Лагерфелд мрази къси чорапи и джапанки

Лагерфелд мрази къси чорапи и джапанки | StandartNews.com

Творческият шеф на "Шанел" се хвърлил в света на модата още на 14 години

"Аз съм изрод в риза", казва за себе си дизайнерът, заподозрян за укриване на 20 млн. евро данъци

През миналата седмица дизайнерът Карл Лагерфелд за пореден път влезе под светлината на прожекторите. Но този път не с поредната си модна колекция, а с подозрението, че е укрил данъци в размер на 20 милиона евро чрез финансови схеми между няколко компании. Новината разкри списание "Експрес". Според публикацията артистичният директор на модната къща "Шанел" е използвал сложна схема с транзакции през Франция, Ирландия, Британските Вирджински острови и САЩ. Още през 2013 г. срещу Лагерфелд е имало дело за данъците му и в създадената от него книжарница 7L е извършен обиск. В баланса на книжарницата бил открит дефицит от 6,6 милиона евро и тя не плащала данъци. "Експрес" припомня, че по време на разследването е установено, че в книжарницата се намирало и фотостудиото Studio7. То се държи от британска компания. Чрез нея са били укривани приходите от професионалната фотографска дейност на Лагерфелд.

82-годишният ексцентричен стилист Карл Лагерфелд е роден в Хамбург, Германия, на 10 септември 1933 година. Известен с дръзките си дизайни и постоянно претворяване, той е определен от модната библия Vogue като "несравним интерпретатор на настроението на момента". Баща му Кристиан натрупва състоянието си от продажби на кондензирано мляко. Карл и голямата му сестра Марта, както и тяхната полусестра Теа, израстват в заможно семейство. Майката Елизабет е цигуларка и на вечеря често се обсъждали теми от областта на религията и философията. Когато Хитлер идва на власт, семейство Лагерфелд се мести в селски район на Северна Германия. По-късно дизайнерът разказва, че там бил откъснат от всякаква информация за нацистите. Още от ранна възраст Карл проявява интерес към дизайна и модата.

Като дете той често изрязва снимки от модни списания

Освен това бил критичен към облеклото на съучениците си. В юношеска възраст, след като семейството му се връща в Хамбург, Лагерфелд се впуска в света на висшата мода. На 14 години тийнейджърът взема смело решение и с благословията на родителите си се мести в Париж. Там остава две години, през които участва със свои скици и модели в конкурси по дизайн. На един от конкурсите печели първо място в категория "Палта". Там се запознава с друг победител - Ив Сен Лоран, с когото стават близки приятели. Скоро Лагерфелд започва да работи за френския дизайнер Пиер Малмен - първо като младши асистент, а по-късно и като чирак. След три години сложна и тежка работа младежът става творчески директор на друга модна къща, а през 1961 г. създава своя собствена. Успехът идва бързо и Лагерфелд прави колекции за утвърдени модни марки като Chloe (Кло) и Fendi (Фенди). Той става известен в модния бранш с иновативния си стил, улавящ духа на времето. Дизайнерът обаче цени и миналото и

често пазарува от битпазари

През 80-те години на миналия век Карл Лагерфелд вече е голяма звезда в модния свят. Той е любимец на медиите, които обичат да отразяват променливия му вкус и социалния живот. Дизайнерът създава приятелства с други големи звезди, включително художника Анди Уорхол. В началото на 80-те Лагерфелд прави с Chanel нещо, което малцина смятат за възможно. Той връща почти замрялата модна марка към живота с модерна линия конфекция. През 1984 г. стилистът създава и собствена марка, която конструира около идеята за "интелектуален сексапил". През 2005 г. Карл продава марката си на Томи Хилфиджър. В последните години Лагерфелд, който се увлича от киното и фотографията, продължава да работи на бързи обороти. "Най-много се наслаждавам на това да правя нещо, което никога преди не съм правил", споделя фамозният дизайнер.

"Аз не искам да бъда реалност в живота на другите, искам да бъда привидение което се появява, а след това изчезва", казва с усмивка за себе си един от най-успешните дизайнери за всички времена. Още от 1965 година той е идеал за моделиер в съвременния свят. Острият му език не пести коментари за нито една знаменитост. Без да се притеснява, той нарича певицата Адел "малко по-дебела". Определя сестрата на британската принцеса Кейт - Пипа Мидълтън, като

"жена, която трябва да показва единствено гърба си"

а за американския художник Анди Уорхол заявява, че външният му вид е "меко казано, отблъскващ". Модният гуру изпитва антипатия към джапанки, харесва чорапи единствено до коляното и държи в негово присъствие да има единствено такива. За Лагерфелд няма по-омразна гледка от мъж, кръстосал краката си, обут в къси чорапи и дълъг панталон, а космите по глезените и прасците му да се забелязват от далеч. Обожава яките, ръкавиците, ризите и папионките и е категоричен, че "мъж с дълги ръце означава влиятелен мъж".

Това, с което германският моделиер продължава да се отличава от останалите, е и способността му да отправя критика не само към околните, но и към самия себе си. "Аз съм като карикатура на самия себе си и това ми харесва, това е нещо като маска. За мен карнавалът във Венеция продължава цяла година", остроумничи Лагерфелд.

Външният вид на дизайнера е толкова изпипан, фиксиран, идентичен и неповторим, че създава усещането за един и същ през всички години под светлините на прожекторите. Карл нарича себе си "изрод в риза", съчетава класиката с модерните тоалети на съвременните дизайнери,

обича малката си опашка от бяла коса

и счита себе си за диктатор в модата. "Аз съм човек на модата. Тя не е само дрехи, тя е цялостна промяна", коментира германският талант. Той е обличал себе си в почти всички стилове, виждал е модата във всичките й измерения.
На въпроса дали има някой на този свят, който познава истинската му същност, той отговаря: "Това е труден въпрос. Толкова години съм работил върху изграждането на определен образ на самия себе си, че смятам това за невъзможно. И това е моето желание, дори тези които най-дълбоко обичам в душата си, за тях също искам да остане невъзможно", заключва с иронична усмивка Лагерфелд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай