтийско море, то получило отговор. 13-годишният руснак Даниел Коротких се разхождал с родителите си на плажа, когато видял нещо блестящо в пясъка. В писмото пишело: "Името ми е Франк и съм на пет. С баща ми пътуваме на кораб до Дания. Ако намериш това писмо, моля те, пиши ми обратно, а аз на свой ред ще ти отговоря." Писмото е от 1987 г. и съдържа и адрес в град Коусфелд. Момчето, което го пуснало във водата, е Франк Уесбек, който сега е на 32 и родителите му все още живеят на посочения адрес.

4. Послание, което било пуснато в морето преди 76 години, било открито в Нова Зеландия и върнато на семейството на подателя. Човекът, намерил бутилката през ноември 2012 г., се казва Геоф Флъд. В писмото пишело: "Дали откривателят на тази бутилка би бил така учтив да предаде съобщението на посочения адрес." Подписано е на 17 март 1936 г. от Хърберт Ърнест Хилбрик, който оставил името и адреса си на бележката. Флъд намерил бутилката на новозеландския плаж, а Хилбрик най-вероятно е бил на околосветски круиз, когато е пуснал бутилката във водата.

5. През 2011 г. екипаж от отвлечена товарна лодка бил спасен от британски командоси, намерили писмото в бутилка със зов за помощ. Заловените моряци, заключени в плавателния съд, който бил превзет от пирати, хвърлили съобщението си в морето и благодарение на него два кораба на НАТО дошли да ги спасят. Съдържанието на писмото обяснявало, че все още са добре и са в безопасност. Специалните сили намерили като по чудо бутилката и веднага се отзовали. Мъжете от екипажа били спасени. Само един от тях бил с порязана ръка, всички други били невредими, а пиратите - арестувани.

6. Оливър Вандевал, който изпратил съобщение в бутилка преди 30 години, най-накрая получил отговор... чрез Facebook. По време на семейна почивка по южното крайбрежие на Англия 14-годишният Вандевал откъснал страница от тетрадката си, надписал послание и я сложил в бутилка от вино. 33 години по-късно белгиецът получава отговор от Лорейн Йетс, която открила бутилката в Дорсет, Англия. Вместо да отговори, ползвайки посочения адрес, Йетс открива Вандервал в социалната мрежа. "Беше толкова отдавна, че първата ми реакция, когато тя се свърза с мен, беше "Това не съм аз", казва 47-годишният Вандервал.

7. Малката ръждясала кутийка била заровена 40 години, но успяла да хване окото на Лари Райт, 69-годишен обитател на Оукланд, Калифорния. Вътре намерил перфектно запазена ръчно написана бележка от 17 август 1973-а. "Тим Тейлър се изкачи до този връх на 17 август (четвъртък) 1972 г. Години - 13. Ако някой намери тази бележка, моля да пише." Очарован от оптимизма на бележката, Райт предприел дълго издирване на Тейлър. Ударил на камък по всякакъв начин, докато не стигнал до местния вестник. Там публикували историята за откритието на Райт и обажданията от семейство и приятели затрупали Тейлър, който вече бил висш съдия в Сан Диего. Тейлър разказал, че се е изкачвал с бойскаут група в деня, в който заровил съобщението. Баща му го научил да оставя съобщения в бутилки, които някой непознат да намери.

8. Розалинд Хърс среща своята приятелка от САЩ на плажа, където намира нейното писмо в бутилка 40 години след като е изпратено.

Писмото се появило в Маргам, южната част на Уелс, след като Сандра Морис го хвърлила от кораб преди 40 години. И двете жени са на 48 и не спират да си пишат откакто Розалинд намерила съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай