Каузите на Мариела от "Мастър шеф"

Каузите на Мариела от "Мастър шеф" | StandartNews.com

Колоритната участничка в кулинарното шоу тръгва за Холандия с кашони с БГ книги

Да нахрани гладните и да върне клошарите в обществото, са част от плановете на Нордел

Тя е наясно, че да промениш света никак не е лесно, но пък не се страхува да върви в тази посока. Отдавна е осъзнала, че провалът е двигателят на живота и ако те е страх от него, никога няма да успееш. Не иска да се черви и да пристъпва от крак на крак, когато се яви пред Бог и той я попита: "Ти какво направи с всичките таланти и възможности, които ти дадох?". Тя е Мариела Нордел, колоритната участничка от "Мастър шеф", чиято мисия и амбиция в шоуто беше да издигне гурме културата в България. След края на шоуто амбициите са доста повече, а всичките й каузи се пресичат в една цел - по-добър свят.

Мариела Нордел пътува днес за Холандия, като този път багажът й ще бъде с няколко кашона повече. Към края на шоуто "Мастър шеф" от телевизионния екран тя отправи призив за събиране на книги за библиотеката на българското училище в Амстердам и новите попълнения вече са налице. "Смятам обаче, че това не трябва да е еднократен акт, затова подновявам призива", казва Мариела, като добавя, че желаещите да дарят книги могат да се свържат с нея във Фейсбук, за да се уговорят. "Периодично има транспорт, така че това не е проблем. Училището има нужда от всякакви книги, които се четат от деца на възраст между 5 и 18 г. Единственото условие е те да бъдат на български език, макар и от чуждестранни автори. Все пак децата в Холандия трябва да поддържат езика и да го практикуват", уточнява Мариела.

С молба за помощ към нея се обърнала директорката на българското училище в Амстердам, която е призовала и всички българи в Холандия. До месец май двете са контактували единствено в интернет. Тогава обаче са се видели на живо, тъй като ВМРО изпратило дарение с книги и филми. Сега даренията са от обикновени българи. "Човек с голяма фирма и възможности не се е свързал с мен. Убедих се, че

обикновените хора правят промените

Богаташите ги няма никакви", разказва тя. В петък Мариела трябваше да вземе кашон с книги от Студентски град. Желание за дарения са изявили и хора от Пазарджик и Асеновград. Дори лекарка е обещала да даде книги, останали от децата й. Най-много я е развълнувал 12-годишният Лъчо, който в една торбичка донесъл няколко от своите. "Син е на моя приятелка. Правихме заедно палачинки и аз му дадох ванилия на шушулка. Толкова се радваше това дете! И миналата седмица звъни на вратата ми с торбичка с книжки. Качил се на тролея от "Хаджи Димитър". Много се развълнувах", казва с напиращи сълзи в очите Мариела. "Приказен свят" на Ангел Каралийчев, "Български народни приказки", "Ян Бибиян", "Оливър Туист", "Пипи Дългото чорапче" и "Питър Пан" са сред новите попълнения на библиотеката на българското училище, дарени от малкия Лъчо.

Да помогне на клошарите е другата кауза на Мариела, с която възнамерява да се захване по-сериозно през есента. Намерила е и съмишленици, сред които е и д-р Ружа Игнатова. "Повечето клошари нямат лични документи и това е основният им проблем. Познавам 42-годишен мъж, който никога не е имал документи за самоличност и реално не съществува. Искам на тези хора да им се даде шанс, а

не да бъдат просто забравени, отритнати

казва с много хъс тя.

Идеята е да се помогне първо на клошарите, които се събират в градинката на "Кристал". Мариела има познати със строителни фирми, които са склонни да ги наемат на работа. След това ще им съдействат с намирането на квартира и като имат адрес, ще могат да си извадят и лична карта. "Трябва да им се помогне с всички административни бумащини. Нека си стъпят на краката и да се върнат обратно в обществото. В момента са ничии. Въобще не са хора - не съществуват, нито за общество, нито за институции. "Защо пък и да не направим фондация, която да се занимава само с тази кауза, за да не сме политически зависими, фондацията ще се издържа само от доброволни дарения. Ще се борим и ще лобираме да се дават облекчения на хора, които наемат на работа клошари", добавя тя.

Каузите на Мариела са резултат от реалността в България. Вижда проблем и търси решението му. Ентусиазмът й обаче се сблъсква доста често с песимизма и до болка познатото "Това няма да стане". "В България ще ти извадят хиляди причини, че нещо е невъзможно да се случи. Ако кажеш, че си измислил белачка за картофи, веднага ще те попитат. "Ама тя защо не бели ябълки?". Манталитетът е такъв.

Като се усмихнеш на някого, хората се стряскат

В САЩ наричат това американска усмивка, а тук безцеремонно отсичат, че се хилиш като луд", добавя тя.
Сред идеите й за по-добър живот е т.нар. "Хладилни витрини срещу глада".

Целта е до ресторантите, суперите, дори и жилищни кооперации, да се поставят такива витрини и вместо артисалата храна, продукти да се изхвърлят, да се дават на нуждаещите се хора. "Подобни проекти има в Турция, Саудитска Арабия. Пуснах идеята във Фейсбук, търсейки съмишленици. "От 1000 мнения - 860 души ми обясниха как това няма да стане. Всъщност самото общество трябва да има позитивна нагласа. ХЕИ щяло да дойде, после пък Общината щяла да спъне идеята, щяло да се краде. Смятам все пак, че трябва да се направи една крачка. На мнение съм, че е по-добре 10 виновни да са на свобода, отколкото един невинен в затвора. Може да се краде, но това ще бъде само първия месец. С времето всичко ще си дойде на мястото.".

Мариела смята, че

страхът от провал определя манталитета на българите

Според нея човек трябва да има нагласата, че провалът е част от процеса, съставна част на успеха, а всъщност истинският провал е да се откажеш или никога да не пробваш. "Томас Едисън е правил над 2000 опита, докато само един от тях е завършил с успех, когато е изнамерил електрическата крушка. Значи не можеш да стигнеш до успеха, ако не си преживял хиляда провала преди това", напомня тя.

Добавя, че в "Мастър шеф" много от участниците не са искали да рискуват от страх да не се провалят. Затова залагали на сигурното и готвели онова, което умеели най-добре или им е било познато. След шоуто Мариела говори с носталгия за загубената анонимност. Доволна е обаче, че е видяла професионалната страна на готвенето. Със следващия сезон на предаването е свързана и следващата й кауза. "Дадоха ми Библията на "Мастър шеф" и смятам да започна курс за месец - да тренирам желаещите да се пробват догодина. Идеята ми е да давам практически съвети на тези, които искат да кандидатстват за следващия сезон - върху какво да тренират и върху какво да работят. Целта ми е кандидатите да не допускат същите грешки, да знаят и как да се държат с екипа на предаването", разкрива тя.

Иначе посланието към следващите кандидати за втория "Мастър шеф" на България е просто. "Това е шоу. Може да си най-добрият готвач, но ако не можеш да предложиш нещо на публиката, респективно на продуценти, нямаш място в това шоу. Хората, които остават до край имат история, която разказват във всеки епизод. Важно е да имаш какво да покажеш и да предизвикваш!", казва с усмивка Мариела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай