Новото нормално

Новото нормално | StandartNews.com

Стандартите за красота в наши дни вече не са заковани. Интернет променя живота ни много по-бързо, отколкото сме очаквали. Да се говори за тенденции не е адекватно заради огромния поток информация. Всеки ден тя "носи" разнообразието от течения и влияния в модата. Затова е трудно да вярваме само на дизайнерите, които доскоро бяха големите диктатори. Вече не те определят какво е красиво, какво да се носи на улицата или на изложба. Улицата и червеният килим чертаят бъдещето на визията. Няколко известни и възпищни дами промениха фешън индустрия, като я отрекоха. Промениха и живота на голяма част от нежната половина на света. Вижте кои са те.

Миси Елиът хвърли ръкавицата

В края на миналия век и началото на този Миси Елиът очарова с яркото си присъствие. Тя постигна супер успех в рап кариерата си, определяйки стандартите не само в своя жанр, но и в поп културата въобще. Певицата демонстративно показваше уважението и любовта към тялото и същността си. И най-важното - не се притесняваше заради каноните за красота, поставени от сексистки медии и развлекателната индустрия. Тогава тя беше изключение. Известните пищни дами не можеха да се похвалят с невероятен сексуален живот и внимание от страна на мъжете. Повечето килограми бяха повод за срам и се брояха като недостатък.

Мелиса Маккарти шие за пищни Еви

Мелиса Маккарти определено може да се нарече новият диктатор на модата. Наскоро тя пусна линия дрехи за пищни дами. Маккарти всъщност е учила за дизайнер, но комедийните й наклонности я изпращат към Холивуд. Тя натрупа огромен брой награди през последните години и стана едно от най-разпознаваемите забавни лица на планетата. Реши, че с властта, която си е извоювала, трябва да промени представите за "нормално". Въпреки че през последните 2 години Мелиса свали много килограми, тя е решила да се бори не толкова с недостатъците на собствената си фигура, колкото с криворазбиращата цивилизация. "Опитвам се да отстраня тези глупави разбирания. Съвети като "Не носете принтове!" и "Обличайте се само в черно!" вредят. Магазините и марките вече предлагат дрехи извън стандартните размери. А защо вместо това просто не разширят диапазона? Ще ми е интересно да видя как група жени с различни фигури пазаруват дрехи заедно. Работя по въпроса толкова усилено, колкото мога - и няма да спра!", каза Маккарти пред "USA Today". 

Друга комедийна актриса - Ейми Шуимър, остро разкритикува списание "Гламър" за вкарването на името й в статия на жени с по-големи размери. Тя заяви, че не иска да бъде определяна по номера на гардероба си и да чете, че жените могат да изглеждат добре и с повече килограми. Убедена е, че подобни определения са оскърбителни. Зад нейните думи застана и колежката й Маккарти, като публикува в Инстаграм снимка с надписа "Отражението в това огледало е изкривено от обществените нагласи за красота".

Габорей Сидибе пък се бори с изключителната конкуренция сред жените в Холивуд. След зашеметяващата си главна роля във филма "Precious", актрисата доби огромна популярност. Изявите й на червения килим зачестиха - и успоредно с това коментарите за едрата й фигура. Въпреки че преобладаващите отзиви бяха негативни, много медии я определяха като най-добре изглеждащата сред всички дами на светските събития. Най-вече заради увереността и липсата на притеснение за външния й вид. В края на миналата година Габорей участва в хитовата драматична поредица "Империя", която у нас се излъчва по телевизия "Фокс". В сериала Сидибе имаше почти революционна задача - еротична сцена. След излъчването й в Америка много хора в интернет се шегуваха с тялото й. Тя обаче запази самообладание и отвърна на критиките напълно достойно. "Аз, чернокожата жена с размер извън обичайните, имах любовна сцена в праймтайма. Забавлявах се повече от всякога при заснемането й, въпреки че бях притеснена. Но се чувствах секси и красива - сякаш съм свършила страхотна работа. Вие се занимавайте със закачки, аз имам още много да работя. Не мога да си губя времето с вас", каза по повода Габорей.

Бет Дито се снима гола

Ексцентричната певица Бет Дито пък изобщо не се притеснява за външния си вид. Няма никакви намерения да отслабва и се снима гола за списания. Тя също създаде модна линия, която носи гръмкото име "Size Hero" ("Размер "Герой"). Заглавието е игра на думи на английски език. "Size Zero" ("Размер "0") е така бленуваният от много сочни мацки номер дрехи. За целта й помага и френският ас на стила Жан Пол Готие. Той не веднъж е доказал любовта си към жените от всички размери, макар че миналата година се отказа от прет-а-порте линията си и остана само с колекцията си "висша мода". Певицата е категорична, че Готие знае как да накара всеки да се чувства прекрасно. Затова и първата й дреха е тениска, вдъхновена от култовия корсет, който прави Готие специално за Мадона през 1990 година.

"Винаги се чувствам удобно да кажа, че съм дебела. Изобщо не ми пука за определението "закръглена". Разбирам защо хората не искат да признаят истината за външния си вид, но аз не се идентифицирам с тази дума. Най-важното е да се приемеш такъв, какъвто си. Ако се харесваш с дрехите, които носиш, независимо колко шарени са те, няма да си жертва на измислена норма. Все пак всички сме хора", заявява вокалистката на "Госип".

Адел: Правя музика за ушите, а не за очите

Адел покори милиони сърца по света с невероятния си талант и чувствени балади. Коментарите за фигурата й обаче не стихват. Британската певица в момента изглежда далеч по-слаба от началото на кариерата си, но се е подложила не само на зверски диети, но и на брутални липосукции.

Въпреки всичко, споделя, че не я интересува какво мислят хората за външния й вид. "Аз правя музика за ушите, не за очите. Защо външният вид да има значение - нали е важно какво и как пея. Винаги ме питат за тялото ми, за килограмите, за размера, стила и неща от този род. Напълно разбирам манията да знаеш всичко за любимата си звезда. Но е дразнещ фактът, че на мъжете никога не се задават подобни въпроси."

Моделките вдигнаха бунт

"Koй може да ми каже какво мога и какво не мога да нося?!". Този въпрос зададе Тес Холидей - една от най-дебелите моделки в момента. Миналото лято тя изгря върху корицата на изданието на "People" "Тяло 2015". Тес е първата жена извън стандартите, която е ангажирана от модна агенция. Надя Абулхосн, плюс сайз модел, блогър и дизайнер отвръща на критиките срещу външния вид: "Не ме засягат подобни дефиниции за физиката ми - дебела или както и да ме наричат. Засяга ме какво говорят хората за самата мен". Тя често публикува снимки в Инстаграм по шорти или боди. В профила й може да бъде забелязан и приятелят й, който не е с наднормено тегло. "Хората взимат размерите по-насериозно, отколкото трябва", казва моделката. Въпреки това отбелязва, че жените с по-голям размер десетилетия са страдали заради него. "Забележително е, че дебелите са смятани недостойни за романтични отношения", допълва тя.

"Телесна бригада"

В момента разнообразието от размери е навсякъде. Дори на списания като "Спортс илюстрейтид" им се наложи да променят политиката си - те излязоха с плюс сайз модел на кориците. "Ебони" пусна брой "Телесна бригада" с фотосесия на пищните модели Жасмин Съливан, Крисет Мишел, Даниел Брукс и Габи Фреш. През 2014-а фешън гигантът "Келвин Клайн" покани за лице на рекламната кампания за луксозно бельо Мила Далбесио, а "Вог" излезе със статия "Най-доброто бельо е във всички размери". Дори Карл Лагерфелд да продължава да наема най-кльощавите манекенки за ревютата на "Шанел", вече няма кой да подкрепи философията му и вижданията му за красотата. Емблематичен бе фактът, че се наложи Кайзера публично да поиска извинение заради изказването си по адрес на Адел през 2012 година. За отрицателно време се случи медиен скандал. Тогава супердизайнерът заяви, че харесва британската певица, но била "твърде дебела". Прошката се наложи не заради изказаните думи, а заради негативния смисъл, с който бяха натоварени. Дори Мадона, известна с манията по външния си вид, подкрепи Адел: "Нейна работа си е колко тежи. Важното е, че е велик талант." След този случай модните диктори изгубиха властта над външния вид и на звездите, и на купувачите си. И дойде ред на сочните жени без срам да покажат телата си. "Приемането на дебелите е модно сега", коментира Сера-Мари Макмахън, основател на "WORN Fashion Journal". И допълва: "Генерално стана ясно, че е все по-неподходящо да си правиш шеги с дебели хора. Бих искала да виждам още едри фигури навсякъде, включително и в модните списания."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай