Мърдок вдига сватба с жената на Мик Джагър

Мърдок вдига сватба с жената на Мик Джагър | StandartNews.com

Богатството на магната се оценява на 11 млрд. долара

Започва в новинарския бизнес с един вестник в Аделаида, а сега се нарежда сред 100-те най-богати хора в света

Най-големият медиен магнат и един от най-преуспелите и богати бизнесмени в света Рупърт Мърдок често изненадва не само с интересни новини в изданията си, но и с неочаквана информация за личния си живот. Магнатът наскоро обяви, че ще се жени за бившата жена на певеца Мик Джагър - блондинката и бивш супермодел Джери Хол. Това ще бъде четвърти брак за 84-годишния Мърдок и първи за 59-годишната Хол, съобщиха самите те чрез обява във вестник "Таймс". Мърдок е собственик на "Таймс" чрез своята компания "Нюз Корпорейшън", която притежава издания във Великобритания, САЩ и други страни. Двамата за пръв път се появиха публично на финала на световната купа по ръгби през октомври в Лондон. А в началото на януари бяха заедно на церемонията по връчването на наградите "Златен глобус" в Лос Анджелис.

Мърдок се разведе с предишната си трета по ред съпруга Уенди Донг, с която имат две деца, през 2013 г. Той има още четири деца от другите си две съпруги. Първата е стюардесата Патриция Букер, а втората - журналистката Анна Торб. Бележката в "Таймс" гласи: "Г-н Рупърт Мърдок, баща на Прудънс, Елизабет, Лахлан, Джеймс, Грейс и Клое Мърдок, и госпожица Джери Хол, майка на Елизабет, Джеймс, Джорджия и Габриел Джагър, са щастливи да обявят своя годеж". Джери Хол има четири деца от връзката си със сър Мик Джагър от "Ролинг стоунс", която продължи повече от две десетилетия. Двамата имаха хиндуистка брачна церемония в Бали, Индонезия, през 1990 г., но тя беше счетена за невалидна от британския съд след раздялата им през 1999 г. Говорител на бизнесмена съобщи, че Мърдок и Хол са в "трепетна възбуда от предстоящата женитба и са развълнувани за своето бъдеще".

Кейт Рупърт Мърдок или само Рупърт Мърдок е австралийски медиен магнат, основен акционер и председател на "Нюз Корпорейшън", част от която до февруари 2010 г. беше и българската телевизия bTV . Мърдок започва своята кариера в новинарския бизнес с един вестник в град Аделаида, като по-късно придобива и други медии в родната си Австралия, преди неговата компания да започне да се разширява в световен мащаб, първоначално във Великобритания, а по-късно и в САЩ и Азия. Мърдок създава първата си телевизия - "Скай Телевизия" (Sky Television) през 1989 г. в Англия. През последните години Мърдок става водещ инвеститор в сателитната телевизия, филмовата индустрия, интернет и е собственик на множество печатни медии. Списание "Форбс" поставя Мърдок сред 100-те най-богати хора в света. В началото на 2016 г. състоянието му е 11 млрд. долара, изчисли американската Агенция Блумбърг.

Рупърт Мърдок е най-известен от всички медийни магнати в света. Той винаги се стреми да заема господстващо положение във всички области, в които се простира неговият бизнес. Той е не само бизнесмен, но и автор на много книги. Безброй са и изследванията за историята и тайните на главозамайващия му успех, написани от известни автори. За постиженията му разказват и документални филми. С някои негови издания имаше и скандали, като аферата на журналистите от "Нюс ъф дъ уърлд", заловени да подслушват политици и други светски личности, за да вдигат тиража на изданието със сензационни и клюкарски новини. Вместо това обаче заради скандала с тези противозаконни действия изданието беше закрито по решение на Мърдок. Главният редактор Ребека Брукс, която е любимка на Мърдок, отиде на съд. Но след няколкогодишен процес и похарчени 500 млн. долара за съдебните дела с потърпевшите от хилядите подслушвания на гласовите им пощи, беше оправдана. Малко повече от година след това, през април 2015 г. "Нюз Корпорейшън" върна 47-годишната Ребека Брус на лидерския пост в лондонската централа на компанията. "Нюз корп." включва "Сън", "Таймс" и "Сънди таймс". Брукс сега отговаря и за интернет изданията на компанията, която преди две години се отдели от развлекателния конгломерат "Туенти-фърст сенчъри фокс".

Не работи за пари,
а за да побеждава

Рупърт Мърдок се отличава с изключителен нюх за популярната журналистика и вдига тиражите на изданията си до 2-3 милиона екземпляра. Къде се крие тайната на Мърдок, когото мнозина смятат за най-успешния бизнесмен на нашето време? На този въпрос се опитва да отговори авторът на редица книги за мениджмънт Стюарт Крейнър. "Девизът на Мърдок е: "Бизнесът - това е война", казва Крейнър. Магнатът твърди, че не работи, за да прави пари. Подобно на мнозинството големи предприемачи, Рупърт Мърдок повече се вълнува не от това как да забогатее, а как да изпревари конкуренцията. "Ако сте победители в това съревнование и се усъвършенствате в своята област, вие ще получите и пари, и власт", казва Мърдок. Цялата негова кариера е 100-процентово потвърждение на тази аксиома.

Размерите на неговото богатство и влияние в сравнение с другите собственици на масмедии се открояват и правят силно впечатление. "Той се изкачва на върха в медийния бизнес, защото винаги е бил активен и нетърпелив да изпълни набелязаните си проекти", смята анализаторът Крейнър.

Биографът на магната Уилям Шоукрос обяснява преуспяването му с това, че той не обича да губи и дава за пример как спортува Мърдок. "Той играе тенис така, като че ли от победата му зависи бъдещето на целия свят... Неговият живот е постоянна борба със света. Магнатът непрестанно търси, чака, бори се, настоява, очарова... Винаги иска все повече и повече вестници, телевизии, пространства, власт", казва Шоукрос.

Мърдок подбира своите служители по своя модел. Цени тези, които приличат на него, подражават на неговия стил и са агресивни. Мърдок е прагматик, който непрестанно се опитва да разбере какво искат да прочетат хората във вестниците му. И щом намери отговор на този въпрос, им го предлага без скрупули, независимо дали това отговаря на нормите на обществения морал или не. Защото стратегията му е именно да търси полемиката, конфликтите и риска. В интервю с известната американска телевизионна журналистка Барбара Уолтърс през 1994 г., когато магнатът влезе в световната десетка на най-впечатляващите личности, той каза: "Борбата е благотворна за душата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай