Кралят на Боливуд

Кралят на Боливуд | StandartNews.com

Шарук Кан има три деца, отбор по крикет и 14 милиона последователи във Фейсбук

Дъждът прекъсна работата по филма, който Шарук Кан, смятан за актуалния крал на Боливуд, снима у нас. Това провокира актьора да си постне кадър от София във Фейсбук. "Доколкото разбирам дъжда, той е романтика, любов... Но когато някой снима, има нужда повече от светлина, отколкото от любов", написа с усмивка той и веднага беше коментиран от вярната му армия фенове по цял свят - в социалната мрежа са 14 милиона.

Шарук Кан е роден на 2 ноември 1965 г. в Ню Делхи в мюсюлманско семейство. Майката на Шарук, Фатима, е магистрат, а баща му Мир Тадж Мохамед притежава транспортна компания. Но и двамата не доживяват да видят успеха на сина си. Шарук Кан има сестра на име Шехназ. Когато бил 4-годишен, не е ясно дали нарочно или без да иска, замерил с камък съседско момче и счупил зъбите му. Вечерта бащата на въпросното дете дошъл в дома им с нож, силно ядосан. Таткото на Шарук реагирал хладнокръвно и попитал сина си дали е извършил тази беля. Когато той признал, му казал да излезе при мъжа, който бил пиян и въоръжен, за да му се извини. Шарук го направил. Така от малък се учел на искреност и смелост. Майка му винаги е вярвала, че от сина й ще излезе чудесен актьор и често се е позовавала на приликата му с Дилип Кумар, друга боливудска легенда.

Шарук бил отличник в училище. В колежа "Сейнт Колумбия" получава отличието "Меч на честта". Тогава се изявява като капитан на отборите по крикет, хокей и футбол едновременно. Травма при мач го отказва от футбола и той завършва колеж по икономика. След това решава, че ще бъде актьор.
Шарук в превод значи "Лицето на Краля". През 1991-а сключва брак с Гори Чибер, с която са заедно и до днес. Имат три деца - Ариан, Сухана и Абрам. Най-големият следва стъпките на баща си и участва в хитовия индийски филм "Понякога щастие, понякога тъга".

Докато е в София, Шарук пусна снимка в Туитър на едното си хлапе, с уговорката, че не иска да е като "онези досадни родители", които се хвалят с децата си, но просто не може да се стърпи. В живота за него има една жена - Гори, а на екрана почти винаги е с красивата Каджол. Шарук е еднакво брилянтен и като лошия, и като добрия тип. Най-добрите му приятели от филмовия бизнес са боливудските актриси Прити Зинта, Джухи Чаула и Каджол.
Мистър Бари е учителят и ментор на Шарук в Боливуд. Той му разяснява как да се държи пред камерата и какво изражение да има във всяка сцена. Така с постоянство и талант Шарук върви все по-уверено в занаята. Първата му роля е на командос в тв сериала от 1988 Fauji, с която става любимец на тийнейджърките.

Дебютът му в Боливуд е през 1992 година в "Deewana", в който участва и покойната актриса Дивия Бхарати. Шарук Кан получава признанието на критиците за работата му в "Baazigar" и "Darr" (1993), в които той изпълнява роли на антигерой и вманиачен любовник. През 1995 г. участва в "Dilwale Dulhania Le Jayenge", с който е признат от критиците. Филмът става един от най-печелившите боливудски продукции.
През 2005-а видният британски продуцент Насрин Муни Кабир създава документаления филм за Кан The Inner and Outer World of Shah Rukh Khan. Лентата съпоставя душевността на актьора, семейството и всекидневието му с външния свят и Боливуд. През 2006-та Шарук отново работи с Каран Джохар в изключително успешния "Kabhi Alvida Naa Kehna", който печели овации в чужбина, но е отхвърлен от критиката в родната му Индия.

Пак през същата година той влиза в главната роля в "Дон" - римейк на едоимения филм от 1978 година. А година по-късно Кан води индийската версия на "Стани богат".
Макар да има восъчна фигура в Музея на мадам Тюсо, Шарук е много смирен и земен.
А за остроумието му се носят легенди.

Кралят е активен филантроп, финансира редица хуманитарни проекти и благотворителни организации, както се старае и лично да участва в тях. На негово име е кръстен булевард, а самият той притежава две продуцентски компании, като с едната, Red Chillies Entertainment, снима у нас.

- Висок е 1,73.

- В регистрационните номера на колите му винаги присъства 555. Вярва, че тази комбинация му носи късмет. Маниак е на тема BMW и има много автомобили с марката.

- Часовниците и и очилата му са Tag-Heuger.
- Има куче - Чубака.
- Когато личният му бодигард се жени, Шарук му подарява апартамент, естествено, близо до неговото имение в Манат.
- Попада сред 50-те най-влиятелни личности в "Нюзуик".
- Обича компютърните и видео игри и всякакви високотехнологични джаджи.
- Пуши по 2 пакета цигари на ден.
- Спи по 4-5 часа на денонощие.
- Изпитва страх от ездата.
- Носи венчалната си халка на дясната ръка.
- Не ходи с брада, защото децата му я мразят.
- Не обича сладолед.
- Притежава отбор по крикет, наречен KKR (Kolkata Night Riders).

От първа ръка

*Не мога да се отплатя на феновете си за това, което правят за мен - дават ми толкова любов. Някога тя ме изстреля към върха, където съм и днес. Единственото, което мога да направя, е да не спирам да работя и снимам филми до края.

* Не се обграждам с гардове, не се оплаквам от славата. Не се крия зад тъмни очила, защото не се имам за голяма звезда. Ходя на кино, на ресторант, виждам се с приятели, макар да знам, че може да има хора, които ще бе обезпокоят с молби за автограф. Харесва ми феновете да ме обграждат, да ме обичат, да ме притесняват дори, да имам 6 бодиградове. Щастлив съм, че съм известен актьор.

*Когато хората си позволяват да ме наричат "Бог на киното", им казвам, че съм само ангел или светец в седмото изкуство.

*Продължавам да чувам приказки, че нашите филми били бягство от действителността и нереални. Но аз ги намират за най-истинските. Ние нямаме хора, които да полетят с ракета и еднолично да взривят метеорит. Нито имаме президент с Air Force One, който да спаси света. Фантазиите ни са достоверни - хора просто пеят и танцуват по улиците.

*Стивън Спилбърг не ме е гонил със сценарий, писан специално за мен. Не мисля, че някога ще ме поканят в международен проект, така че предпочитам да съм си крал тук. Трябва да достигнем Холивуд, без да губим нашата идентичност, песни, кулутра. Не искам да играя в холивудски блокбастър, а да направя индийски

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай