Истории на колела

Истории на колела | StandartNews.com

Устата се радва само 300 метра

Пляс, пляс, педалите и щастието каца на рамото ти. Няма задръствания, свиркане и псувни през прозореца. Забравяш безумното търсене на място за паркиране и терора на паяците. Катаджиите те гледат с умиление.

Велосипедът е свобода, равенство, братство, защото колоездачите са хора възпитани, любезни и уважаващи колегата си. Да сте чули някой да се е сбил на велоалеята? Педалите се въртят само от хора, които обичат природата и здравето. Това ги прави великодушни.

Някои обичат да са на колела, но във вариант мотори. За това трябва първо да си еволюирал с другите двуколесни, казва актьорът Тодор Доцев. Рапърът Устата имал голям мерак за колело, но паднал от първия път. Журналистът Боби Ваклинов яха велосипеда, за да си поддържа сърцето - като на кардиотренировка. Красавицата Катя Дунева го ползва, за да стигне до коня си на конната база.

Изобщо с колела истории никога не липсват.

Устата беше много запален по колелата и миналото лято направи поръчка в завод за три модела - за себе си, баща си и дъщеричката си Ема. Отива той да вземе своя от офиса, където е уговорена доставката, и поема по велоалеята. След 300 метра автомобил го засича, излизайки внезапно от уличката, и го блъсва. Устата прави салто през колата и се приземява със счупена ръка, ожулен и пораздърпан. Шофьорът се оказва чужденец. Устата решава да не се занимава с него и го пуска. Прекарва известно време в гипс. "Най-абсурдното е, че подобно нещо може да ти си случи точно на алеята за велосипедисти", чуди се рапърът, който оттогава не се е качвал върху две гуми. А и не иска да кара из София. Сега жена му Светла засилва велосипеда из Балчик, където семейството отдъхва. Ема пък кара третото си колело.

Иван Динев признава, че не е спортна натура, но е бил невероятно ентусиазиран и смятал, че всеки ден ще се движи с колело из София. Специална изработка били седалката и рамката, но, уви - не се случило дълго да им се любува. Заменил е движенията с канго джъп, които купил в Щатите. Любопитното е, че ги намерил в български магазин сред щандовете от лютеница и салами в Денвър, а у нас не се продават - могат само да се наемат.

Катя Дунева оцелява по чудо

За Екатерина Дунева почти няма тайни в колоезденето, конната езда и автомобилите. Тя неслучайно спечели дамския рали шампионат в клас над 2000 кубика през 2007 г. Нежната половинка на автопилота и 14-кратен шампион Румен Дунев като малка се движела в каноните на себеуважаващите се момиченца - имала розово колело с дълги панделки на кормилото.
"Бяхме банда момичета, която все се изправяше срещу момчетата. Винаги съм карала бавно и спокойно, защото се страхувам, когато съм на две колела. Мъжът ми често ме возеше на мотор - имам му пълно доверие. Някога дори вдигаше 200 км в час с голям пистов звяр. Но веднъж катастрофирахме - на остър завой той изгуби контрол с около 100 км в час и се блъснахме в кола. Като по чудо оцеляхме. Имам 20 шева на крака и ожулено бедро, тъй като бях с къса рокля. Месеци наред ме боля гърбът, имах проблеми и докато яздя. Оттогава не се качвам на мотор. Винаги ми се е струвало доста опасно. Сега дори ненавиждам тези машини. Когато шофирам, много внимавам да не засека някой моторист. Опасно е!" Сега хубавата Катя яха колело, за да прибере конете си от падока, защото разстоянията в конната база са големи.

"С жребците нещата са съвсем различни. Все пак се състезавам в дисциплината "прескачане на препятствия" и основното, върху което се концентрирам, е да имам контрол върху коня - но без да го ограничавам прекалено, за да не убивам желанието му да тича и да скача. Докато яздя, усилено отработвам движенията си. Последните години не ми се е случвало да яздя ей-така, само за удоволствие и разтоварване. Конете много бързо се разпускат, а за добри резултати трябва дисциплина. Няма много прилики между ездата и колоезденето - второто е по-разтоварващо", казва още тя.

Сега конят на Катя е от немската порода Холщайнер - казва се Васко IV. "С него съм вече 4-5 години. Той е сложен характер - има много енергия и лесно се пали. А като се ядоса, става труден за езда и за контрол. Както се казва, горещ кон. Кобилата ми се казва Тънка червена линия - много е сладка и сега очакваме потомство от нея", казва още "Мисис България Свят 2007".

Тодор Доцев сърфирал между пропасти

Тодор Доцев е универсален войник не само на големия екран или в театъра, но и когато пътешества. Може да разправя историите си, докато изтече мандатът на още едно правителство. А с мотор има за цял роман. Не пришпорва звяра в градски условия, за да се прави на гъзар, ами атакува планините и най-често чужбина.

А с велосипед Тодор отишъл до морето още като тийнейджър и здравата изплашил родителското тяло. "Не е лесно да се качиш на мотор, преди да си еволюирал на други двуколесни. Започнах с колело, после увеличих скоростите, яхайки скутер. С годините измързелувах в опит да достигна колкото може повече набелязани точки от картата на детските ми мечти. Така се качих на първия си мотор - Suzuki Freewind 650, непретенциозно едноцилиндрово ендуро с въздушно охлаждане. И реших да направя първото си пътешествие. Набелязах Кападокия и централната анадолска част на Турция, та чак до първия град в Сирия - Халеб. Спомням си как опитни приятели тогава ми казваха, че съм луд - защото моторът е слаб, прекалено натоварен, че и с въздушно охлаждане... Но това не ме спря, защото съм виждал какви ли не пътешественици. Веднъж се запознах с германци, които обикаляха света с 125-кубикова "Веспа" - двама, с доста багаж. Така че няма значение с какво се пътешества, важното е душите ни да са технически изправни. И така след няколко дни из дебрите на Централен Анадол пристигнахме в планината на Немрут, Югоизточна Турция, където се намират прочутите статуи с отстранени глави. Това придаваше леко зловещ оттенък на и без това странното място. И тук следва моментът, който никога няма да забравя. От 2150-метровия връх, на който бяхме до границата със Сирия, имаше два възможности - да се върнем до град Малатия и да заобиколим планината или да търсим пряк път. Срещнахме козар, който ни предупреди, че има само тясна пътека, по която след 40 километра ще се озовем в селце с красив, забравен замък. И ще спестим 140 километра. Звучеше повече от предизвикателно и приключенско. Но не беше така. През следващите 40 километра разбрах, че животът е преходен и може да отлети всеки миг. Карах по тясна, много стръмна, скалиста и между пропасти пътека. На моменти си пеех хита на Васил Найденов "Сигурно е сън". 45-градусова жега и дехидратация плюс схванати ръце беше цената да стигнем до селото. Край тамошната река имаше около 15 мъже и деца - кюрди. Гледаха ни като извънземни и правеха жестове, че не сме с всичкия си", разказва Доцев.

Този месец той е със семейството си из Европа. Една случка а ла Маркес отново го стъписала. Ходили с приятели до Кабо де Рока, най-западната част на Европа - красив бряг със 150-метрова пропаст. Снимали се на ръба й. Като се прибрали, по новините съобщили за млада двойка поляци, които паднали и загинали на място. Отишли да се снимат, прекрачили оградата също като Доцеви дали апаратите си на 6 и 7-годишните си деца. Изведнъж излязъл силен вятър и ги отнесъл. Доцев направо настръхнал.

Боби Ваклинов сменя веригата от първия път

Боби Ваклинов, който връчва тържествено скунксове в "Господари на ефира", е съвсем пресен колоездач и още с първите дни усетил непосилната лекота на велобитието. Щом подкарал чисто новата си придобивка, му паднала веригата. Това станало на "Дондуков", а около него се скупчили доста хора и взели да му дават мъдри съвети как да се справи. Криво-ляво успял да я монтира отново. Странното е, че на следващия ден отново паднала. Явно не бях свикнал още със скоростите, казва журналистът, който се изявява и като рапър.

"Щастлив съм, че си спестявам челни сблъсъци с витрините - още повече, че съм цицоман и бая се заглеждам", казва още Боби, макар колелото да му е подарък от бащата на гаджето му. Юнакът с кеф се движи из София - за не повече от час е до телевизията.

Радина бяга от коли, Рафи вдига високи скорости

Радина Кърджилова и Рафи Бохосян се присъединиха към социалната кампания "Аз карам велосипед, последвай ме!", която цели да популяризира по-активния и здравословен начин на живот. Актрисата обича да юрка колелото си предимно по паркове и градинки и на места, където няма толкова движение. Според нея обаче българските шофьори не са достатъчно толерантни и предпазливи, когато човек на две гуми се озове на пътя им. Предпочита да няма досег с тях, докато е на своя велосипед.

"Много е полезно да въртиш педалите - така се грижиш не само за себе си, но и за чистота и въздуха. Живеем в изключително забързано всекидневие - нямаме време да ходим в планината, нито да се наслаждаваме на красиви гледки", споделя изгората на Деян Донков.

И добавя: "Ако не се погрижим за природата, в един момент тя ще отвърне на това, които ние й причиняваме!".
Рафи Бохосян е страстен велосипедист от дете. Предпочита да кара предимно в Бургас. В София смята, че няма подходящи места. Артистът има не само стил на пеене, но и на каране - обича бързите скорости и вдига на висока предавка, за да може да върти по-трудно педалите и да тренира мускулите си. В Бургас това е основният му начин за придвижване. И много се радва, че градът подобрява условията за изкушените.

"Карайте внимателно и никога със слушалки на ушите! Колкото и да обичам музиката, никога не го правя! Може да е фатално", съветва Рафи.

Кейдж се укроти

Никълъс Кейдж е доста луд байкър, преди да се ожени за Алис Ким. Но сега сам признава, че е внимателен със скоростите, тъй като семейството му е основен приоритет и не би си позволил глупави инциденти. Стивън Тайлър не просто си пада по мотоциклетите и ги кара: той участва дейно и идейно в разработката на моделите Dirico Motorcycles, като подписва собственоръчно завършените къстъм-бижута и дори чинно блогва в сайта на производителя.

Том Круз е известен като един от най-големите почитатели и колекционери на байкове в Холивуд.

Има си изключително редкия Confederate Hellcat, но притежава още Ducati Desmosedici, Harley, Triumph. Брад Пит има около двайсет мотора, половината от които къстъм изработка съгласно неговите критерии, а останалите - съвсем нелоши модели Ducati, BMW, Triumph и Yamaha.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай