Нина Ричи - Пътят от чирак до модна икона

Нина Ричи - Пътят от чирак до модна икона | StandartNews.com

Внучката на прочутата дизайнерка влиза в затвора за укриване на данъци

Легендарната създателка на фирмата започва кариерата си на 12 години в парижка шивачница

Арлет Ричи, внучка и наследничка на основателката на модната къща "Нина Ричи", бе осъдена от Парижки съд за укриване на данъци и пране на пари на една година затвор и глоба от 1 млн. евро. Освен това ще бъде конфискувано нейно недвижимо имущество на стойност 4 млн. евро. Компанията "Нина Ричи" произвежда модни дамски и мъжки дрехи, обувки, аксесоари и парфюми. Създателката й Нина Ричи десетилетия наред беше модна икона в Европа, САЩ, Япония и други страни. През последните години фирмата произвежда и красиво спално бельо и принадлежности за баня. 73-годишната й сегашна собственичка Арлет Ричи е сред богаташите, използвали услугите на скандалния швейцарски клон на втората по големина банка в света - HSBC, с централен офис в Лондон, за да укрият данъци върху капитали на обща стойност 120 млрд. долара. Повече от 20 години Арлет Ричи противозаконно е скривала финансови факти от френските данъчни власти. Тежестта на престъпленията й "носи заплахи за обществения ред", отсече съдът при произнасянето на нейната присъда. Арлет Ричи е първата от около общо 50 френски граждани, които ще бъдат съдени за укриване на данъци. Съдбата й ще бъде тест за така наречения Суис лийкс финансов скандал. Адвокатът на Арлет Ричи, която не беше в съдебната зала при произнасяне на присъдата, заяви, че с клиентката си ще проучат съдебното решение и едва след това ще решат дали да обжалват присъдата. Дъщерята на Арлет Ричи, 51-годишната Марго Виня, получи 8-месечна присъда, но условна.

Нина Ричи, чиято внучка Арлет Ричи бе осъдена да влезе в затвора, е известна френска моделиерка от италиански произход. Родена е в италианския град Торино, но още като малка се премества с бедното си семейство във Флоренция, а след това във Франция. Там тя успява да направи блестяща кариера в моделиерството и парфюмерията и да се прочуе в цял свят. Легендарната създателка на "Нина Ричи" и една от модните икони на ХХ век едва ли е подозирала, че внучката й Арлет ще влезе в затвора за финансови далавери, извършени от алчност за пари. Нина Ричи е търсела печалбата по пътя на труда и творчеството, чрез които е създала неповторимия стил на станалата международно известна модна къща с нейното име, единодушни са нейните биографи. Нина Ричи е личност, която си е пробила път в живота и кариерата сама и по честен път. Заради бедственото положение на бедното й семейство на 12-годишната Нина се наложило да започне работа като чирак в шивачница. Но благодарение на трудолюбието и таланта си още на 18-годишна възраст успява да стане една от най-добрите модистки в ателието, в което работи. А след няколко десетилетия заема видно място сред най известните моделиери в света.

Прочутата модистка е родена в семейството на италианец обущар и е записана като Мария Аделаида Ниеле. След преселването на фамилията във Франция баща й изработвал обувки за богати клиенти. Той обаче починал преждевременно и тогава, за да помага на семейството, малката Мария започнала работа в шивашко ателие. По-късно се преместила в галантерийно ателие, където се прочула с изготвянето на чудесни шапки. Продукцията й се продавала с голям успех. След време обаче Мария се върнала в шивачницата, за да усвои докрай тънкостите на шивашкото изкуство и моделиерството. Така Мария се издигнала до първа модистка в Дома на модата Рафин в Париж и започнала да получава изгодни оферти за работа от редица модни шивашки фирми.

През 1904 г. Мария се запознава с бъдещия си мъж Луи Ричи и след сватбата променя името си на Нина Ричи. То не било съвсем псевдоним, тъй като в семейството я наричали Нина. Бракът й обаче не потръгнал и скоро съпрузите се развели. От този момент единствената цел на Нина била да отгледа и възпита своя син, за чието бъдеще младата преуспяваща модистка работила, без да щади сили. На 20-годишна възраст тя вече е дизайнер в Дома на модата Рафин, а на 30 - съсобственик на тази модна къща. Изглеждало, че се е сдобила с всичко, за което е мечтала - популярност, уважение и осигурено бъдеще. А също и гарантирано съществувание за сина й Роберт.

Формулата на успеха: Качествени материи, стил и умерени цени

Модната къща "Нина Ричи" днес е в списъка на мощната група компании Puig Fashion Group, представена в 130 страни. Тя е регистрирана през 1932 г., като в нея съсобственици са Нина Ричи и синът й Роберт. Същата година фирмата отрива първия си бутик в Париж. Нина се занимавала с моделирането на дрехите, а Роберт с търговската дейност. В работилниците на бутика работили 40 души. Ориентирайки се към вкусовете и предпочитанията на клиентите, талантливата моделиерка се насочила към създаването на облекла с женствени силуети, подчертаващи линията на талията. Тя използвала различни драпировки и апликации. Дрехите на "Нина Ричи" и сега се отличават с висококачествените си материали. А цените им са умерени в сравнение с други известни фирми за модни облекла.
Базовият гардероб на първите колекции на бранда включвал малко черно палто, класически костюм и вечерна рокля с драперии.

През 1937 г. фирмата за първи път представя рокля с разголени части на тялото и дълбоко деколте, разголващо линията на бюста. Това става повод американското списание за мода Vogue US да публикува обзорна статия за колекциите на "Нина Ричи".

През 1937 г. модната къща "Нина Ричи" създава първите си парфюми. Праправнукът на Мария Ричи и правнук на Роберт Ричи - Романо Ричи, сега продължава да създава нови парфюми под марката Juliette Has a Gun.

След края на Втората световна война, за да възроди интереса на жените към модата, Роберт Ричи организира дефиле в Лувъра, в което участвали 40 френски модни къщи с общо 172 тоалета. Успехът бил зашеметяващ. След това дефилето било показано в други европейски страни и в САЩ. Бизнесът на "Нина Ричи" се разраства за няколко години и през 1939 г. в системата й работят 450 различни специалисти.

40-те години на миналия век са период на разцвет за парфюмите на "Нина Ричи". В средата на 50-те години легендарната Нина Ричи спира да се занимава със създаването на нови колекции и дава пълна свобода на сина си Роберт. През 60-години "Нина Ричи" триумфира на японския пазар. Нина Ричи умира през 1970 г. на 87-годишна възраст. Синът й кани за творчески директор на модната къща белгиеца дизайнер Жул-Франсоа Крае, който засилил още повече женствеността в облеклата й. Роберт Ричи умира през 1988 г. на 83-годишна възраст. Компанията продължава да се развива и в наши дни под ръководството на последния й творческия директор Питер Копинг.

Звезди обличат дрехи на прочутата марка

"Нина Ричи" е марка, която е известна в цял свят като символ на стил, класа и шик. Това е марка, която не само се е доказала през десетилетията, но и се развива, така че едва ли ще бъде изместена от други фирми, въпреки голямата конкуренция. Изящните облекла на "Нина Ричи" предпочитат Блейк Лайвли, Ембер Вале, Натали Портман, Пенелопе Крус, Марион Котияр, Сара Джесика Паркър, Риз Уизерспун, Линдзи Лоха, Кери Ръсел, Никол Кидман, Холи Бери, Адриана Лима, Шарлиз Терон, Скарлет Йохансон, Дженифер Лопес, Кери Малиган, Ким Кардашян, Диана Крюгер, Руни Мара и други звезди от шоубизнеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай