Килата майка

Килата майка  | StandartNews.com

Звездният стажант е момче от улицата, което се справя с всичко

Звездният стажант 100 Кила, или Явор Янакиев, е една от най-атрактивните вип персони в едноименното риалити по Нова. Рапърът се оказа човек със страхотен бизнес нюх, който може да измисли креативно решение във всяка една ситуация. И притежава нещо, което липсва на останалите участници - отраснал е на улицата, което допълнително изостря нюха му към сделки, маркетинг и лични продажби до неподозирани размери. Килата разбира се е и основен фаворит, акумулирал в себе си най-много от симпатиите на зрителите. Единственото нещо, което трови живота му в "Звездни стажанти", е контактът, или по-точно липсата на такъв, с Албена Вулева. Не е първият. Неприязънта между двамата се изостри до такъв размах, че Явор започна да саботира Вулева в задачата й, за да покаже на бизнес гуруто Шарлопов, че тя не става за лидер. Телевизионните драми обаче така или иначе предстоят - по-интересното е да си обясним големия възход на Янакиев, който се случи в последните няколко години. А той е особено интересен.

100 Кила е особено любопитен случай в рап историята. Почти всяка бг звезда, оставила следа в тази музика, или получава моментална слава, или от самото начало става ясно, че няма да постигне друго освен маргинален престиж сред малки групи фенове. Бърз пробив имаха почти всички известни в бранша - Мишо Шамара, рапърите от "Ъпсурт", Спенс, а в по-новите времена Криско - трябваха им само две-три години, за да успеят да влязат в устата на хората и да спечелят много обожатели. Килата обаче беше съвсем различен и особен случай. Близо 10 години Явор беше попаднал в онова съвсем неприятно положение, при което ти си известен само в ъндърграунд рап средите, пееш на малки сцени, а големият ти пробив и установяването на контрол над масовата публика - нещо, за което, няма какво да се лъжем, всеки мечтае - така и не се случваше. Каква бе причината за този обрат?

Ранните песни на варненеца имаха един сериозен дефект - вулгарните думи, наблъскани вътре, бяха толкова много, че трудно бихме могли да цитираме какъвто и да било откъс от тях. Ако ви попадне репертоара от първия му албум "По-добре гаден, отколкото гладен", не го пускайте вкъщи, докато има деца наоколо! Вероятно заради влиянието на Шамара, който пръв подаде ръка на Килата, вторият бе усвоил от първообраза си бая мръсна уста, която редеше цинични рими ред след ред.

Но както винаги трябва да става - ученикът се оказа по-добър от учителя

Година след година обаче с Килата започна да се случва творчески обрат. Цинизмите взеха да намаляват, бруталността - да стихва. От гангстерски уличен рап, използващ непристоен език, песните му изведнъж станаха на нещо друго. Готини, купонджийски хитове, пълни с енергия; а към тях закачлив текст със страхотни хрумвания, използващи цялото многообразие на един абсурден варненски жаргон, измислен най-вероятно от самия рапър и никъде не съществуващ в чист вид. Какво е възможно да значи: "Купи Дон Периньон, вземи бадеми да делим. Пусни фон микрофон и два лафа да обелим" (откъс от "Пияната тояга") не е съвсем ясно, но е изпробвано в много дискотеки и докарва феновете до дива радост.

"В клуба кравизирам и хипнотизирам, кеш в джоба си кеширам, снежно белото събирам...", пък е друг поетически изблик, който вероятно би звучал зле в устата на всеки друг рапър, но тежкарската дикция на Килата е способна да направи от всяка строфа хит. Явор запази все пак и онази лека цапнатост в устата, която е задължителна за всяко лошо момче. А скритият номер на рапъра е следният -

че той превръща всеки дефект в ефект

Има лошо "Р" и мек говор, което би трябвало да гарантира провала на всеки изпълнител: по някакъв начин Килата обаче е успял да изгради от проблемите си запазена марка.

Кой бе вододелният момент в кариерата му? Разбира се - парчето "Аз съм 6". То беше голям хит преди няколко лета, а броят гледания в youtube стигна 10 милиона, не без известната помощ на куп тинейджъри. Оттогава е и особено популярното прозвище "Килата майка", което влиза в конкуренция с "Криско бейби". "Аз съм 6" се хареса на масите, понеже в една реплика събра всичко, което един българин иска да каже на останалите: "Боли ме *** за тебе, тебе, и тебе." Онова, което прави впечатление при Килата е, че за разлика от конкуренцията, която прави всичко възможно, за да влезе в комерсиалните рамки, Явор не позволява кой знае какви компромиси със себе си.

Детството на Килата впрочем никак не е лесно. На 13 години баща му го оставя, а майка му заминава да работи в Гърция. От чужбина тя изпращала пари, за да могат да се издържат с брат му. Килата е учил в Професионална гимназия по електротехника и строителство в град Търговище, където е родена баба му. И действително е минал през тежки периоди. Работил е като продавач на сладолед, на царевица и на гевреци на плажа, а години наред финансовото му положение не е особено цветущо и му се налага да мине през основната драма на всеки артист - че изкуството иска жертви, а най-често това означава да си готов да приемеш, че ще се трудиш години за без пари. Обича да казва, че "Явор държи Килата здраво на земята", държи се земно и славата му понася изключително добре. Твърди се, че той е един от основните отговорници за масовия успех на Криско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай