Фотографът на Елтън Джон

Фотографът на Елтън Джон  | StandartNews.com

Раян Макгинли снима приятели и ги превръща в символи на свободата и хедонизма

Той снима млади хипстъри, които правят секс или са надрусани. Раян Макгинли намира красотата най-вече в голото човешко тяло, слято с природата. Обектите му обикновено са негови приятели от Манхатън, хванати в различни естествени ситуации от истинския живот. Известен с фантастичните си фотографии на младежки приключения сред природата, Макгинли създава съвременни визуални образи на свободата и хедонизма.

Раян е само на 21, когато през 1998-ма започва фотографската си кариера. Роден в Ню Джърси, днес живеещ в Ню Йорк, той е най-малкото от 8 деца. Тийнейджърската му страст е скейтбордът. Той обаче не му пречи да гради стил под влиянието на различни музиканти, артисти и художници. На 24 Макгинли вече е най-младият артист със собственa експозиция в Whitney museum of american art", а през 2003-а е обявен за фотограф на годината от сп. "Американско фото". Тази година мъжкото сп. "GQ" го нарича "най-важният фотограф в Америка".

Раян Макгинли ще покаже за първи път у нас селекция от 20 свои творби, по-голямата част от които заснети през лятото на миналата година. Изложбата се открива на 12 декември в галерията на "Виваком" (Телефонната палата) в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и ще продължи до 30 януари.

Когато Раян се мести в новия си апартамент в Ийст вилидж, той намира стените покрити със стотици фотографии, заснети с полароид. Снимките са оставени там от предишни обитатели и младият мъж усеща този факт като красноречиво доказателство за насоката на неговия живот. Оттам нататък следват изложба в Западен Бродуей и издадена книга с фотографии The kids are alright. Това го превръща в уважаван и харесван майстор на обектива и му дава възможността да докосне в своето изкуство всички личности, на които се възхищава.

Вдъхновението си Макгинли черпи от любимия си филм Days of Heaven. Артистът документира реалния живот, но аранжира кадрите и създава драматични ефекти. Постановка, осветление, специални ефекти - творбите му са кинематографски във всеки смисъл. "В един момент просто нямах търпение кадърът да стане. Реших, че повече няма да чакам и започнах сам да го правя", разказва за техниката си Раян. За Макгинли е важно, че променливото и непостоянното продължава да съществува благодарение на фотографията.

Смятан за фотограф, чиито творби са замръзнали насред реалния живот сцени, Макгинли е търсен от различни артисти и музиканти като бандите Sigur Ros и The Virgins.

За него специалистите казват, че вдъхва своята непринуденост на всеки образ. Използва голотата като израз на човешката природа да бъде свободна в мисли и желания. В снимките му съществува особена безметежност, красива крилатост на образите. Фотопортретите на Раян Макгинли могат да бъдат видени както в най-престижните световни галерии и музеи, така и в частните колекции на сър Елтън Джон, Стела Маккартни, Евгений Лебедев, Паоло Булгари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай