Есента на шапките

Есента на шапките | StandartNews.com

Дизайнерката превръща шевици и бродерии в хит на съвременните облекла
Баретите на Кейт и плитките на Жозефин Бонапарт са в новата колекция на Ирина Сардарева

Барети и диадеми ала Кейт Мидълтън, филцови творения от Бел епок, диско закачки, кънтри модели и всевъзможни капели показа Ирина Сардарева в галерия "Средец" в министерството на културата. Топдизайнерката отново очарова публиката - без клишета или фешън претенции за пореден път тя превърна "последните писъци" в оригинална версия с ретро и етно аромат.

Зрелищните произведения на Сардарева неслучайно получават овации не само в Европа, но и в Япония и в Близкия изток. Сред тях са уникалните плетива "ампир" - шапки, измайсторени като прически от времето на Жозефина, жената на Наполеон. "По-практично е да се носят със скиорски екип, отколкото с рокля, украсена с панделка под бюста", пояснява Ирина. Въпросните "фризури" са от типично българска грубовата вълна и имат убедителен успех извън границите на родината. Сред фамозните предложения за ултрасветски събития са малките шапки, които станаха тотално популярни, откакто херцогинята на Уиндзор ги разхожда постоянно из Острова и континентите. "Кралската снаха е луда и по диадемите - също нашумял тренд", категорична е Сардарева. Самата тя се заиграва и с провокативните миксове - като плетената шапка с воалетка, която измайстори специално за Катя от "Ритон" - тя моментално се превърна в хит като песен на дуета. Ирина е фен и на крайностите - като неоновите шапки от различни култури. "Тук предизвикателството е в цвета - останалото почти няма значение", казва тя. Ушанките "Сибир" също са без конкуренция. Сардарева не пропуска да върне лентата и към 70-те - към каубойския стайлинг и "децата на цветята".

Ирина впечатлява познавачите и с облекла, решени в духа на националната естетика - плетива, кенар, шевици, дантели, памук, вълна... Комбинациите между различни прежди и текстил е повече от екстравагантна. Ефектни блузи и ризи, феерични рокли, поли и жакети, сетрета и жилетки - в бяло, екрю, кафяво, черно, розово, охра, зелено. Силуетът е силно раздвижен до етажиране, волани, срязвания, асиметрии обещават динамика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай